Бригада 2017-а в САЩ: 5000 българчета... миячи, сервитьори

Обещават им до $12 на час. Топдестинациите: Аляска, Мейн
29 май 2017 07:00,
168
Бригада 2017-а в САЩ: 5000 българчета... миячи, сервитьори
Снимка: flickr

Около 5000 наши студенти ще стегнат куфарите тази година и ще заминат на бригада в САЩ, пише "Монитор", като цитира данни от програмата Work and Travel, която изпраща курсистите отвъд Океана през летния сезон.

Топдестинациите са Аляска, Мейн и Keйп Код. Студентите ни се трудят предимно в сферата на хотелиерството.

Най-често младежите ни работят като камериери, сервитьори, продавачи в магазини, работници в увеселителен парк. Традиционно най-добрите оферти са тези, при които имат бакшиш. Заплащането варира от 8 до 12 долара на час.

Продължителността на програмата е 4 месеца, като след края на работния период студентите имат право още един месец да пътуват из Щатите.

Това е т.нар. туристически престой, след като те са свършили работа. През това време те могат да видят Ню Йорк или Ниагарския водопад.

Единични са случаите, при които курсистите, заминали на бригада, не се връщат обратно и остават в САЩ, обясняват консултантите от Work and Travel.

Тoва може да се случи, ако студентите се запишат да учат в американски университет, ако се оженят или омъжат по време на престоя за американци или пък кандидатстват за туристическа виза и бъдат одобрени.

Право да заминат да работят отвъд Океана имат само студентите, които следват редовно. Затова ако бъдещите висшисти имат желание да заминат на бригада в САЩ, трябва добре да обмислят каква форма на обучение да запишат, защото ако изберат задочна, няма да могат да работят в Щатите през лятото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чебураците скочиха като ужилени защото знаят, че колкото повече младежи заминат и на място се убедят какъв е живота в щатите толкова по-малко ще им се връзват на приказките колко е хубав живота в матушката.
85
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А получих имоти от реституцията. Около 18 хил месечно докарвам от наемите без да работя - не е зле за страна като България. Лежа по цял ден, ходя на ексурзии в Бали и на Карибите, карам ягуар и мазерати.
84
0
 
35
 
! Отговори
Да трупат опит! преди 6 години
Всеки има свое мнение по въпроса.Според мен, хлапето няма да е на загуба, ако един сезон поживее на хиляди километри далеч от дома, в уредена държава и със собствени сили си изкарва прехраната. Ще упражнява английския език, ще го понаучи по-добре, с очите си ще види САЩ и ще прецени какви са плюсовете и минусите на битието там.Ако запише някакъв едно- или двугодишен курс в тамошен университет, само ще спечели от това.С две думи, училището на живота дава най-ценната подготовка. Не ги спирайте
83
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата е, че сега 25% ( а не 10% катко статистиката двърди) в България са безработни и се молят да бачкат за мизерни заплати за да си платят сметките иначе частния съдебен изпълнител ще дойде и ще ги изхвърли от жилището им на улициата. И са готови да работят като животни, за каквото и да е заплащане, никой не ги принуждава, свободни са, но още 10 души чакат за тяхбното работни място а частния съдия изпълнител вече пише изпълбителния лист, но те са свободни да не работят.
82
0
 
25
 
! Отговори
fsb преди 6 години
хубаво е, ходил съм на бригада, заслужава си *** път да види, пък ако ти се работи и с пари ще се върнеш, пук и езика си ще потренираш, препоръчвам го на всички студенти!
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взимат ги, нашия, ако решат да останат. От тези, които останаха, поне от моята група, всички сега имат собствен бизнес. Сигурно те боли, но е факт.
80
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама кой реве, бе, цинкьо? Побачкаш, видиш свят, че се и върнеш с пари. Благодарение на бригадите живях сносно през студентстването - плащах си таксите, имах читаво жилище, не в Студград и ядях читава храна, а не в мензата доматената супа.
79
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бригада 2017-а в САЩ: 5000 българчета... миячи, сервитьори"А стажанти в бизнес кантори, в научни институти, в технологични центрове не ги ли взимат, това са студенти, хора с образование. Ще вършат работа за малко пари но ще научат нещо - win-win economy. Или в САЩ такова нещо няма спрямо българите които са второ качество дори в ЕС официално са второ качество, само за миячи на улици и за черната работа ги взимат нашите студенти.
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93По време на есенните бригади съм си докарвал по 120-150 лв,които за времето си бяха не малко пари,почти една учителска заплата!
77
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма нямахме тоалетна хартия и банани, карахме грозни руски коли а в магазините имаше само грозни български стоки, красивите западни стоки бяха само в кореком! А сега при демокрацията в ЕС и НАТО имаме тоалетна хартия и банани, в магазините вече няма български стоки а само красиви западни стоки като корекоми а по празниците народа се метка на яките западни коли и прави тапи по границата - всичко това ни го дадоха САЩ и демокрацията!
76
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОИ ПРИЯТЕЛИ - ДВАМА БРАТЯ ХОДИХА В САЩ НА БРИГАДА, КАТО СЕРВИТЬОРИ В АЛЯСКА.ЗА ЦЯЛО ЛЯТО, КАТО СИ ПЛАТИХА РАЗХОДИТЕ, СЕ ВЪРНАХА С ПО 200- 300 ДОЛАРА НА ЧОВЕК.
75
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали "демократите" ревяха, че по тошово време, когато образованието беше напълно безплатно, а студентската стипендия стигаше за наем в общежитие и храна на стола, че ходели по бригади.Сега децата им като ходят да берат ягоди в Англия само да си платят семестриалните такси, а образованието е на ниво средното тогава, по-добре ли е?
74
6
 
20
 
! Отговори
Ох преди 6 години
Колко са тея дето се връщат с 10 000$ ? Аз лично не съм срещал такива,а само чета за подобни суми. За да стане това,трябва да са бачкали денонощно и да не са обкикаляли след края на бригадата.
73
3
 
18
 
! Отговори
жоро преди 6 години
Дневник на студентаден 725: последен ден преди бала. приготовленията са готовиден 726: днес е бала броя до 12 със всички, пия като за последно. животът е пред мен нищо не може да ме спреден 727: защо пих толкова. добре, че в самолета ще има време да изтрезнея.ден 728: нова работа в страната на неограничените възможносттиден 729: днес усвоих тъкностите на миенето на съдове в 13 забавни урока по 1 час всеки. нямам търпение да приложа натрупаните знания следващите 3 месеца.
72
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Svinska brigada za deca slugincheta.
71
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до "тук има някакъв култ"Пич, личи си, че не си ходил. Точно там е място в което хората не гледат с лошо око на теб защото си българин. Предразсъдъците са изключителна рядкост защото там има всякакви хора.
70
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, ти ако живееш във времената на Чичо Томовата колиба, си е твой проблем. Какви робовладелци, какви пет лева, плаща като поп, че иначе идва IRS. А за обиди и т.н. и дума не може да става, нали ще го осъдиш. Обиколи малко свят и виж как живеят хората, преди боярищника да те е довършил.
69
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са били роби 500 години на едните. Сега на другите
68
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tук има някакъв култ към Американския робовладелец (собственик на ресторант или заведение в Америка), щото видите ли плащал.Той и Саймън Легри плащаше на роба си чичо Том, ама го пребиваше с камшика като не си свърши работа. Вас не ви бият, ама като ви кажат, че сте деца на пияници и *** клепате с очи и преглъщате унижението, щото си налягате парцалите да не ви изгони робовалделеца. После, за да си избиете комплексите, идвате тук и разказвате колко е зле в Русия. Жалка история!
67
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2000-2004 много приятели ходиха включително и жена ми. Всички са запазили много пирятни спомени и имат по-отворено мислене. Някои на които им беше фикс идея за изкарат пари пък успяваха да се върнат с по 10 000 долара, но с много бачкане и без пътешествия. Всички са щастливи, че отидоха и всичките си се върнаха тук.