75% от българите искат: Без такси за забавачка

Децата ще ходят редовно и ще са готови за училище, сочи проучване
30 май 2017 14:15, Анисия Иванова
28
75% от българите искат: Без такси за забавачка
Снимка:

Таксите в детските градини трябва да отпаднат смятат 75% от българите. Това сочи проучване на Алфа Рисърч, направено по инициатива на фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА).

Според 75% от гражданите детската градина за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна, почти толкова (73%) са и мненията, че градината трябва да е безплатна и между 5 и 6-годишна възраст.

Като основни ползи от премахването на таксите анкетираните изтъкват, че повече деца ще ходят редовно на детска градина (61%), както и че децата ще бъдат по-подготвени за началното училище (46%).

Според 35% от родителите премахването на таксите за градина ще подобри като цяло уменията за общуване на децата.

Според 63% от анкетираните премахването на таксите за детска градина би облекчило семейния бюджет. Почти половината (47%) считат, че родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, но само 20% смятат, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост за родителите.

"Не сме изненадани от резултатите и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите", коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст в Тръста.

Според ТСА премахването на таксите за посещение на детска градина е добра практика в държави, където се търси преодоляване на класовите различия чрез осигуряване на ранен достъп до образование за хора в икономически неравностойно положение.

Проучването е направено от Алфа Рисърч по инициатива на фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА). То е национално-представително и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси родителите, ако за 60 лева месечно им "срива" бюджета по добре да не гледат деца...
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 лева на месец при пълно обгрижване от сутрин до вечер, закуска, обяд и т.н. А като стане на 6 години предучилищната му е безплатна. И пак недоволни! Тези деца все пак на родителите ли са или на държавата?
5
2
 
9
 
! Отговори
типично преди 6 години
До До Типичноти нали си голям човек ?!? и знаеш че няма нищо безплатно на този свят :) ... редно е да се плаща. или искаш да храниш още чиновници дето да разпределят ? ами не , благодаря! *** не ценят НИЩО което е "безплатно" . даже са ниски таксите ако ме питаш...
4
2
 
13
 
! Отговори
До Типично преди 6 години
Защо да не е безплатно за онези родители, които работят, осигуряват се и плащат данъци? Нали на техния гръб се крепи цялата държава?Защо да не е безплатно и за децата на студентите? Нали на тях ще разчита държавата ни занапред?Няма логика да бъдат освободени от такси онези, които вегетират на наш гръб, но когато се изпълнява националния химн, не си правят труда да станат прави (виж отзиви за празника на община Руен). Но наредбите и сега предвиждат облекчения за тях в детските градини!
3
1
 
14
 
! Отговори
Отлично! преди 6 години
Но нека да бъдат освободени от такси само децата на РАБОТЕЩИ ИЛИ УЧЕЩИ МАЙКИ.На останалите, по своя воля избрали вечно да бъдат "трайно безработни" и на социални помощи, на какво основание да им се осигурява и такъв бонус? За тях е нужна друга мярка - когато децата им тръгнат на училище, но не знаят български език, защото мързеланата не си е дала труда да ги научи, тогава такава майка да върне до стотинка помощите и детските надбавки, които е получила до момента. Ако няма пари, ще отработва!
2
2
 
13
 
! Отговори
типично преди 6 години
за *** :) всичко искаме и всичко да е безплатно :) ... е у венецуела и куба е безплатно, давайте там докато го има още безплатното, че скоро ще утече съвсем...
1
1
 
7
 
! Отговори
ейяфятлайокутъл преди 6 години
Значи 75% от българите си имат сега или ще си имат работа до 1- 2 години със забавачка .Еrати фертилната нация - кой казва , че изчезваме ?!