Днешните деца на България: Бият ги вкъщи, психират ги в училище...

Янка Такева и Христо Монов с коментар пред Bulgaria ON AIR
14 авг 2018 11:00,
173

7 от всеки 10 деца в България стават жертва на насилие в семейството. Основната причина за строгото поведение най-често са оценките в училище. Данните от проучването на Синдиката на българските учители и Института по криминология показват висок процент на упражнена агресия към децата, но и към техните учители.

"Насилието, издевателството и агресията са изключително разпространени в обществото ни. Досега не е намерен лек за това, факторите са многопосочни. Това ни накара заедно с Института по криминология да направим изследвания през 1999, 2001 и 2007 г. В момента подготвяме следващото изследване, което ще представим на 5 октомври", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи стряскаща статистика, че 75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия в семейството.

"Едни родители, които нямаха добър модел на родителство, сега са родители и повтарят този въпроизводствен модел", посочи тя.

Такева подчерта важността на взаимовръзката между родителите и учителите, позовавайки се на анкета, която показва, че около 28% са безотговорните родители, които даже не пускат децата си на училище.

"Да си родител е най-сложното нещо в днешния свят. Средата е много променена. Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях. Децата на 21 век разпознават някои типове поведение спрямо тях като насилие. Те са най-чувствителни към вербалното насилие", обясни психологът Христо Монов.

Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие, отбеляза той.

Христо Монов бе категоричен, че българското училище е обществената институция, която не е позволила пълния разпад на обществото ни по време на Прехода.

"Всичко това го изнесе на гърба си българският учител. Нека не разчитаме само на него. Голяма част от състава е в предпенсионна възраст. Първите ни будители са били българските учители, нека им върнем този статут", призова психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тая що не си гледа пенсията ...Иначе прическата и кърти !
23
2
 
27
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА... преди 5 години
ДА БЕ, "ГОРКИТЕ ДЕЧИЦА"! ТЕ ЗАТОВА СА НА ТОЗИ ХАЛ: ПИЯТ, ДРОГИРАТ СЕ, ЗА СЕКСА -БЕЗ КОМЕНТАР, КРАДАТ КОЛИ, КАРАТ БЕЗ КНИЖКИ... СТАТИСТИКАТА ВИ Е "ДРЪН, ДРЪН, ЧЕ ПЛЯС"
22
4
 
29
 
! Отговори
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ преди 5 години
Ало, живеещите в ПАРАЛЕЛНИЯ СВЯТ, създаден от един КРИМИНАЛЕН ПРЕХОД, а случайно да ви е известно че около училищата е ПЪЛНО С ДИЛЪРИ НА ДРОГА? Как не ви е срам? Родителите и учителите ОБИКНОВЕНО ИСКАТ НАЙ-ДОБРОТО за децата!Автоматично си подавайте оставки. УЧИЛИЩАТА СА ПЪЛНИ С ДИЛЪРИ НА ДРОГА.
21
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези деца само проблеми създават! А ромските - радост и доходи!
20
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Първите ни будители са били българските учители" - и точно тези будители редовно са шляпали учениците, за да ги направят хора. Хем защитава тезата, че децата не трябвало и с пръст да се докосват, хем хвали онези които са го правили в миналото - какво е това? Отговор - НПО куха лейка.
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече бой се полага, за да станат хора!
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Турците не са измислили еничарството. То е съществувало още от Древността във всички варварски общности.
17
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната джендърска кампания.Сега ще искат пари да се борят с"насилието"над децата,както искаха пари за борба с "насилието"над жени .И акъл дават бездетни ***, които и понятие си нямат от малки деца.Двегодишната ми дъщеря удря сестра си,която е бебе.Естествено,че яде бой,докато престане.Да я оставя да я увреди фатално ли?
16
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече ще възпитаме децата си като ги оставяме да правят каквото си искат, дори да бъркат, дори да правят разрушителни за тях самите или за околните глупости, ние нямаме право дори да им направи забележка, абе просто няма да ги възпитаме, каквото стане и толкова. Да ви имам е изроденото възпитание, да ви имам и изкривените представи за света, останаха ли нормални хора, които да дадат отпор на пандемична глупост която ни е завладяла.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Норвегия полицията отвлича българчета и ги прави норвежци както турците с яничарете.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия статии за децата и родителите, учителите, за ИК ни ли ни подготвяте?!
13
3
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
"75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия".Как пък ги пресметнаха с такава точност? А защо не кажат колко учители са претърпели, освен вербални, и физически насилия?! Образованието ни е напълно съсипано!!!
12
4
 
11
 
! Отговори
Неофит Врачански преди 5 години
Време Ви е да си признаете, че училището Ви е пълна отживелица! Вече има интернет и Днес.бг !
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ПРОТЕСТ, ВДИГНАХА ГРАЖДАНСКАТА, СТЕГНАХА НИ ЯОК ПРИМКАТА ОКОЛО ВРАТА, ИЗЛИЗА НА МЕТЕЖ, БЪЛГАРИНО!
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите им нямат пари и децата се озлобяват.
9
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто Я. Такева тръби, че имало глад за учители, а то обратното- ученици няма, учители колкото щеш, вече не вярвам на нито една нейна дума.Време и е за заслужен отдих. Да даде път на младите!
8
1
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Айде нема нужда. Що я слушате тая "синдикалистка" Янка Такева. Тя живее 20 години назад. Между другото и много учители и университетски преподаватели са така (особено тези които преподават науки, които бързо се развиват)А за родителите е права - първите 7 год. са работа на семейството
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намаляват или напускат страната и няма население.
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната деграданстка кампания в ход! От както съществува човечеството родителите възпитават децата си с насилие и принуда, но от някакви престъпни подбуди, а за да ги научат какво може и какво не, за да възпитат в тях ценостти и морал. Самото възпитание е равнозначно на насилие, неговата природа е репресивна. Сега проблема са измислили хипитата е че предишното поколение възпитало лоши радители използващи насилие, нищо че стотици поколения преди това са използвали същите методи и то успешно.
5
2
 
53
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Хайде бе!!! Що за глупости. Днешните деца се бият прекалено малко в къщи, а училището отдавна вече е дискредитирано като институция. Ходят само за да убиват време, живеят в тези проклети телефони. Излезте и вижте какви малки, *** невъзпитани ла*на крещят, реват, тръщкат се и не уважават родителите си. Изобщо не ми пробутвайте теории, че съм бил лош родител, защото съм прилагал наказания. Думите Не и Не МОЖЕ са най-важните думи, които трябва едно дете да се научи да приема.