53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!

Младите харесват как преминават баловете, по-големите - не
Обновена: 21 май 2018 21:28 | 21 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
170
53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!
Снимка: Булфото

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% - позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
Улаф преди 6 години
Това процента на нашите индийци ли е?
23
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че руските изедници продават скъпо газа и нефта на България и държавата няма пари за образование и българите измират и се опростачват. А требе да продават ефтино газа и нефта да може да се раждат умни българчета, но руските изедници продават скъпо газа и нефта а Лукойл не плаща данъци и изнася 13 милиарда годишно за Русия и държавата нема пари за образование.
22
1
 
18
 
! Отговори
До Перко преди 6 години
Тиквун участва като беше главен секретар на МВР.И му се падна зъпрос:"От коя държава е престъпната организация Якудза?".И той отговори Китай.Повтарям-тогава беше главсек на МВР.И не знае откъде е най-мощната престъпна организация.
21
22
 
2
 
! Отговори
аз съм жив пример преди 6 години
Едва завърших 8-ми клас с много ниски оценки ! Завърших 8-ми клас само защото за да изкарам шофьорска книжка трябва да имам 8-ми клас , иначе хич нямаше да уча ! Съдбата така реши ,че започнах да се занимавам с търговия , сега има 4-ри павилиона на пазара ,имам и работнички , печеля доста добре ! Имам приятел който стана учител ,заплатата му е смешна ! Друг мой съученик стана компютърен програмист , похвали ми се ,че получавал 4 000 лв. заплата ! Като му казах аз колко печеля , лошо му стана !
20
1
 
35
 
! Отговори
Диктатурата преди 6 години
При тоталитаризма и диктатурата във всяко село имаше библиотека, и кино и всяка седмица сменяха по два филма. Всички класици съм изгледал на село - италиански, френски, американски, не бяха само руски филмите. А от библиотеката Стайнбек, Фитцджералд, Колдуел, Хемингуей, Селинджър - сегашните млади хора може би си мислят, че това са някакви марки напитки или нещо за ядене, но не - това са писатели западни писатели, не само руски се четяха. Редовен въпрос беше "коя книга четеш сега".
19
2
 
14
 
! Отговори
Перко Изперков преди 6 години
До Анонимен 16А ако питат наш Тиквун да не мислиш че знае??За милиарди говори а таблицата за умножение незнае!Една книга през живота си е прочел 3-ти мандат кара..
18
0
 
24
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 6 години
Който не чете, остава глупав.Природен закон.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев, как виждат с " Учите си" - твоето писане е показателно... :)
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простият човек никога не се поучава за добро нито от книгите, нито от личния пример на умния!
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите затъпяват от ден на ден.Гледам "Стани богат"и една не знаеше от коя посока изгрява Слънцето.А друг пък не знае, че Скопие е столица на Македония.
14
9
 
8
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Когато има в българското общество бивши учители и професори , които сега ровят в кофите за ***, много ми е интересно , какво са виновни младите, след като с учите си виждат и с ушите си слушат от родителите за клошарите, чели много книги, и как тази информация се пречупва в младежкия прагматичен мозък!!!???Добър вечер селяни прости!!!Агент Алън Купър!ЦРУ!!!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съжалявам ги подобни индивиди....
12
4
 
18
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Значи тези 53% са просто матряла на Борисов.
11
8
 
8
 
! Отговори
Перко Изперков преди 6 години
Човек за да живее добре....трябва да краде!Важно е чичо владика да имаш....и държавна поръчка да имаш!И 1000000 книги да прочетеш...утре на работа на шефа си дебелия ще ядеш!
10
4
 
22
 
! Отговори
ама разбира се преди 6 години
на българина само му трябва гостоприемник,чиято кръвчица да смуче,за какво са му книги на паразита
9
1
 
8
 
! Отговори
ff преди 6 години
Личи си...
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина след като прочетох статията се затрудних какво трябва да напиша, но и без една книга прочетена винаги може.
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е за какво са им книги !!! Младите имат ярък пример тиквата е успял да прочете "Винету" и сега върти Европата на пръста си ,а дали си живее добре можем само да предполагаме най-вероятно е по-добре от всички нас.
6
2
 
26
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Естествено ,че не им трябва четене!Простите винаги са по-щастливи и живеят по-щастливо!За съжаление малко радост има за умните хора на този свят!
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм прочел доста книги и пак съм убеден, че в сегашното българско общество се пробива най-вече с качества като арогантност и селска напористост. В България никога не е имало Просвещение от което да се възпита стремеж към истината и логичните доводи, правото е на този който говори по-силно или е по-нагоре в йерархията.