Филологиите и религията – приоритет, ще ги субсидират

Бизнесът искал 3000 филолози, обучените – под 1500
Обновена: 10 авг 2017 10:03 | 10 авг 2017 09:55,
50
Филологиите и религията – приоритет, ще ги субсидират
Снимка: flickr

Още 4 професионални направления в университетите стават приоритетни - това са филология, история, философия и религия. Така важните за икономиката ни специалности, които държавата ще подпомага с по-висок прием и по-голяма субсидия, ще се увеличат от 32 на 36. Това произтича от приетите вчера от МС промени в приема на студенти.

Въпросният списък бе приет за първи път през 2016 г., като задачата му бе да увеличи интереса на студентите към определени направления, които страдат от липса на кадри, но са изключително важни за икономиката - като педагогика, математика, инженерни специалности, металургия, електротехника, енергетика, транспорт, животновъдство и др. Приемът в тях бе увеличен или запазен на нивото от предната година, като заедно с това приоритетните направления получиха и по-високо финансиране, пише Сега.

Според промените за предстоящата академична година ще бъдат стимулирани още 4 направления от сферата на хуманитарните науки, тъй като те са "с изключителна важност за формиране на културната и историческата идентичност на българското общество", в тях се подготвят учители, на които се основава хуманитарното образование в България и имат стратегическо за държавата значение.

"При заявена от бизнеса необходимост от 3000 човека с филологическо образование през 2016/17 г. у нас в последен курс на обучение са се обучавали едва 1434 студенти", пише в мотивите на МОН. При историята нуждата е от 500 дипломирани студенти при завършващи 294, при философията има нужда от 210 човека при завършващи едва 180, а при религия и теология заявените позиции са 160 при 103 студенти. Най-остър е недостигът на учители - за 2016 г. той е бил оценен на около 4720 души, докато за 2017 г. броят вече е 6570 души.

От МОН са идентифицирали и нуждата от повече специалисти по обществено здраве и здравни грижи. Затова проектът за промени предвижда Министерският съвет да може да разрешава и по-голям брой на приеманите студенти от максималния, който е определен за тези две направления. Това ще става след предложение на просветния министър, съгласувано с колегата му от здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Субсидия в нашата мила родина означава че някой ще си напълни джоба а студентите може да стигнат до 3-ти курс и после да свърши субсидията и даже да ги накарат да си платят на хубави цени .Стига сме чакали някой да ни субсидира и окупира сами трябва да извоюваме свободата си защото сега сме по -репресирани от когато и да е
38
2
 
34
 
! Отговори
Студент по теология преди 6 години
До Анонимен: Да правилно. В специалността теология към университетите има тези учебни предмети например: ЗНОС- защита на населението и околната среда от бедствия, аварии и катастрофи, библейска история и археология, история на религиите, история на църковнославянския език и четене, руски език, латински език, еврейски език, новогръцки език, агиология, патрология, психология, християнска философия, догматика, християнска археология, православно богослужение, църковна история и др.
37
5
 
38
 
! Отговори
Студент по теология преди 6 години
Тези специалности са нужни за България: филология, история, философия и религия. Те са основата на духовността. Бизнес и икономика без духовност е нищо! Престъпността сред Българския народ се е увеличила, защото липсва духовност, любов към ближния, любов към Бога. Всеки човек има нужда от спасение на душата. Прогресът на европейската цивилизация най- много се дължи на древногръцката философия и християнската вяра. Народ без християнска вяра живее като първобитни диви племена.
36
6
 
35
 
! Отговори
ядосан преди 6 години
А религии защо?Кому са нужни такива специалисти?
35
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богословието е много сложна специалност, включва, например, знания по библейските езици, арамейски, черковно славянски, история като за начало. Изучаването на църковната музика е сложно, това са невми, ладове... Специалността е изключително интересна и сложна.
34
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тва вероучението каква точно наука се води, че не се сещам. Вместо подобни дивотии да изчезват полека лека, те ги финансират.
33
0
 
35
 
! Отговори
"с изключителна преди 6 години
ност за формиране накултурната и историческата идентичност на българското общество"_______________________БАН мрънка за пари, но периодично прави полидисциплинни научни конференции. Всеки може да отиде и да чуе докладите на историци, етнографи, социолози.Повечето от тях са на такова ниво, че обобщенията и изводите може да ги разбере дори осмокласник.Ще се уверите как са се наду_пили да угодят на новите ни "Големи братя".Тези родоотстъпници ли ще пишат учебниците по приоритетните дисциплини?
32
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Индия всеки учи за инженер , те са разбрали , че икономиката не е за бедните касти..Има много фалшиви ВУЗ които заработват на мерака на хората..-- В България също има един ВУЗ който обещава стажове и да станеш шеф на банка , защото тази година никой не ще да учи икономика.. Истината ,че уреждат стажове на които не се плаща..
31
1
 
35
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
А пък в Индия, по-точно в Бангалор да знаеш колко са многооо... от шивачи на ризи и маратонки са се преквалифицирали на ниско-бюджетни оператори в ИТ и други кол-центрове! Та така и у нас. НАПРЕД НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ! А забравих и поповеи ходжи ще произвеждаме... Те са основен фактор за развитие на иновативна икономика. Пише го и в Лисабонската стратегия (така както я четат наште тикви)
30
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силициевата долина е точно 225 хиляди IT специалист.. А в цялата метрополия на залива са 387хиляди.. А от тях само 100хил. са баш добри инженери , останалите са тестери , интегратори и други подобни
29
4
 
32
 
! Отговори
невидим преди 6 години
е как бе пенчо ,щом според теб дарвин е бил ***..де .рас.лсл е имал деца от братовчедка си пак според теб.изглежда че дарвин си е в ред ама ти си еволюирал до състояние на чевенорелигиозен фаматизъм и ***..ра .стия
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 В Силикона работят поне 2 милиона души, към тех. компаниите. Половината за бизнес и маркетингови, голям а част са дизайнери, счетоводители и финансисти, но има поне 800-900 000 души работещи като разработчици и/или инженери.
27
0
 
40
 
! Отговори
Филолог преди 6 години
Изобщо не мога да се съглася с нуждата от по-висок прием във всички филологически специалности. Завърших българска филология преди 10 години и от целия поток (да кажем 100 души) едва ли има и 20, които работят като преподаватели. Така че кадри има, но не могат да намерят работа като преподаватели, друга част не желаят- заради ниското заплащане, загубата на престиж на професията, постоянните експерименти в системата, възпитанието на учениците (и родителите) като цяло и т.н., и т.н.
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами щом дават пари на даскалите от училищата на неграмотниците ще даваме и на изкуфялите професори от история бг!
25
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София има доста голям IT сектор доста е голям има сериозни фирми .. примерно работят 30хил. А Силициевата долина работят само 100хил. инженера.Познавам и Германия само Карлсруе , Берлин и Мюнхен, Хамбург е по така има повече работни места.
24
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Философия и религия? Някой може ли да ми каже това с какво е приоритетно?
23
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като бизнесът имал нужда, защо той не субсидира, а трябва с нашите пари?
22
4
 
50
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Ако се въведе вероучение, то трябва задължително да се разглежда темата колко е блажно виното - има духовници страхотни професионалисти в областта.
21
2
 
46
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименВ България се разработва доста сериозен софтуер като CAD системи примерно части от Vectorworks, Allplan, AutoCAD и т.н.
20
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сегашното ИТ не е от прогрмисти, а от телефонистки. Затова им трябват филолози, за да правят съпорт по телефона на белите господари от запада.