Домашните за децата – ненужни и излишни след 10 часа в училище

Български учител вече 30 години не дава на своите ученици домашна работа
Обновена: 23 окт 2017 10:47 | 23 окт 2017 10:40,
86

Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в "България сутрин".

Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от "Отворено общество", те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците.

Още по темата

Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация", обясни Димитров.

Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма.

Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета.

"Учебници и тетрадки не се носят вкъщи", посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Това, което се опитвах да обясня е, че всичко зависи от системата на преподаване. Ако са събрани деца с еднакво ниво, както е на запад, където има периодично селекция и вкарване в съответната паралелка, ако се върви с малки крачки, така че никой да не изостава, ако програмата включва достатъчно упражнения за затвърждаване, естествено, че едно дете няма защо да се занимава с учене след училище, ако то включва и занималня. Но нашите деца изостават и ако не си помагат у дома, ще изостанат повече.
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи учители,не давайте моля Ви домашни на децата.На нас родителите вече ни е трудно да ги решаваме.Имаме достатъчно ангажименти.Нуждаем се от време за да сме с нашите деца,да играем и общувам, да пътуваме..Домашните са за занималните.Там децата да се подготвят за следващия ден.
76
1
 
3
 
! Отговори
1111 преди 6 години
Всъщност, достъпът е тотално забранен и не се практикува записване на лични данни. Така е и в съседното училище и във всяко друго училище в града! Преподавателите масово правят каквото си искат и няма начин да бъдат съблюдавани преподавателските им методи, които доста често не отговарят на нормално човешко поведение. Примерно, възпитание с шамари в час. Не зная как родителите все още пускат потърпевшото дете на "училище"! Имайки предвид последното, домашните задания са малък "кахър"!
75
2
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Домашните са трудни, когато не знаеш какво да правиш, понеже си изостанал и започва търсене на частни учители, родители и т.н. Когато се следва метода на автоматизирането, тогава старият материал е твърдо покрит и домашното е едно повтаряне на нещо, което можеш да направиш сам. Ти знаеш какво да направиш и само трябва да отделиш малко време. Нашите деца в общия случай не могат да си напишат домашното сами. И проблема идва от прекомерното усилие да разбереш материала, вероятно за пръв път.
74
1
 
7
 
! Отговори
10 преди 6 години
*** разбира от всичко!Теглото може да се намали като се намали теглото на учебниците и тетрадките,но това не е изгодно на издателите и на съдружниците им от МОН.А този даскал наистина е даскал.Учебният процес в час е едната страна на падготовката-истинското учене е самостоятелното.Кой ви е дал диплома се пита?
73
0
 
18
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Истински качествените учебници в чужбина представляват правила и упражнения. Новото се дава по лъжичка, набляга се на автоматизирането. Ако се прибърза, на децата им става трудно. Едва след като е автоматизирано всичко, идва новото правило. Правилото е на пиедестал. Математически правила се дават със забавни песнички и стихчета, които се помнят цял живот. И пак автоматизиране. Нашите учебници са пълни с плява и нелепи подскоци през материала, с малко упражнения, така че за нула време изоставаш.
72
0
 
11
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Аз лично харесвам някои западни образователни системи. Но това няма нищо общо с това, което правят западните политици за България. Западните системи са създадени от наистина свободните демократични общества, докато западните политици идват тук, за да изпълнят свои политически цели и да осакатят свободното българско общество. Мога да си купя американски учебник, направен от свободни американци за децата им. Но не понасям американските организации, които управляват МОН в погрешна посока.
71
2
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
123Пък да не говорим, че огромният прогрес на Запад е свързан с времето, когато над 86% от жените са домакини и основната им работа е тъкмо да си гледат и възпитават децата. :) Което НЯМА как да стане в сегашния момент.
70
2
 
15
 
! Отговори
Един дядо преди 6 години
Имам две внучки.Едната е във 2-ри клас,в частно училище в София,и според думите на родителите и,тя чанта не носи?!Учебници,тетрадки,помагала е в шкафче в училище.Вземат се само понякога в петък,за събота и неделя,ако детето има урок или домашно за понеделник?!Другата внучка е в 4-ти клас и е при нас.Сутрин я водя на училище,а вечер я прибирам.Аз и нося раницата защото тежи,ама много тежи?!И питам "умните глави" от Министерството,как в частното училище може,а в държавното не може???
69
0
 
11
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До родителТака е! Човек може да е напълно концентриран, продуктивен 2-3 часа на работа,но навсякъде се работи 9-10 часа и се смята, че 15 или 30 минутните почивки са достатъчни за възстановяване на работоспособността.В училище се редуват 2-3 основни предмета и след това разтоварващ час по музика или рисуване и голямо междучасие,после разказвателни предмети,на обяд около час за почивка.Писах, че на ден трябва да имат само 2-3 основни предмета, другото-музика,спорт...,но пак ми нацъкаха минуси
68
0
 
9
 
! Отговори
родител преди 6 години
Скоро представиха официални факти, колко време са конкентрирани в работата си възрастните - около 2 часа на ден. Очевидно от децата не може да се очаква повече, отколкото възрастните. Чантите са действително тежки, но е въпрос на организация в училищата - поне за малките е добре да има шкафчета, закупени от училището или родителите ...
67
2
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До риторичноВ пост 61 пиша, че гърбът се изкривява от позата на стоене на чина. 4 човека ми цъкат минуси и започват да ми обясняват СЪЩОТО- гърбът се изкривява от 10 часа стоене на чина като змия. Проблем с комуникацията ли имате? Проблем с прочита ли имате? Някъде нишката ли се губи?Или имате някакъв ваш проблем?Не им завиждам на учителите, които работят с вашите деца!Не се учудвам, че някъде не допускат родителите в училище. Навсякъде трябва да ги държат до входа.Ай, ся цъкайте минуси
66
7
 
1
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До до риторичноТи като си голям разбирач, какво не разбра? Написаното от мен ли не разбра или не разбра, че гръбначния стълб НЕ се изкривява от раницата?Никой не държи децата 10 часа седнали на чина. Седнали са 7-8 УЧЕБНИ часа!!! Понякога и по-малко, зависи какви часове имат преди обяд.В къщи виждаш ли го как стои седнало или легнало играе на таблета, разбирачо?!ОБУЧАВАЙТЕ ГИ, ХРАНЕТЕ ГИ, ГЛЕДАЙТЕ СИ ГИ У ДОМА, щом имате толкова много претенции на разбирачи! И все нещо и някой ви пречи.
65
2
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Пишеш, че "А като и двамата родители работят на нормален 8-часов работен ден, кой ще гледа детето, ако трябва да си тръгне от училище по обяд?"Първо, целта на училището не е някой да ти гледа детето, докато си на работа.Второ, защо детето трябва да се гледа през цялото време? Отива си детето само на училище, връща се само, учи си само в къщи и т.н. Това е нормалното за България. Вярно е, че сега измъдриха някакви други правила, от които страдат най-вече децата, но трябва това "деца в саксия",
64
4
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
123:) Само дето програмите са "модерни" и на Запад от скоро и там си берат "плодовете" в момента - лекари от Пакистн, мед. сестри от България, инженери от Индия и Китай и т.н....Ако имаме очи да видим, не бихме копирали това! Бихме взаимствали учебните им програми от 50-60г., но те пък не отговарят на съвременния тех. напредък...
63
2
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
63 до риторичноСамо че е точно така - децата стоят изкривени по чиновете, защото никой не може да запази правилна поза на седене за толкова много часове. Достатъчен е един поглед към чиновете в коя да е класна стая и ще видиш, че са точно като змии! Особено към последните часове. Относно изказвания "едно време" ще кажа, че едно време графика ми е преподадена в 7 клас подробно по математика (като на ***), по новата програма, без да е преподавана изобщо, я има в уч. тетрадка за домашно-4клас!
62
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 години
В Америка и Западна Европа били неграмотни, прости и т.н. А сега ми кажете защо всички караме западни коли ,използваме западна техника ,гледаме техни филми и музика и др.-всички създадени и поддържани от тези толкова"неграмотни" хора.Ретроградни и закостенели хора сме -дядо ми ходил така на училище ,баща ми и той така се товарил , а пък аз как съм учил и...........-май не сме успели много с нашия модел.
61
6
 
25
 
! Отговори
До Дани преди 6 години
В цялото Ви изказване има една важна подробност-"едно време".Сега нещата са съвсем други , образователната програма е просто ужасна.И аз едно време съм учила съвсем сама и завърших с пълно 6, но сега ако искаш такава успеваемост трябва да се учи до 9-10ч всяка вечер с помощ от родителя.Децата наистина са претоварени и въобще не става дума за глезотии. Явно нямате ученици у дома.Трябва коренна промяна!!
60
4
 
6
 
! Отговори
до риторично преди 6 години
Раниците причиняват и странични изкривявания - освен ако не го обясниш, че децата седят на "S" като змии по чиновете! Аман от разбирачи!
59
11
 
14
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Аз едно време като бях ученичка ходих на училище от 7:30 до към обяд. Родителите са ме водили на училище 1 път в 1 клас на 1 учебен ден. Ходих и се прибирах сама. Прибирах се на обяд и си пишех домашните съвсем навреме. Следобеда ми беше свободен. Нямам спомен да съм писала домашни 8-9 часа вечерта, освен ако не съм се моткала от обяд докато се приберат родителите ми. Едно време това бяха нормални неща, сега било тормоз за децата. То за това сега в 6 клас не могат името да си напишат правилно...