1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?

В 16 професионални направления тази година няма да има прием
22 мар 2019 16:00, Александър Попов
54
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
Снимка: Булфото, архив

Приемът в университетите ще бъде намален, съобщи днес образователният министър Красимир Вълчев. Във ВУЗ-овете през 2019 г. ще бъдат приети около 54 000 студенти. В тази бройка, освен бакалаври, влизат и магистри и докторанти. В сравнение с 2018 г. местата ще бъдат с 1700 по-малко, съобщава Bulgaria ON AIR.

В 16 професионални направления тази година няма да има прием. Това засяга Аграрния университет в Пловдив, Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Лесотехническия в София, Медицинския университет в Плевен, Русенския университет "Ангел Кънчев", Софийския университет "Св. Климент Охридски", Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", университета по хранителни технологии в Пловдив, Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

От МОН заявиха, че мярката се налага заради разминаване между броя на нужните специалисти и приетите студенти.

"Обществената загуба ще бъде много по-голяма, ако не осигурим специалисти. Броят на завършващите ученици е един и същ, ние не можем да го променим. Трябва да направим така, че да насочим по-голямата част от тях към инженерно-техническите професионални направления", каза образователният министър.

За първи път през следващата година учениците в X клас ще полагат изпит за завършване на първи гимназиален етап. Удостоверението за него ще включва оценките от 8 клас до 10 клас. Абитуриентите през 2021 г. ще получат първите дипломи за средно образование по новата система на обучение – в тях ще бъдат вписани оценките от 11 клас и 12 клас.

"Това ще се отнася за всички гимназии, независимо дали са профилирани или професионални. В дипломата на учениците за 12 клас ще са оценките по български език, математика, физическо възпитание, гражданско образование и по чужд език. В професионалните гимназии чуждият език обаче ще бъде по професията", съобщи днес на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя каза, че вчера се е състояла среща със Съвета на ректорите и е станало ясно, че при кандидатстването на учениците в университет могат да бъдат използвани и оценките от първия гимназиален етап, вписани в удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ВУЗКрасимир Вълчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до TheНяма учителки за детските градини. Никой не иска малки деца и заплатите са много ниски.
27
1
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Трябва Държавата да се намеси в още една Тема - Фалшивите ВУЗ , като се намеси в НОИ за Фалшиви Пенсионери и Фалшиви Инвалиди .В случая - кажете ми какъв старт дава примерно в Живота на Децата Ни - Нов Български Университет - питам Родители ?Питомците на този ВУЗ работят в Кауфланд на касите в София , и реват по Форумите че има Висше Образование , даже ДВЕ .Питам Родителите платили близо 50 000 лева за Обучение на децата си - Имаше ли Оправдание за Парите който сте Платили ?
26
2
 
15
 
! Отговори
за СУ преди 5 години
СУ "Св.Климент Охридски" лежи на стара слава!!!!Освен това СУ има голяма конкуренция вече, както от чужди, така и и от други БГ-университети!!Но в това няма нищо лошо, конкуренцията е в основата на капитализма!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежък удар по бг образование и наука при все че ГЕРБ твърдяха обратното че има пари и ще вдигнат заплатите и ще махнат таксите. Най-вероятно 90 % от бг университетите са във фалит и не са конкурентни на пазара и чужбина.
24
6
 
12
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
Лозунга на много родители по бай Тошово време беше ,,Учи ,за да не работиш". А по късно в живота,,Ние ги лъжем че работим,те ни лъжат че ни плащат"
23
7
 
5
 
! Отговори
До 17-Закривай преди 5 години
А при Луканов,Беров и Виденов всичко цъфтеше че чак врэзваше. И къде си видял АЕЦ Белене да е ликвидирана ,като въобще не е построявана бе мушморок.Ти на колко годинки си и къде беше в тия ,,цъфтящите" времена
22
2
 
23
 
! Отговори
до The преди 5 години
Наистина е много странна ситуацията. В детска градина да те приемат е почти невъзможна мисия - моето дете е на 4 години и няма места и не може да го приемат. Виж в университет може да се запишеш където и каквото искаш. Не знам какво планиране, какви 5 лева, ама никой не мисли за хората.Гледат само как да откраднат поне по няколко апартамента и тва е :)
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bsp oste li si jiveiat v zemliankite ili se kriat v uchebnite bunkeri na civilnoto bg naselenie....ili si jiveiat na rahat v gratis narodnite vedomstveni jilista s gratis narodnite slujebni automobili, samoleti kato bg prezident naprimer.....bez da dava nikakvi otcheti kakvi narodni pari i za kakva narodna rabota e poharchil, kakvo e spechelil ili zagubil bg narod ot negovata rabota.....ama si vee gastite po sveta za narodna smetka....i vi plashi s partizanski okopi i razbiti ot nego kazarmi.
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На децата които сега завършват, ще им кажа само това, че ако започнат да учат разни инженерни неща, няма да имат време да работят, а накрая като почнат да си търсят работа никой не гледа какво си учил, а масово се гледа дали имаш работен опит. Познавам стотици хора, които работят инженерни професии и без въобще да са учили за това. И никой не им търси образованието.Моята диплома досега за 18 години, са ми я искали да я видят само веднъж. А смених 5-6 работодателя.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само парите вземат, а нищо не преподават както трябва.
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите се принуждават да учат икономика за да правят свои фирми, защото в частни фирми ги уволняват и остават без работа. Не е за добро, а ще стане още по-зле и сега при ГЕРБ няма да могат и да учат. ГЕРБ имат нужда от бачкатори и от прости и неуки хора и от овчари и агаряни
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сервитьорите тръгнали да се оплакват, че им били малко парите! 40 кинта от заплата + 60 кинта от бакшиши дневно. Една маникюристка в салона за красота тук на ъгъла взима 50 лева за едни нокти да направи за 15-20 мин.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12-ти схваща съществото на така наречената образователна система - защо да учим като и полуграмотни ще вземаме много пари.Да, но има технолотгии и севтът върви напред, а твоите неуки разпродават китайски ***. Това е нетрайно.Приличаме на негърските държави, на които им взеха златото и диамантите сещу шарени герданчета.Идеята - ***.аци и търговия.А защо се намалява броят на лекарите?На агрономите?Аз знам, вие сиотговорете.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХахахха, явно тая 600 левова заплата е масово предлаганата, защото на мен пък в ЧЕЗ пак за инженер но просто друг вид, ми предложиха пак толкова.
14
0
 
28
 
! Отговори
The преди 5 години
Егати държавата където по-лесно влизаш в университет отколкото в детска градина
13
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично на мен в Луфтханза Техник София ми предложиха 600 лева заплата... За инженер!Има ли смисъл някой да ви учи глупостите и да се подигравате с него после? 'ахти държавата!
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали преди 2 дена ревахте, че нямало кадри за туризма?Един инженер взима около 1000-1200 лева, а една сервитьорка взима между 1400 и 2000 лева.Познавам едно момиче, което продава в магазин за играчки в София, даже е обикновена продавачка там, не е нейния бизнес това, обаче и плащат заплата 2200 лева чисти. И никога не и се е налагало да търпи всички ненужни изpoдщини по разни технически университети.
11
0
 
25
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Във ВТУ не приемат само тези,дето НЕ СА си подали документите!Унуката е там и разправя!Пълна пародия!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПУЦ-ове за програмисти решили да станат овчари ще има ли, или мулташкото съсловие на феодолните велможи не са решили още?
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чувал съм че и в медицинския университет приемали с двойки"С двойки не, но с тройки да.

Спонсорирани публикации