Привилегии за ромчетата първолаци? Не и за сметка на другите!

Вълчев обеща: Принципът за уседналост ще е основен
16 мар 2018 19:00,
53
Привилегии за ромчетата първолаци? Не и за сметка на другите!
Архив: Булфото

Ще бъдат прецизирани текстовете, които дават привилегии на малцинствата при записване в първи клас, така че да не бъдат ощетени останалите деца. Това обеща образователният министър Красимир Вълчев в отговор на недоволството, че това е дискриминационно и създава привилегии на база етнически произход.

По-рано тази седмица и групата на Патриотите в Столичния общински съвет се обяви срещу спорната промяна на Наредба 10 на МОН.

Още по темата

"Ще прецизираме текста, така че да не бъде за сметка на останалите деца. Тези деца ще бъдат насочвани след класирането, само в училища, където няма неприети деца от прилежащия район", успокои Красимир Вълчев.

По думите на просветния министър не става въпрос за дискриминация, а по-скоро за административна мярка. Той допълни, че трябва да се провеждат политики за десегрегация, за да не се увеличава броя на сегрегираните училища.

"Много общини провеждат такава политика. Тя предотвратява това едни училища да бъдат нежелани и целият район да се превърне в нежелан", обясни Вълчев.

Образователният министър отговори и на притесненията, че децата ще могат да учат само в определено училище заради принципа на уседналостта.

"Детето може да бъде записано във всяко едно училище. Но когато в едно училище има повече желаещи, отколкото са местата, трябва да има принцип, по който да бъдат избрани децата - тези които живеят в прилежащия район са с предимство", обясни Вълчев.

Той коментира и закупуването на шкафчета за училищата, за да не носят децата тежки раници. По думите му е възможно реализацията на тази програма да започне през следващата учебна година и да завърши за около 2 години.

"Учениците от 1 до 7 клас са около 450 хил., ние прогнозираме, че между 150 и 200 хил. шкафчета ще бъдат закупени със средствата за тази година. В момента в част от училищата има шкафчета, тъй че не тръгваме от нулата", каза Красимир Вълчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
За тях парите и привилегиите,за вас - евроатлантическите ценности.На печелившите - честито !
19
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да ги интегрираме, някак и в всякак.Те ще ни хранят.Няма друг начин.Българите сме мъртъв етнос без бъдеще.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новини от *** рацисти! Казват да няма дискриминация!! А самото заглавие е дискримационно!!! 😇 Ама чак толкова да сте прости
17
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Защо скачахте като изоглавени по площадите ?!За да може Те да интегрират Вас ли ?
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14По Тошово време им се подаваше ръка, ама не смееха да я хапят както сега оти знаеха, че после следва кьотек и си налягаха парцалите.
15
2
 
37
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Като си видя фиша всеки месец колко пари отиват за данъци, осигуровки за пенсия, която май няма да видя, "доброволна" 2-ра пенсия, която ще е към 20-30 лева макс, здравни осигуровки, разни фондове и какво ли не, ми става лошо. Всеки месец се заблуждавам, че може би поне част от тях, за да може клетата ми майка с 42 години трудов стаж да взима 236 лева пенсия...Но истината е, че те отиват за привилегиите на този етнос, който даже не е български.България пороби българите, тъжно е...
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българчетата от София са по-добре от българчетата от провинцията по качествени училища. Българите от София са по-добре платени от българите от провинцията. Кога ще махнат тия разлики. В провинцията няма университети, няма държавна администрация и т.н.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индийците трябва да ги интегрираме като по тошево време, инак лошо ни се пише! Визирам пьрво да им подадем рька за да се изучат да могат лесно да си намерят работа в Бьлгария за да може сами да си изкарат прехраната!
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те са бъдещето ни, друг начин няма....
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пипане с кадифениАбсолютно правилно. И разложителният Хелзинкски комитет да се изгони от България за престъпна дейност срещу възпитанието на децата в България и поощряване и защита на престъпността.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа го е казал "насила хубост не става" така и с тия колкото и да им се свалят звезди те си знаят единствено правата тоест да живеят за сметка на другите.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълчев, мисли преди за говориш. Че то всяка дискриминация може да се провежда точно чрез административна мярка. И изобщо, писна ни да се взема от нас, за да се дава на хора, които нямат принос за развитието на държавата и обществото. Тоя - репресиран, оня социално слаб, трети - дългосрочно безработен- нямал професия, а по улиците мръсотия, безпорядък, но всички тези получават добавки към пенсиите и социалните помощи и храни, без да работят и често доходите им са по-високи от нормалните граждани
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото политиците са от етноса нормално е да има привилегии за ***.Как не са се отворили на *** пакистанци и индийци се чудя.Те са си една боя-техни хора.
7
0
 
7
 
! Отговори
Хасфалт преди 6 години
А Оскаритиь кугъ ши ни даватиь, кат на алфамириканцити исками, хъъъ
6
0
 
22
 
! Отговори
Допълнение преди 6 години
Ако санкциите не помогнат и се установи, че едно и също семейство е пратило в първи клас три деца с такива проблеми, да се лишава от гражданство цялото семейство - Индия официално ги е поканила да се връщат в прародината.Докато се уредят документите за отпътуването им, да отработват принудително цената на билета дотам.Ако имат собственост, държавата да конфискува такава част от нея, чиято цена се равнява на сбора от соц.помощи, детски надбавки и др.подобни, които е получило това семейство!
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цялата човешка история, робите насила са били подчинявани, а ние по желание слугуваме и им работим на тези. Няма толкова смотано племе като нашето, дори и въпросното!
4
0
 
38
 
! Отговори
Пипане с кадифени преди 6 години
ръкавици и всевъзможни бонуси, поощрения и привилегии даде обратен резултат - наглост, разпасаност, агресия, безконтролно и безотговорно размножаване, михлюзлък и незапомнена по нашите земи престъпност.Затова трябва да се обърне другата страна на медала - никакви помощи и предимства. Глоба, ако детето тръгне на училище без да знае български. Глоба, ако не е научено на дисциплина. Глоба за безпричинни отсъствия. Ако нямат пари, родителите да отработват!
3
0
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Днес Боковия обран бостан,се превръща в Индустан.
2
0
 
33
 
! Отговори
Rock of ages преди 6 години
Омръзна ми от привилегии на база раса и етнос!!! Баста!!!
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко ромче със 100 000лв по сметка при раждането, българче да работи от 20тата до 30тата си година за него, и идулгенций за първите 50 престъпления, мъмрене за следващите 50, условни за следващите 100!!!!!