ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!

Примерът бил Дания, където университетите от 30 станали 8
6 окт 2017 07:00, Петя Славова
278
ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!
Снимка: архив, Булфото

Системата от висши училища и научни организации в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно. В момента те са 52.

Това е една от главните препоръки от партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас, заключенията от което бяха представени вчера пред научна общност от проф. Люк Соте, съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас и ръководител на експертната група по проучването. Окончателният доклад от него се очаква да излезе в края на годината, пише в. "Сега".

Още по темата

"Българската система на финансиране на научните изследвания е като мармалад - колкото по-малко има, толкова по-тънко се размазва на филията, която е голяма. И да се увеличат средствата, мармаладът пак ще се разстеле тъничко", онагледи регистрираната отвън родна картина проф. Соте. Според него страната ни трябва да се справи с фрагментацията сега, защото останалата част от света вече се глобализира в научната сфера. "Не чакайте повече! Следвайте естонския и датския пример", апелира той. В Дания университетите от 30 са били намалени на 8.

Експертът посочи, че неписаният стандарт е на един университет да се падат 1 млн. жители, т.е. в България е най-добре висшите училища да се сведат до осем, и то такива, които имат за основна мисия да се развиват научно. "Четири университета могат да бъдат изследователски и четири - предприемачески. Един академичен вуз, който да набляга на следдипломните степени, би могъл да бъде създаден от БАН, а друг - селскостопански университет - от Селскостопанската академия, т.е. общо 10 за страната ви", обобщи проф. Соте, според когото страната ни е световен шампион по брой научни институти. Той призова да се извършат структурни промени във вузовете, както и да се удвои финансирането за тях. Според него, ако повече средства се дават за по-малко вузове, ще се пресече "порочният кръг в системата".

Част от представителите на българската научна общност обаче реагираха бурно на препоръките. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подкрепи идеята за финансиране според резултатите, но изрази мнение, че по-важна от наличието на много институти е "спойката" между тях, както било в неговата институция.

Той даде пример с Германия, която имала много повече институти, и препоръча да се наблегне на другите проблеми в сферата - намаляващите научни работници, ниските стипендии за докторантите, както и недостатъчното държавно финансиране за фонд "Научни изследвания". "Не фрагментацията е най-големият проблем на българската наука, а учените у нас, които са 7 пъти по-малко от останалите страни. Групата на учените изчезва, гилдията застарява", коментира и проф. Лъчезар Аврамов. Проф. Соте обаче остана непреклонен, заявявайки, че всяка успешна научна организация би привлякла младите, което не би могло да стане при сегашното финансиране на толкова много организации.

Щекотлив се оказа и въпросът дали първо да се осъществят реформите и после да се даде допълнително финансиране за тях, или обратното - да се действа по схемата "първо парите, после резултатите". От ЕК са твърдо "за" първия вариант, нашите учени обаче са категорични, че той е неприложим тук, тъй като това означава броят на учените ни да падне под критичния минимум. "Все едно ни казвате: "Първо ни покажете рибата, после ще ви дадем червейчето", реагираха учените ни и призоваха да не се забравят обезщетенията, които се дължат по Кодекса на труда при уволняването на десетки служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
2
 
! Отговори
Казус преди 6 години
До АнонименТи пък се разходи във въпросните университети и събери общия брой чужденци/изобщо студенти и виж колко много хубави сгради с интерактивни методи на преподаване и упражнение биха останали необитаеми, ако всички ни преместят в гнусния МУ София :)
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"и половината им студенти са чужденци, кои от тях ще ликвидират в полза на МУ София"В МУ София е пълно с чужди студенти, само се разходи до там да видиш колко ***, араби, испанци, гърци и т.н. щъкат из района.
61
4
 
15
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Разумно предложение. 10 университета са достатъчни, няма нужда от псевдоуниверситети по села и паланки.
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак до 10 няма да могат да ги намалят, защото много хора ще се разбунтуват, ако закрият университети с вековна традиция, но поне новите частни университети могат да ги махнат (те са към 10).
59
1
 
1
 
! Отговори
Казус преди 6 години
Ако този иска 10 университета, то няма да има място за всичките 4 медицински примерно. Тоест университетите с повече $, въпреки, че са пълен ***, ще надделеят да останат. Например УНСС, разни там частни *** и тн. Интересно ми е, като МУ Варна, МУ Плевен и МУ Пловдив наливат като луди пари в нови структури и половината им студенти са чужденци, кои от тях ще ликвидират в полза на МУ София, където базата е от средновековието? И където в последно време не спряха скандалите? Уча в един от трите.
58
3
 
3
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Дания може би има 8 университета, като закрият 6 от тях тогава да се обаждат от коневръза.
57
7
 
2
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Дания и ЕС и Испания са държави съшити с бели конци.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,чак пък само 10 да останат не е нормално.Но действително доста трябва да бъдат закрити.Аз бих започнал с Американския в Благоевград-един развъдник на българомразци и чужди слуги.Следващите са Нов Български и свободните Варненски,Бургаски и не знам си още какви.Това са едни обикновени перачници на пари и откровени обирджии.Всеки свободно влиза там и ги завършва,стига да си плаща.Въобще не е необходимо да ходи на лекции и да учи.Накрая взема една диплома,която слага в някой шкаф и забравя за нея
55
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дания има 10 университета, но и те са им много, защото датчаните са достатъчно *** и не могат да си вземат изпитите и университетите им са празни. Съветваме Дания да намали университетите си наполовина. И да не гледат какво има в нашето канче.
54
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Професоре, филията у нас е намазана доста дебело ,при това не с някъкъв мармалад ,а предимно с хайвер при това червен и това е така от много години години.Всичко останало е за пред чужденците.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84И болниците трябва да се намалят наполовина,за да има качество,а не количество.Така ще има и по-добър контрол...пак ше ти е скъпо ве, "другарю", даже и болниците да са само за тия шашавите, дето са "лежали на тъмно в ковчега"пускай 7,62 мм - по ефтино ше ти излезе...
52
3
 
18
 
! Отговори
2017 преди 6 години
Повечето цивилизовани страни не признават дипломите, издадени от университети от бълГЕЙрия като равни на техните дипломи, а като диплома за завършено основно образование. И причината е, че със сегашната образователна система в бълГЕЙрия, 45% от зрелостниците не могат дори да пишат на граматичен български език.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И болниците трябва да се намалят наполовина,за да има качество,а не количество.Така ще има и по-добър контрол.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Толерaст 77Ето сами се убеждавате в големите научни достижения на този продукт на българската наука писал долният пост.
49
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"страната ни е световен шампион по брой научни институти"Научни институти бол, за съжаление наука никаква в тях.
48
6
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Браво на ЕС нямаме нужда от университети а от повече бежанци инженери за какво да харчим пари за образование като можем да си внесем учени бежанци напълно безплатно. Закривай
47
3
 
26
 
! Отговори
? преди 6 години
Да се намали броя разбира се! Сега нефелни университети бълват псевдо вишисти, които не могат да си напишат имената. Преди имаше реални конкурси и самото добрите ученици ставаха вишисти, сега всеки ВУЗ има незаети места и се чуди как да привлече двойкари, за да вземе субсидията.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ сичкото индианец кат земете виШо кой ще бачка?.ти! да видиш "от къде идва хляба", че комай изобщо нямаш и напредстава, "червени" ми "другарю"
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тогава герберастките псевдо професори откъде ще крадат.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намалете университетите от 52 на 10!=това е прекалено, даже много прекалено, да не кажа и смешно!ето заради такива изцепки от "европа" може и "каталуния-2" да има някъде другаде... и сигурно и учещите в тях да са само от тия откачалници, дето са 4лежали в ковчега" ?!