Родители срещу учители в съда – заради оценки на децата

Семействата все по-често подават жалби и заради наказания
17 ное 2018 14:38, Елка Василева
43
Родители срещу учители в съда – заради оценки на децата
Снимка: архив, Булфото

Хиляди сигнали от родители, несъгласни с определени решения на учителите на техните деца, се разглеждат в момента от експертите в регионалните управления по образованието в страната. Десетки са и съдебните дела, заведени от родителите срещу учители заради поставени ниски оценки на децата им. Това съобщи за "Сега" шефът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

Директорите на въпросните училища не желаят да коментират казусите, защото смятат, че те натоварват с негативен оттенък институцията им.

Според Петров обаче това е много порочна практика, която говори лошо не за учителите, а за цялостното възпитание на техните ученици. "Във възрастта, в която децата трябва да усвояват правилата в обществото, те биват учени от своите родители как да ги преодоляват, използвайки съда", коментира той.

Според него оспорването на учителските решения и преценки освен това затруднява изключително много комуникацията между двете страни, както и работата на различните институции.

Петров разказва за случай на сбиване между две деца в пловдивско училище. За да спре боя, намиращият се в коридора портиер хваща за ухото едното дете, разпознато като агресор. Родителите му обаче завеждат дело в съда и в Комисията за защита от дискриминация заради отношението към сина им, като към момента жалбата на семейството е отхвърлена.

Подобен е и друг казус на двама близнаци в столично училище, единият от които отново е хванат за ухото от учителя си, за да осуети предстояща разправа. В случая децата са преместени в друго училище, но майката е завела дело, течащо в момента, срещу директора заради това, че не е уволнил въпросния учител.

"И в двата случая физическата намеса е с цел спиране на боя и предотвратяване на по-тежки последствия за учениците, а не с цел възпитание. Учителите трябва да се намесят по някакъв начин, след като думите им не са чути от учениците", коментира Петров. В столицата друг родител пък завел дело заради несъгласие с оценка, ощетяваща детето му, заради това, че е понижило бала му за кандидатстване след 7-и клас.

"В София само в едно училище има 4 заведени дела  - за преместване на ученик, за слаба оценка на друг ученик и за наложено наказание на трети. В Пловдив и други големи градове има поне по 5-6 подобни дела", коментира още Петров.

"Надявам се цялата тази капания да спре, защото тя не е в интерес на самия ученик. Сигурно някои от преценките на учителя не са най-добри, но в крайна сметка той е авторитет за детето и не би трябвало да се оспорва всяко негово решение, още повече в съда", смята още той.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира, че няма информация за масови случаи на съдебни дела срещу учители. В системата има 90 хиляди учители и 900 хиляди деца. Със сигурност някъде може да има подобни заведени дела", заяви той.

По думите му обаче няма индикации проблемът да е системен. Според него най-важното при подобни казуси е доверието между учителите и родителите. "Нека родителите разговарят повече с учителите и им имат повече доверие. Преподавателите пък трябва да са по-комуникативни", посъветва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес по съдилищата за оценки а по Татовото се търсеха "червени" връзки за влизане в реномираните учебни заведения! Дънки, луискита, вносни цигари и касетофончета от Корекомите се подаряваха за да се влезе с ТРОЙКА в Строителния - един МАЛЪК пример!
36
0
 
3
 
! Отговори
ан преди 5 години
тези,които никога не са влизали в час тръгнали да дават акъл по телевизиите как се учи4 и възпитава дете,за претенциозни родители да не говоримразберете ,че нито новите технологии ще помогнат нито преписване и високи оценки ,ако детето не седне с лист и химикал и не реши задачата ,хим уравнение и схемата по физика,ако те не се затвърдят в клас и не ми казвайте ,че това е зубренетова са основни знания по даден предмет,които поматат да мисли и4 отговаря на въпроса ЗАЩО Е ТАКА
35
0
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Като средно образование съм завършил една от елитните столични гимназии.Имаше деца или племеници на зам,министри,генерали ,ген.директори ,нач.управления в министерства ,но никой от тях не е идвал в училище да иска сметка на учителка защо неговия тъпчо има по-слаба оценка.В къщи ни се набиваше в главите /в прекия смисъл на думата/ ,че учителките са светици,които с голяма мъка вкарват знания в дебелите ни глави.Родителите винаги,ама винаги заемаха при обяснение страната на учителките
34
0
 
6
 
! Отговори
10 преди 5 години
Официалните ценки на Запад са писмените.Те могат дасе оспорват от експрти.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно г-н министърът не е в час или така му се иска.Ситуацията е доста по-мрачна-тук не се споменават битите,скубани,щипани,обиждани учители,защото им е предложено да не подават жалби ".....за да не ги дразним,щото не знаем какво могат да направят...."И така ,докато започнат да пребиват и убиват учители.Призивът "стани учител" няма да привлече кой знае какви качествени хора срещу вероятността да бъдат унижавани и виновни за родителските провали.
32
2
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
От МОН са виновни с тия оценки. За влизане в гимназия решиха да събират оценки от 5, 6, 7 клас .Не мислете, че няма учители, които умишлено да пишат 5 вместо 6, за да лансират едни деца пред други да влязат в по-елитни училища след 7 клас,но когато става дума за 2-ки и 3-ки ученикът не е бил подготвен и е редно да учи,за да ги поправи, а не да съдят учетеля.Най-често родителите,, подкупват" учителите с подаръци. За дисциплината смятам, че е редно да се въведат някакви наказания.
31
0
 
7
 
! Отговори
Преди 15г беше друго преди 5 години
Сегашните деца не знаех, че ги вълнуват оценките. Тия дето са богати после си плащат и влизат да учат в свободни университети. Преди 15г. когато кандидатствах, не приемаха всички. Имаше ученици 5-6г.се мъчеха да ги приемат. Имаше учители, които умишлено се заяждала с по-обикновени ученици, които наистина учеха, защото искаха да бъдат приети техните учителски деца. Около този изпит след 7 клас имаше големи истерии. Наистина имаше значение балът на оценки, сега няма ли места за всички в гимназии?
30
2
 
23
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ето така се отглеждат неудачници, които после, като големи, си въобразяват че всичко което искат трябва да им бъде поднесено на тепсия, без труд, без да си дават зор, без нищо. И всички са им длъжни. Е, в един момент си намират майстора, защото никой няма да търпи лиготиите и претенциите им.
29
3
 
26
 
! Отговори
Да преди 5 години
Спокойно, после отива на пазара на труда и разбира по трудния начин, че шефа му не е учител, и хоп - изненада, на работа не се толерират ***, и те изхвърлят на улицата, без да им мигне окото.
28
2
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
ХахаИзтрили ми коментараБез да има обиди и нецензурни думи.:)))Просто не се вписвах в контекта на статията.Свобода на словото в Бг-345 място:)
27
8
 
9
 
! Отговори
прилеп преди 5 години
Учителите не пишат ниски оценки на деца на мутри и свои любимци!!!!!!
26
2
 
36
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Като бях ученик на баща ми и през ум не му е минавало да съди УЧИТЕЛЯ ако имам ниска оценка. Тези родители да се замислят какви отрочета създават?! А, в съда, няма как да се докаже , че в даден момент ученикът е знаел (или не). Просто такъв иск ще падне.Е, и ищецът ще си плати за гяволъка. ЗАГУБИЛИЯТ плаща. После- няма образование. Е, няма да име- и учители, и доктори, и т. н.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който не е видял новосадската лития, който не е прочел Максима Изповедника, който не е ходил в Бачковския манастир, който не е ял шкембе-чорбасъ в Цариград, който не е живял у мадам Клайн в Болград и който не е пил казанлъшка гюлова ракия, той нищо не знае, от нищо не отбира. Ах ти, моя люляно, ти казанлъшка гюлова ракийко!"
24
1
 
48
 
! Отговори
Бивша ученичка преди 5 години
Леле колко са били заблудени моите родители! Вместо да съдят учителите, всеки път когато изкарвах по-слаба оценка те ме караха да уча и да я оправя! Ужас!
23
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматка 12Защо смяташ, че слабата оценка е "незаслужена"?И какво бъдеще се определя от 1 оценка по 1 предмет?Ако имаш ниски оценки по 1 предмет, значи не е там силата ти. А не че учителят лош.Не се справяш с химията, примерно, не продължаваш с химия след 7. клас или след 12. клас. Ако родителите ти настояват да учиш химия, ще те приемат и във ВУЗ, сега всички ги приемат и всички се дипломират. Но химик няма да бъдеш, макар и с диплома. Оценката по химия и дипломата не те правят кадърен.
22
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето от рано трябва да се учи на работа и отговорност. Много родителите в грижите си за безценните си деца ги превръщат в негодни за съществуване в живота.
21
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студентка влиза на изпит. Издокарала се с къса пола и токчета и гледа жално.-Ами аз съм готова на всичко за да си взема изпита!-Чудесно, колежке, тогава се приберете у вас, вземете учебника и седнете да поучите!Ето така се става симпатичен на учителите, с учене и старание! А не, мързи ме да гледам, в час влизам колкото да преча и после "учителите ме мразят и ми пишат 2", а оная и пишат 6, щото я харесват. Ами като учи-ще я харесват.
20
2
 
40
 
! Отговори
мак преди 5 години
Ще излизат супер неграмотни и нагли от училище, мошеници, научени единствено на това, че учителят е нищо, а те богоизбрани. Иска ми се да видя тези "родители", как навсякъде дават акъли, как съдят например лекари, защото не им играят по свирката и лекуват по свое усмотрение и според знанията си по медицина. И как те самите приемат критики.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще излизат супер неграмотни и нагли от училище, мошеници, научени единствено на това, че учителят е нищо, а те богоизбрани. Иска ми се да видя тези "родители", как навсякъде дават акъли, как съдят например лекари, защото не им играят по свирката и лекуват по свое усмотрение и според знанията си по медицина. И как те самите приемат критики.
18
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не знам кой за какво и кого съди, ама преди години имах една такава съученичка-глезене та глезена и майка й все идваше в училище да се разправя с учителите за оценки. Е, сега въпросното момиче е на 25, венозна наркоманка и майка й се чуди защо и направо се е видяла в приключение. Давайте, продължавайте да лигавите дечицата, втълпете им, че целият свят им е длъжен, че само те имат права... ама после да няма "Олеее, какво стана!"