75% от българите искат: Без такси за забавачка

Децата ще ходят редовно и ще са готови за училище, сочи проучване
30 май 2017 14:15, Анисия Иванова
28
75% от българите искат: Без такси за забавачка
Снимка:

Таксите в детските градини трябва да отпаднат смятат 75% от българите. Това сочи проучване на Алфа Рисърч, направено по инициатива на фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА).

Според 75% от гражданите детската градина за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна, почти толкова (73%) са и мненията, че градината трябва да е безплатна и между 5 и 6-годишна възраст.

Като основни ползи от премахването на таксите анкетираните изтъкват, че повече деца ще ходят редовно на детска градина (61%), както и че децата ще бъдат по-подготвени за началното училище (46%).

Според 35% от родителите премахването на таксите за градина ще подобри като цяло уменията за общуване на децата.

Според 63% от анкетираните премахването на таксите за детска градина би облекчило семейния бюджет. Почти половината (47%) считат, че родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, но само 20% смятат, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост за родителите.

"Не сме изненадани от резултатите и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите", коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст в Тръста.

Според ТСА премахването на таксите за посещение на детска градина е добра практика в държави, където се търси преодоляване на класовите различия чрез осигуряване на ранен достъп до образование за хора в икономически неравностойно положение.

Проучването е направено от Алфа Рисърч по инициатива на фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА). То е национално-представително и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Да, но само онези, които НЕ работят.След като ги мързи да си гледат децата, да плащат за детска градина.Тези, които работят, осигуряват се и плащат данъци имат основание да искат облекчение. Защо пък да не се помисли точно техните деца дас е приемат без такси?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички данъкоплатци независимо дали имат деца или не би трябвало да си кажат мнението по този въпрос
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва леките жени и коли да са безплатни
24
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
аз искам всичко да е безплатно, без моята работа, тя трябва да е 200 марки на минута :)
23
0
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Да, от тях- данъци,такси,ДДС и др
22
0
 
9
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Майчинство- 4мес; яслите са само частни-300/350? такса от 9 до 17ч( закуската е от вкъщи)- при работеща майка с недостатъчни доходи детските надбавки за деца до 3 г ти ги увеличават от 24?/мес. на 100?; на 3г. отиват на училище от 9-14ч(закуска от вкъщи) и от 15.30-17ч; от 9- 17ч. ,ако го запишеш на стол: обедно меню-4/4.50? на ден( с недостатъчни доходи може и нищо да не плащаш).Сега на 20 юни приключват училище, започват началото на септември.
21
1
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
До Анонимен 18А държавата и общината от къде генерират тези пари, с които уж субсидират детските ясли и градини? Не е ли от данъците на родителите, баби и дядовци, дето сега работят до 65 г.?
20
3
 
6
 
! Отговори
До Аврам преди 6 години
До 8 аврамТези деца, освен че са на родителите си, са бъдещето на държавата ни и утре от техните данъци ще се плащат нашите пенсии. И работещите им родители с данъците си сега хранят цялата държава и плащат субсидиите на ББ и вс. други. Освен мес. такса родителите плащат за мин. вода, т. хартия, салфетки, правят изпросени дарения на ДГ и каквото др. се сетите...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обратното. Трябва яко плащане за детските ясли и градини.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така нар.месечна такса вкл. дневната храна, която 2/3 се субсидира от държавата (+общината).
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре, но да се направи като в европейските страни - децата на безработните да посещават ДГ само до 15 ч. седмично. ЦДГ са социална услуга в помощ на работещите родители, които не могат да си стоят вкъщи и да си гледат децата. Познявам доста неработещи майки "домакини", които си дават децата в детски градини, за да могат да ходят на кафе с приятелки или да си напазаруват в мола. Нека предимство да имат децата на двама работещи родители или деца с един родител, който работи!
16
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Предпочитам да плащам 3 пъти по-висока такса, ако групите се сведат до 15 деца, вместо 30... и услугата се подобри - спокойни преподаватели и санкции за родителите на деца, които използват непристоен език и показват липса на респект към персонала
15
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Имам 3деца- чаках 1 г за да се освободи място в яслата в София, без да платя и 1 лв(кандидатствах онлайн от чужбина). В Бг ми поискаха рушвет за смяна на ДЯ по адресна регистрация ,което попари желанието ми за смяна на яслата(търсете си правата, не раздавайте с лека ръка пари на някой ,който трябва да си свърши работата ,за която вече веднъж сте платили)
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До Анонимен 6Съжалявам, че ще те разочаровам, но предучилищната не е безплатна (в детската градина)
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които нямат деца ,нямат място в този,, диспут" Съгласен съм със ,,софийският баща"
12
6
 
8
 
! Отговори
Софийски баща преди 6 години
Абе вие спорещите имате ли деца? Някой може ли да ми каже как е ,,записал" детето си в детска градина или ясла.Ами то е по лесно да се запишеш за космонавт. НЯМА МЕСТА ,какви безплатни градини? 500лева е мизата да ти уредят детето с връзки. И 100 на месец ще даваш само исамо да можеш да се вредиш. Безплатно ли ???? Нека някой ми каже че е отишъл ей тъй и си записал детето,той или е брат на Фандъкова,или общински съветник,или сестра му е директор на детска градина.
11
0
 
7
 
! Отговори
12 преди 6 години
При положение, че не малко деца са на частни ясли с такси 400-700лв, просто защото няма места си мисля, че първо да се покрият децата на 100%, после да се мисли за премахване на такси.
10
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 6 години
90% от българите смятат че кебапчетата трябва да са безплатни.89% смята че и бирата трябва да е безплатна.75% смятат че забавачката трябва да е безплатна останалите 25% смятат че не трябва да е безплатна а за да ходят на забавачка трябва да им се плаща.За сега е безплатно да си пишете по форумите.
9
0
 
10
 
! Отговори
o_o преди 6 години
Детските градини в кралството предлагат 15 часа седмично безплатно. Всичко останало се заплаща и е много над 60лева на месец. Майчинствтото е 9 месеца, а не 2години като в БГ. Тук може да се работи и почасово и на пълен раб. ден.Това в БГ никога няма да се случи!
8
2
 
14
 
! Отговори
аврам преди 6 години
Алооо,тези деца ,дето сте ги родили ,не са на държавата и на Бойко,а са си ваши -така че,бъдете така добри да си правите сметката как ще ги гледате -ясно ?