Поничка, пудинг... пълни! Родители срещу джънк фуд-а в училище

Изпреварваме Европа в наредбите за хранене, проблем е прилагането им
16 яну 2018 15:10, Анисия Иванова
33

Родители излизат с петиция за промяна на менюто в детските учебни заведения. Искат и обществен дебат по темата, за да изяснят с какво трябва да се хранят децата в училищата и детските градини.

"Ставам свидетел на едно наистина нездравословно хранене сред децата в училище. Подрастващите са все по-затлъстели. Не търся вина, но искам да съберем специалисти по хранене, които да определят дневната доза полезни храни, които трябва да се приемат от учениците. В противен случай залагаме здравна бомба за децата си", сподели нутриционистът и инициатор на петицията Яна Данаилова.

В студиото на "България сутрин" националният консултант по хранене и диетика професор Стефка Петкова посочи, че по отношение на наредбите за хранене изпреварваме Европа, но прилагането им ни куца.

"Родителите трябва да са активни, ако искаме храненето на децата да се промени. Всяка една такава стъпка води към подобряване на положението. Прилагането на наредбите е въпрос на финансиране и ефективност на системите за контрол. Тези положителни промени доведоха до задържане на затлъстяването. Макар и не чак толкова ефективно, нещата вървят в правилната посока", поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Данаилова практиката децата да си носят храна от вкъщи не е решение на проблема, тъй като тези продукти може да са заразени и да застрашат цялото образователно детско заведение. Също така, в повечето случаи храната е сготвена от предния ден и се носи в пластмасови кутии, което е противопоказно, допълни нутриционистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нутриционистът Яна Данаилова? Другия път извикайте да Ахмед Муса да коментира ползите от ислямския фундаментализъм и въвеждането му като задължителен предмед в училищата.
11
2
 
20
 
! Отговори
Майка ти преди 6 години
Днешните подрасващи.не само стават все по пълни и безсилни ,но и все по нагли и агресивни.бъдещето на тая държава не е никак добро.
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може само училището да се грижи за децата. Давайте им да ядат зеленчуци, плодове, варива, риба, пълнозърнест хляб. Махнете им всякаква захар в неестествен вид (т.е. всичко което не е плод или (в малки количества) мед, спрете им газираното, белите брашна, соленото, мазните меса, всякакви колбаси, пърженото, давайте им колкото се може повече храни в суров вид - основно плодове, зеленчуци, ядки (в малки количества) и нещата ще си дойдат на място. Ама...иска се воля и отделяне на време малко...
9
3
 
11
 
! Отговори
Дедо мъди преди 6 години
Сложете на дедето един сандвич със сланина и свинска маз който то да муа в училище! ББ така муаше па вижте какъв е левент!
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баница, боза и кебапченца за по ящните и всеки ден час по физическо - работата е проста и без акълите на измислени специалисти
7
2
 
20
 
! Отговори
TURK преди 6 години
"ПРЕКРАСЕН" БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-ДЖЪНГ-ФУД.....ЧАЛГАРИЯ-ЧАЛГАЖУРНАЛИСТИ
6
2
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Принципно си прав, спортуването/движението е полезно и задължително за един здравословен начин на живот, но не липсата му е причина за напълняването на децата. Движението е полезно по много параметри, а изгарянето на калории при повече движение е допълнителен здравословен ефект, но тялото гори калории за всичките си процеси, дори и когато спиш. Проблема основно е в лошата, високо-калорична, празна храна (боклучавата храна). А движението при всички случаи трябва да го има.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само поничките и пудинга са причина за напълняването при децата.Я си сложете ръката на сърцето и признайте,че децата масово НЕ спортуват,че водят заседнал начин на живот-или са на компютъра или на телефона.Трябва да се наблегне повече на спорта в училище и извън училкище,тогава и поничките и кексовете няма да са толкова вредни.
4
1
 
27
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Според Данаилова практиката децата да си носят храна от вкъщи не е решение на проблема, тъй като тези продукти може да са заразени и да застрашат цялото образователно детско заведение. Страшна логика. Тогава да ядат *** на "нашите фирми", които са спечелили по политическа линия и благословия т.н. обществени поръчки - корупция със здравето на децата. В САЩ и Британия децата в детските градини си носят храна от дома. Защо не вземаме този пример, нали те са водещите в Света?
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родителите да дават домашна храна на децата. Така лафките сами ще разберат че трябва да продават здравословна храна
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая телевизия на кой е, сериозно питам.
1
2
 
40
 
! Отговори
Ай сиктир! преди 6 години
Децата надебеляват от бедност - лоша храна и много хляб, за да компенсира липсата на храна. Дебелее се именно от тях. + Никаква спортна ангажираност в училищата. Но те и училищата едни...