Пари за наука – държавата в опит да спре "изтичането на мозъци"!

Правителството одобри 11 научни програми на обща стойност 61 млн.
96

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще опита да задържи младите учени у нас или да ги върне от чужбина с увеличаване на средствата за наука. Правителството одобри днес 11 национални научни програми на обща стойност 61 млн. лв. за периода 2018-2022 г.

За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв., съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в МС. Една от тези програми е за млади учени и постдокторанти, по която ежегодно ще се отпускат по 5 млн. лв.

Постдокторантите ще вземат между 1500 и 3 хил. лв. месечно, като всеки университет или научна организация ще реши колко души да привлече. За позициите ще се кандидатства по ред, подобен на този за асистентско място.

Постдокторант е учен, който има докторска степен, но не са минали повече от 5 г. от придобиването й. По тези позиции ще могат да бъдат назначавани и чужденци.

Магистри, завършили преди не повече от 10 г., които решат да се върнат в научните организации, ще вземат 900 лв., а ако вече работят в тях – от 200 до 500 лв. допълнително над заплатата си.

Увеличават се и стипендиите на докторантите, които в момента получават по 500 лв. месечно - с между 200 и 500 лв. в зависимост от научния принос.

Предвидените пари за това са 1.5 млн. лв. до края на годината, а от догодина ще бъдат 3 млн. лв.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че голяма част от одобрените програми са насочени към младите хора. Това ще позволи в България да се връщат наши учени от чужбина, както и да спре "изтичането на мозъци" от страната ни.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
18
 
! Отговори
:) преди 5 години
Спомнете си какво каза "геният" Борисов:- Като няма работа за програмисти, да стават овчари!
13
1
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Пълно безумие. Нищо няма да излезе.Язък за милионите.Истината е работодатели имащи нужда от кадри, да дават стипендии на студенти срещу договор примерно за 10г. да работи при него.Като студент пре 70-те имах даговор с АПК.Даваха ми 40 лв. месечно и да работя при тях четири години. Годините изтекоха и духнах в научен институт.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха - сетили се
11
3
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
То па едни "мозъци" то па една наука то па една "държава".
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов е убиец не само на Босия, а и на Българския народ.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гол тумбак чифте пищови - Митьо пищова президент.
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен4И кой ще дойде на негово място?Тлъстината от Крушовица ли?
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха дано,ама надали...
6
1
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Може просто да ги затворят.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не може да задържи българите в България,освен доброто заплащане на заплати,пенсии+добро здравеопазване,правов ред и спокойствие.Нищо друго.В Германия в средните професионални училища,дори не изучават всички гимназиални предмети,както е при нас,но не бягат,защото имат работа и заплата,която им стига.Просто увеличете заплащането и минималните пенсии,заплати!И никой няма да бяга.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянската Тлъстина със запретнатите ръкави, наистина идва в повече за днес.Явно усеща, че си отива и започна пак с ПР-акциите си.Но номерът за десет години доста се поизтърка.А и материалът поумня.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още 61 млн. ще потънат в небитието. Как със наука ще върнрш хората в Българив? Хората искат достийно заплащане на труда си но явно на разБойковата пасмина им трябва още нсука за да съумеят да схванат дори това простичко нещо
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в ГЕРБ са се събрали най-учените - начело с Тиквата и Пъпешаизпъкват ярко над нивото на останалите калинки
1
27
 
4
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 5 години
Браво на г-н Бойко Борисов и ГЕРБ!!!Прекрасна новина! Действайте!

Спонсорирани публикации