Тест за родители на ученици: Даряваш или боядисваш!

Образователният министър обяви, че подобни практики са нередни
22 сеп 2017 10:03,
78

Родители на ученици от столичното 54-то СУ "Иван Рилски"са били подложени на тест, в който е трябвало да зачеркнат поне един отговор.

Въпросникът е под формата на декларация, в която майките и бащите на децата трябва задължително да кажат как ще подпомогнат училището.

Те трябва да изберат от 9 точки, информира Bulgaria ON AIR..

Още по темата

Сред вариантите за подпомагане, които родителите трябва да посочат, са дарение на книги за библиотеката, извършване на физически труд, какъвто е необходим на училището и възможен за родителя, като например боядисване. А също и дарение на материали, които да се ползват за училището, консумативи за медицинския кабинет, спомагане със средства за развитието на спорта в училище.

Сред останалите опции са и "Ще осигуря месечна стипендия, сума по моя преценка, за дете/ученик от семейство с нисък социален статус“, "Ще участвам доброволно в опазване на дворни площи от повреждане и замърсяване в учебно и извънучебно време"и "Ще участвам в подготовката и провеждането на извънкласни и училищни мероприятия”.

"Декларирам, че ще предоставя средства в размер, определен от училищното настоятелство, които да се използват за нуждите на учениците", се казва в документа, който майките и бащите получават на първата родителска среща.

Родителите се притесняват това да не рефлектира върху децата им.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че подобни декларации не са редни, защото съдържат елемент на покана, а дарението към училището може да бъде само доброволен акт, без да има намек за някаква задължителност, пише “Монитор“.

Министърът добави, че е започнала проверка в училището и не били събрани никакви пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички училища са на бюджетна издръжка. В т.ч. и частните - в някаква степен. Бюджетна издръжка означава от данъците, дето ги събира държавата. Лично аз бих поискал среща с директорката да ми разянсни тая "декларация", после ще я пусна в тубата - да и се радват всички на обяснението. Нахалство!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една учителка така се изказа в първия учебен ден пред аудитория ученици,учители родители."Тези зверове пуснати в училище"...Един родител беше потресен от невъзпитаната госпожа в лицето на учител. И той е засвидетелствал доверието на тази учителка да придаде нейния опит и знания да го научи.Учителката е дисциплинарно уволнена!Щом не харесваш тази професия отиваш и продаваш сирене!И да...тя продава сирене в кварталната бакалия!!!От Всяко дърво *** не става!!!
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна наглост е това, но няма да се изненадам , ако се размине без последствия. Навсякъде в образованието са зинали с едни големи усти и дай им само да лапат още и още пари. Увеличиха им заплатите и пак не си спряха с тези глупости
20
4
 
10
 
! Отговори
Рекет приет! преди 6 години
Вижте едно училище в Швеция, а после го сравнете с едно подобно в България!Ми то няма сравнение бе!!!Училищното средно образование е задължително, БЕЗПЛАТНО и осигурено от държавата.В Швеция - на практика. В България - само на теория!Пък а после някой русофил да вземе пак да ми реве как "при бай Тошо всичко беше безплатно"!!!
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тази директора по лично усмотрение ли отпуска на определени учители командировки?И определени учители си работят проекти.Двоен аршин.Двойни стандарти.И за сметка на деца и родители.
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами чудесно. То не е само да пуснеш зверчето в училище. Нека има по-голяма ангажираност от родителите
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Игнорират защото неговите родители получават впъти повече.Децата са равни!!!В училище се учат на знания,А не кой какъв стандарт има и какъв живот поддържа.За униформите във всички училища.Така се избягва материализма в децата в най-ранна възраст.А се получават знания.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм. Ще платя на училището, но няма да платя пълния данък към Държавата. Директорът на съд
15
2
 
4
 
! Отговори
до Туск преди 6 години
Нали се сещаш че тези кото тем са като бели лястовици - всики е чумал за тях, малцина са ги виждали. Ти ако ги плащаш тези данъци, 100 не плащат нищо или минимума. А още 100 само взимат и няма принос нищо към данъчната нико съм осигурителната система. Та за това е такова дереджето.
14
3
 
20
 
! Отговори
2 преди 6 години
... Апостол Павел казва: "Който не работи не трябва да яде". Вазов пише:"Богатия с пари, а бедния чрез труд". Никъде в християнската религия не се споменава, че данъкоплатеца трябва да плаща двоен данък за една и съща работа. Веднъж плащаме данък и парите се разпределят към образователната с-*** и към това училище също. После обаче трябва втори път да плащаме чрез пари, труд, кръв или се.кс с директорката. НАКАЗАНИЕ! Директорът сама да боядиса цялото училище
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се води от него."*** до време,пиянство до гроб!"А е бил на 71 години когато е починал с жена впъти по-малда от него!!!----В този живот има предел,граници!На моженето и на неможенето от чисто човешка гледна точка.Физически!В живота има предел на даването и получаването!Не можем да съдим хората по труда и с парите!!!Не случайно в много елитни училища въведоха униформите.Това че този майка му и баща му живеят на 500 лева заплата не дава основание на останалите ученици да го игнорир
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, дори намесихте Иван Вазов.Разбрах! Само, че това не е есе и тук оценката не се поставя от корумпирани учители. Тук оценката се дава от хората. Глас народен-глас Божий. Ето и моето есе за директорката и Вазов.Апостол Павел казва: "Който не работи не трябва да яде". Вазов пише:"Богатия с пари, а бедния чрез труд". Никъде в християнската религия не се споменава, че данъкоплатеца трябва да плаща двоен данък за една и съща работа. Веднъж плащаме данък и парите се разпределят към образователната
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това училище е на самоиздръжка. Във фонд "ремонтни дейности "има пари за подобни цели.Училищното настоятелство на какво основание иска това от родителите?Това е издевателство.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
плащам данъци едни много хубави данъци от порядъка на 3 работни заплати всеки месец, а работата ми на час струва няколко пъти повече от тази на бояджията. От там нататък можете да се гордеете колко си щете с даренията си, дето отиват в нечий фонд "почивка на Карибите"
9
5
 
28
 
! Отговори
... преди 6 години
Това е доста нагло предвид, че тея родители един път вече са подпомогнали училището през данъците си. Вече доста често взе да ме е срам, че живея в тая държава.Жалко е и че училищата са принудени да молят родители за пари за да гарантират един нормален учебен процес.
8
21
 
16
 
! Отговори
Митев преди 6 години
Нашите деди са дарявали на пари, имоти, труд за ШКОЛОТО. Било е чест да дариш, макар и малко: Кой колкото може. А сега загрижените родители се свидят да дадат 100 лв. за да може ДЕТЕТО им да учи в малко по-добра среда. Виж, да си купят най-новия Айфон за някоя и друга хилядарка-може. Не ги еб..а дявола ако не е последния писък на модата. Хора, не се учудвайте, че децата ви са егоистични консуматори. ВИЕ сте такива. След време, като се обърне палачинката същите златни дечица ще ви ..
7
6
 
21
 
! Отговори
123 преди 6 години
До ЕлиРекетьор ни е министър-председател за трети път. Как искате да се държат директорите на училищата в столицата, която също се управлява от ГЕРБ? Замисля ли се някой, че има списък с деца/родители? Ако хората са в неравностойно положение? Ако са разведени? Ако работят на две места и едвам свързват двата края, изплащайки ипотека? Тогава какво правим? Просто директорката Соня Василева трябва да бъде уволнена!
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Директорът да бъде уволнен и да му бъде предоставена свобода да упражни своята воля по отношение на бизнес начинание - негово собствено частно училище.Да вади няколко милиона, да си купи парцел, да наеме строителна фирма да построи зграда за училище, да наеме учители, да регистрира фирмата си , да вземе лиценз за частно училище и после може да си купи принтер, да принтира и да сключва договори и споразумения със своите клиенти.
5
7
 
29
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Това си е рекет... Много неприятно.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само това училище да беше, а то - всички, че и градините и яслите. И ще е така докато половината от тези които ревът са в сивата икономика и укриват доходи и неплащат данъци и осигуровки. А останалите си мислят, че като дадът по 100 лв отношението към детето им ще е различно.