Бизнесът спря да вика Неволята и държавата

Когато държавният апарат не работи, бизнесът поема кормилото
23 авг 2017 13:37, Екип на Bloomberg
23
Бизнесът спря да вика Неволята и държавата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато държавният апарат не работи за бизнеса, бизнесът започва да работи сам за себе си. Това каза Наталия Футекова от ERP Academy в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Съвместно с Висшето училище по застраховане и финанси ERP Academy създадоха магистърската програма "Бизнес анализ и ERP решения", която е първата по рода си в България.

Футекова посочи, че компаниите в България са много активни и благодарение на тях се създават нови специалности и се подпомага образованието.

Тя добави още, че има голям недостиг на кадри, а висшето образование невинаги е достатъчно, защото всяка компания има свои изисквания и методология на работа.

"Нормално е, когато компаниите вземат кадри, да ги обучават. Но има и компании, които изцяло създадоха свои академии и съответно започнаха да учат кадрите си от самото начало", каза тя.

Като проблем в държавните университети Футекова посочи нежеланието на по-възрастните преподаватели да следват тенденциите и да обновяват методите си на обучение.

Атрактивни ли са техническите специалности?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Бизнесът защо си мисли, че държавата трябва да работи за него?Бизнесът и във висшето образование ли се намеси? Като се има предвид безпардонното и агресивно поведение на бизнеса, не виждам как ще се спогодят с професори и доценти. Едно е да работят съвместно, съвсем друго е да се опитват да се налагат
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нее добре пии една боза
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сакън дунавско хоро с паганини ви сега мие гот пуснах мезоканала ще си правя ремикс опера електроник
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как бе не пиеш кило ракия и пет литра бира не си класен дрън дрън ще си живея както мие кеф ко искам да пия и да пия сигорно мога не съм се пробвал ама и нямам намерие аиде честит сбор на наи класните наздраве на туммбата и хоремака жокера пуска моцарта бягам до хладилника жокер тиси
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не е от класата че тука класата командва по тоя повод на една класа ми се доказва колко е класа да ми се докаже с работа а не с ядене и отбран подбор и аз ям всеки ден тъи че всички сме класни време е да се мисли за работа а не за ядене и тая класа де се натяга насам натам такова падане я чака което не си е представа
18
2
 
22
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
така наречения бизнес са сбирщина, тъпоумни, необразовани селяци, търгаши и марионетки на юдо-масонската мафияОсновната задача на този "бизнес" е да затрие Българската икономика !
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мани,а те чуждите компании дават едни пари,мани!Експлоатация якааа!НА бели *** от Балканите.
16
0
 
21
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
В държава дето заводите струваха по 1 долар ,не очаквайте да има бизнесмени с мислене за повече от 5 долара.Как на един не му е кеф да си сложи името на стока дето е със световно качество и да му доставя гордост по-голяма от това да се цопка с манекенки по плажовете на света.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде го този бизнес?От 30 години в България няма една стока или продукт на световно ниво със световно значение.И как да стане като мисленето е на ниво ден година храни.Всеки може да продава соеви колбаси на неграмотния български потребител ,но това не е бизнес.
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадри има просто бизнесът положи нечовешки усилия да ги изгони.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицемерно, за кой ли път? Що "бизнесът" не види как се привличат "кадри" от напредналите икономики? С празни приказки или с прилични заплати - съответно приличен жизнен стандарт? То дори в С. Корея жизнения стандарт е по - висок, от този в "евро-атлантическа" България!
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата трябва да може да "огрее" навсякъде в случая.в германия, австрия, швейцария и още къде ли не има така наречените Ausbildung - 2-3 годишно обучение (теория и практика) по различни професии, която замества университета донякъде. Учиш при някоя фирма, а след завършването може или да останеш при тях, или да си търсиш същата работав друга фирма(според договора).По голямата част от младите учат така, по-малко са в университет. В Бг всички са в Уни, а накрая стават бармани и продавачи.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много академии, много висши училища, само пари и работници няма. Нали винаги обесняват как рома е равен с другите хора. Ето ви роми, ето ви мигранти, вие им плащайте образованието и вие им предлагайте работа след това. "...магистърската програма "Бизнес анализ и ERP решения"". И баба ми не и стигаше въздух, та я пратих да купи супероксиди от космическата програма на други държави, та да покажа на стринка си Гица "фешън евро оксиджън".
10
0
 
11
 
! Отговори
alf преди 6 години
Бившия рекор на ВУЗФ се опита да вкара 60 пакистанеца в ُEU под предлог че са студенти преди време и сега е в затвора с единия крак. Така че нека не говориме за бизнеса
9
5
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ама държавата не може да огрее на всякъде. Преди години се опитаха и видяхме до къде я докараха. На който му трябват кадри да си се договаря с някой университет и да му ги произвежда. Праща свои специалисти които да са учители и т.н. Но е и факт че някои даскали преподават с учебници от '90, ето там вече трябва да се намеси държавата и да им вземе акредитацията.
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България след 10 г. няма да има кой да работи, но и кой да купува. Защото ще останат предимно пенсионери, а с 200лв. пенсия няма как да купуваш каквото и да е.А това с внасянето на работници е просто една лъжа. Защото каквито и да внесат, те като видят какво е и ще избягат и после ще кажат на всички каква мизерия е в България и до там.Целта на червените "бизнесмени" обяче е именно това - унищожаването на България.
7
2
 
10
 
! Отговори
/ преди 6 години
До mitakaМитак, очевидно не си работил в чужда компания в БГ, и си няма представа какви пашини, процеси, порядки и т.н. виреят там. Да заплащането за работниците е ниско, но го има и хората имат някакво спокойствие и перспектива, а инженерите и др. квалифицирани кадри взимат ниски, но що годе прилични за БГ пари.В Стара Загора няма например НИТО ЕДНА западна инвестиция, нито едно такова предприятие. Ето ти пример за нямамане. 140-хиляден град, който е обречен с жалките остатъци на соц. бг биз
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно кои са тези компании, които обучават свои кадри?И това с липсата на кадри е измислица. Защото се "търсят" само връзки.Така може още от университета на връзкарка да е обещано място и да я чакат за това място няколко години да завърши, после за да се освободи точно това място или уволняват някой или го повишават.въобще някои си гният в калта въпреки образованието и качествата, които разбира се никой "не вижда", а други въпреки всичко ги издигат нагоре.затова решението е зад граница.
5
0
 
29
 
! Отговори
мтк преди 6 години
Само ще ви дам пример:- 1000 работници в САЩ - 3000$ месечно = 3.000.000$-1000 работници в БГ - 300$ месечно = 300.000$ На месец 2.700.000$ спестени, идеално нали, чужди инвестиции, само, че накрая с тая схема, няма да има кой да купува скъпия продукт, който се изнася на Запад, щото трябват пари, за да го купиш, а с тия 300$, едва свързваш двата края. Така ли е?
4
0
 
22
 
! Отговори
мтк преди 6 години
С това печелене на гърба на работниците и алчност за повече и повече пари, накрая инвеститорите от Западна Европа се прецакаха сами. Оказа се, че определен период печелеха много от евтина работна ръка, но се оказа, че вече няма кой да им купува слъпите продукти, защото в Западан Европа безрабтицата е голяма и в САЩ също, масово изнесоха заводите. Дават малко, искат да печелят в пъти и накрая скалдовете ще им са пълни и няма кой да им ги купува, щото и на Запад вече гледат евтинийката.