МОН пита децата на бежанците: Какво и колко знаете?

Преди записване в клас, те ще попълват карта за образователно ниво
5 апр 2017 20:18,
31
МОН пита децата на бежанците: Какво и колко знаете?
Снимка: архив Булфото

Преди да бъдат записани в българско училище, за децата на бежанците ще трябва да се попълни карта за тяхното образователно ниво. Това се казва в наредба на просветния министър Николай Денков, която указва условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила.

Картата ще е неразделна част от протокола за направено събеседване, с който специална комисия ще насочва децата в кой клас да бъдат записани, съобщи БТА.

Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани и към професионално образование.

В заявлението за прием в училище, което се подава до Регионалното управление на образованието /РУО/, родителят или настойникът на детето бежанец ще посочва и неговото ниво на владеене на български език, информация за посещавани курсове, майчиния език на детето, какви други европейски езици владее и на какво ниво.

Преди записването ще трябва да се посочи и последната завършена група, клас, етап или степен на образование, профил или професия, както и предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът.

Българските училища ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок.

Ако записаните между пети и десети клас не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да докажат придобитите знания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Маймун суратИменно на това акцентирам. Кой може безпристрастно да оцени знанията си? Рядкост. Дори и да може - защо да му вярваме? Толкова е по-лесно с поредица тестове...
3
20
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 7 години
До Маймун суратВнимаваи какво пишиш исламофобиата са наказва
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Преди записване в клас, те ще попълват карта за образователно ниво"Първо - ясно е, че децата на бежанците са от доктор на науките нагоре. С майки и бащи зъболекари, инженери и учени просто няма как да е иначе.Второ - защо просто не им направят няколко поредни теста и да ги оценят? Да не вземе да се окаже, че не знаят, че Земята е кръгла или са им убегнали уравненията на Лоренц за пространствено-времевите трансформации...
1
19
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 7 години
Доло рацете от бижонцити