МОН пита децата на бежанците: Какво и колко знаете?

Преди записване в клас, те ще попълват карта за образователно ниво
5 апр 2017 20:18,
31
МОН пита децата на бежанците: Какво и колко знаете?
Снимка: архив Булфото

Преди да бъдат записани в българско училище, за децата на бежанците ще трябва да се попълни карта за тяхното образователно ниво. Това се казва в наредба на просветния министър Николай Денков, която указва условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила.

Картата ще е неразделна част от протокола за направено събеседване, с който специална комисия ще насочва децата в кой клас да бъдат записани, съобщи БТА.

Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани и към професионално образование.

В заявлението за прием в училище, което се подава до Регионалното управление на образованието /РУО/, родителят или настойникът на детето бежанец ще посочва и неговото ниво на владеене на български език, информация за посещавани курсове, майчиния език на детето, какви други европейски езици владее и на какво ниво.

Преди записването ще трябва да се посочи и последната завършена група, клас, етап или степен на образование, профил или професия, както и предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът.

Българските училища ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок.

Ако записаните между пети и десети клас не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да докажат придобитите знания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 7 години
Интересен е казусът ,ако нивото на знания на един арабеск на 17 отговаря на ниво втори клас,това значи ли,че ще учи с нашите 8годишни деца?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това е практика в западна европа. Дори и за възрастните има такива тестове защото повечето нямат дипломи и образование.
22
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
И на какъв език аджеба ще ги "питат"?!!Арабски...или Пущу...афганистански?? Тези *** първо трябва да знаят български...преди изобщо да ги разсаждат из българските училища! И защо навремето (89) никой на запад не говореше за "интеграция" на граждани от бившия източен блок? Говореше се само за по "бърза екстрадация"!Днес всеки с кУрана под мишница може да разчита на куп екстри.Защо изобщо се говори в дългосрочен план? Когато войната свърши???Няма ли да си ходят?? Паразитните търтеи
21
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 7 години
На тези дечица сметалките им работят като на възрастни тарикати. Така много от тях говорят сносен български, мислейки го за немски!
20
0
 
24
 
! Отговори
Историк преди 7 години
Защо не си стоят в Турция тези уж-бежанци? Там война няма, а и религията им е същата! Май целта им е и на нас да ни я наложат!
19
0
 
16
 
! Отговори
Грюгер преди 7 години
Не ги мъчете бре с книги... Давайте им направо средно образование и степендии! Ние етническите българи, като малцинство ще учим 12 години...отворете фейсбука на случаен профил от ромски или арабски профил на младежи и ще разберете истината... "kiss, krasiva, muzi, :*), xixi,) ... Трудно се намира кирилица и цяло изречение... Ужас!
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В семейството и джамията тези деца са възпитавани в омраза към "неверниците" и че жените са ***, подчинен на мъжа. Ако критикуваш религията им или не спазваш предписанията й, им нарушаваш "човешките права" и си расист (нищо че ислямът е религия).
17
19
 
1
 
! Отговори
Юнал преди 7 години
До Една майкаЗа кво си бясна *** оууу вии да не сти нешто по спецялно от бижансити, ае патувай и нии не исками тъпата ви раскрепустена религия ама ва тарпим
16
0
 
26
 
! Отговори
Една преди 7 години
МОН попитал "бежанците", а сега е наш ред да попитаме МОН: кой реши да набута ислямистчетата при децата ни в класните стаи???
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще изброя само няколко случая на сексуални престъпления от деца-мигранти мюсюлмани, които знаем с какви възгледи се възпитават в техните семейства и общества: в Айдахо - 3 мюсюлманчета на 14, 10 и 7 г. изнасилват 5-г. момиченце, 15-годишен мигрант във Великобритания изнасилва 5-г. момче, в Пърт, Австралия 10-г. момче изнасилва 8-г. момче, в Швеция 5-*** афганистански тийнейджъри изнасилват момче. Кой нормален родител ще е спокоен за детето си с такива деца?!
14
0
 
9
 
! Отговори
ами преди 7 години
АЙ сиктир!!!!Така май е най-добре!!!!
13
0
 
22
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Напишете в Гуугъл "Мохамед срещу Исус преценка на религиите" и сами вижте какво съдържа Исляма. Споделете с познатите си!!! Ние сме им сърбали попарата на мохамеданите, но в Европа или са прекалено глупави политиците или нарочно по каквато и да е причина се опитват всячески да погазят миналото си, нациите си и традициите си и да отворят вратата на Исляма. Съмнявам ме че искат да докарат нещата до граждански войни, за да наложат пълен контрол. Исляма им е само инструмент, но много лош.
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време Швеция обяви с половин уста нараснала престъпност през последните години с 1600% . Няма грешка, хиляда и шестстотин процента! Какво да се коментира, умува, експериментира. Някой иска да затрие европейските народи по особено жесток начин. В джамии на Запад се складира оръжие, провеждат се обучения. Ние сме източноевропейци, т.е никой не може да ни накара да вярваме, че това са бежанци. Хич да не се опитват.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Какво и колко знаете?- Евро. 200 на калпак добре ли е?
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предвиждам записване на 15-годишни в 3-4 клас и зачестяване на случаите на сексуално насилие над деца в училище. Вижте какви проблеми има в страните, където са се заселили мигранти от мюсюлмански държави. Имаше статистика - мюсюлманските мъже са 2% от населението, но на тях се падат 70% от изнасилванията. Освен това във Великобритания действат групи от мъже мюсюлмани, които се насочват към бели деца за сексуално насилие и обикалят училищата. Жертвите във Великобритания са хиляди,но се прикриват.
9
0
 
26
 
! Отговори
ко преди 7 години
Нямат ваксини.Защо тези двуноги при нашите деца беззащитни!!
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега промивайте и мозъците на децата, като им разказвате колко е хубаво да се забулят. Нещастници!
7
1
 
34
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Кой за Бога и защо допуска тумора на исляма да налази и българските училища? Това е чист акт на предателство срещу България! Последното нещо на света което трябва да бъде допуснато- да вкараме варварите на Мохамед при децата си в класните стаи! Като че ли цяла Европа е изтрещяла от мултикултурализма и се държи като агнетата до траповете за чевермета, които кротко пасат трева в минутите преди да им теглят ножа! Събудете се, братя и не допускайте позиращите за "сирийски бежанци" диваци при децата!
6
0
 
28
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Поради каква причина го записваме в клас дори да остават 30 дена от втори срок? "Кадри" ли им трябват на училищата? После какво ще го правим този "ученик"? Или имаме плеяда от кадри, готови да преподават билингва в 45 минути по 10 предмета?Едно време беше задължително да са усвоили език на ниво, съответстващо на учебното съдържание на нивото образование, което записват. Иначе за какво ще седят в час?
5
0
 
17
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Експериментално. Българската азбука от А до Я.Коефицент на интелигентност над 90. Тоално безхаберие какво е плещил мохамед пророка.