Специалисти в аулата: Колко назад е висшето ни образование?

Трябва да се намери механизъм между университети и бизнес
26 сеп 2018 22:30,
24


Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които позволяват изявени специалисти от практиката да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Преценката кой да бъде поканен ще се прави от съответния факултетен съвет. Идеята на измененията е работодателите да се насърчават да изготвят и да внасят предложения за обновяване на учебните планове и програми.

Депутатът от ГЕРБ Галя Захариева заяви в студиото на "Денят ON AIR", че сме закъснели вече прекалено много с тази мярка и трябва да се намери най-бързия механизъм да се осъществи този важен контакт между бизнеса и образованието.

"Ще дадем възможност на изявени специалисти от практиката да влизат и да преподават определен процент от часовете. И в магистърските, и в бакалавърските програми", обясни Захариева пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Народният представител допълни още, че тези законови промени се правят по предложение на представители от университетите и почти цялата академична общност стои зад тях.

Галя Захариева беше категорична също, че след приемането на поправките на второ четене и когато започнат да се прилагат, това ще е мотивация за много студенти да завършат висшето образование, което са започнали.

"Това е проблемът - че има разлика какво учат децата и къде успяват после да се реализират. Една голяма част от децата ни не се дипломират и не завършват своето висше образование, защото губят мотивацията във времето на следването", подчерта още Захариева в "Денят ON AIR".

Народният представител от ГЕРБ е уверена, че промените ще са от голяма полза и че всички са готови за тях, а именно бизнесът и образователната система.

По думите ѝ практиката за наемането на специалисти от бизнеса и преподаватели, които не са хабилитирани в учебните заведения, се изпълнява от години в страни като Великобритания, Швеция, Норвегия и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Модела е СофУни - създаден от сектата на сциантологията.. Софтуерни инженери - на които не трябва математика , теоретична информатика и логика..
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте сега да видим бизнеса иска евтини черноработници Бойко префния си мандат лично заяви че само такива трябват на България а сериозната наука била само за богати западни държави.При това положение университети хич не ни трябват да ги съборим.На тяхно място ще построим техникуми който да бълват зле квалифицирани прости но яки като бичета общи работници който да работят без пари и да не много протестират, друго и не очаквам от бананова република.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е възможно близко партньорство между организации или лица със силно различаващи се индекси на Бъкстън - всеки такъв опит неизменно пропада и двете страни започват да се обвиняват взаимно в глупост. Оттук следва, че някакво сериозно взаимодействие между бизнес и наука не би трябвало да се очаква. Индекс на Бъкстън - Дефинира се като дължината на интервала от време, измерван в години, с оглед на който организация или лице прави своите планове..