Вълчев с прогноза: Роботите не могат да заместят учителите

София с рекорден бюджет за образование тази година - над 75 млн. лв.
Обновена: 18 апр 2019 15:24 | 18 апр 2019 15:14, Анисия Иванова
39
Вълчев с прогноза: Роботите не могат да заместят учителите
Снимка: БТА

В бъдеще няма да има роботи учители, но ще има нужда от учители на роботите. Длъжни сме да инвестираме в учителите, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на Десетата национална отчетно-изборна конференция на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Отговорът на всички проблеми е образованието. Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всяка област“, заяви той, цитиран от "Фокус". 

Министърът е убеден, че учителят е професия на бъдещето. "Трябва да направим така, че най-добрите ученици да стават учители“, подчерта Вълчев и допълни, че "ако искаме да успеем, родителите трябва да са ни партньори".

Той съобщи, че проучване е показало, че агресивните родители са между 2 и 10 процента, и когато учителите се сблъскат с тях, "се самозатварят".

"Трябва да префокусираме образователната система. Досега тя е била фокусирана върху документа - ако документът е попълнен, значи учителят си е свършил работата“, коментира образователният министър.

По думите му системата трябва да се фокусира в подкрепата върху учителя, да му даде по-голяма свобода и възможност да си свърши работата.

По повод на изразените критики към делегираните бюджети на училищата министърът заяви, че ако те се премахнат, директорите на училищата "ще ходят да се молят за двата топа хартия на общината и ще попаднат на някой запънат счетоводител". Тогава учителите ще са по-спокойни, защото финансирането няма да зависи от броя на учениците, те ще могат да се изключват, ще се намали средната пълняемост на паралелките и ще се запази броят на учителите, но така ще направим образователната система по-изключваща, коментира Вълчев. И отбеляза, че сега живеем в различно общество и не може да се върне миналото, колкото и да го искаме.

Системата на образованието е една от малкото в България, за която постигнахме консенсус, че трябва да е водещ и стратегически приоритет на национално ниво, допълни кметът на София Йорданка Фандъкова

Тя припомни, че е постигнат заслужен скок в заплащането на учителите; само преди десет години началната заплата за учител в София беше 450 лева, а днес е 920 лева. Преди десет години средната брутна работна заплата за учителите в детските градини в София е била 680 лева, а днес е 1320 лева. В училищата в столицата преди десет години заплатата на учителите беше 700 лева, а сега е 1340 лева, каза Фандъкова.

През последните години в образованието в София са мащабни и видими. През тази година имаме рекорден бюджет за инвестиции в образованието в Столичната община, като до този момент те са за над 75 млн. лева, съобщи столичният кмет.

На заседание на Столичния общински съвет ще бъде поискано от държавата да бъде предоставен терен в района на "Манастирски ливади - Запад", на който да се построи училище и детска градина. Това е един от пренаселените райони на столицата, уточни тя.

Учителската професия е много трудна, но е и много приятна, защото когато един учител е мотивиран и подготвен, той е лидерът в своята класна стая, коментира Фандъкова.

Живеем във времена, в които нездравото българско семейство прехвърля всичко на училището, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
4
 
! Отговори
робот преди 5 години
Роботите не могат да заместят учителите, но могат да заместят Бойко Борисов.Няма как да е по-зле.
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да , излизат неграмотни , защото учителите се занимават повече с превъзпитателна дейност , отколкото с образователна . И това трябва да се РАЗБЕРЕ от всички вече . Колкото и да искаш да научиш някого на нещо , ако той не иска , няма как да стане . Така че стига сте плюли по учителите и сте ги обвинявали в некомпетентност. Хората си вършат работата но "материалът" е некачествен.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо да кажеш за учениците, Вълчев? Намалели с 18 хиляди за последните 2 год.А Я. Такева реве, че нямало учители.
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вълчев, учителите ти са кота 0, зироу. Гинки и Калинки с подарени дипломи и назначени по партийна линия. Понятия "професионализъм", "компетентност", "грамотност", "етика", "педагогика"..., са им непознати. Сега и безплатно ще ги учите във ВУЗ, та гле'й к'во ста'а, както се казва на книжовен български език! Масово раздаване на безплатни дипломи на "учители" по физика, математика, ИТ... Викам, да 'зема да се запиша и аз. Нищо, че ги имам 3 специалности. Колкото повече, толкова повече.
13
8
 
13
 
! Отговори
един преди 5 години
В училището те учат да си роб, стойте далеч от училище ако не искате да сте с промити мозъци и знания, които няма да ви послужат за нищо в предстоящият ви живот.
12
8
 
15
 
! Отговори
точно това е преди 5 години
До позор"от училищата излизат неграмотни роби"задачата на училището - ти защо мислиш че училището е задължително ... щото на управляващия елит много му пука за теб ли основната функция на училището е да зомбира децата ни и да им напълни главите с лъжите на официалната юдо-масонска наука
11
4
 
15
 
! Отговори
позор преди 5 години
Какво образование!?от училищата излизат неграмотни роби за богатите страни в ЕС,Във училищата е бардак брат ми какви неща разправя това е всичко друго но не училище....
10
3
 
9
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
токо сме напреднали с технологийте че сме изостанали с 800 години не може да ги стигнем едновремешните майстори
9
16
 
6
 
! Отговори
Селективен ученик преди 5 години
вероятно под 5% от знанията съм придобил в училище. Всичко друго е продукт на самоусъвършенстване и достъп до знания в интернет. Простата физичка ми заеква когато стане дума за "кЮбити", химичката е добра на неорганична химия ама от там си е тотална щета. Лиглата по БЕЛ не е и чувала за Чосър ... да ти *** и образованието!
8
5
 
13
 
! Отговори
ПОХВАЛНО! преди 5 години
Каква умна и изпълнена с мъдрост мисъл! Въпреки, че България е все още далеч от възможността за такива технолигии, нашият умен министър все пак категорично заяви, че това все още е невъзможно и засега трябва да се задоволим с функционално неграмотните вампири учители възпитаващи децата за 500 лв на месец!ПП. Нямам нищо против учителската професия, но у нас няма какво да отричаме, тя е е стигнала дъното и никой освен гореспоменатите не се навиват да я работят. За толкова пари това. Това е!
7
3
 
9
 
! Отговори
T1000 преди 5 години
Аста ла виста Бейби!
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роботите могат да заместят учениците.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Prozrachni izboriПърво - КИРИЛИЦА!Второ - Рецензии от работодатели?
4
6
 
5
 
! Отговори
Prozrachni izbori преди 5 години
Na vsichki bg kandidati za eu deputati da vidim diplomite za obrazovanie i diplomite za profesia, izvlechenie ot trudovite im zaplati po tiahnata profesia za poslednite 5 godini, refencii ot tehnite posledni dvama rabotodateli s ime, adrees na firmite...Triabva da ima publichen razgovor i publichni ocenki v bg medii dali tesi sa podhodiasti s tehnite pridobiti uchebni znania i profesionalen trudov opit da predstavliavat interesite na demokratichnia svetski bg narod suveren v eu, ep!
3
3
 
4
 
! Отговори
Завръщане в бъдещето преди 5 години
А в миналото ли ще има роботи щом няма да са в бъдещето ?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И отбеляза, че сега живеем в различно общество и не може да се върне миналото, колкото и да го искаме."Защо? Кое точно му пречи, да се върне, на миналото? Защото няма един човек, дори и родените след 1989-а, който да се съгласи, че сегашната учебна система е по-добра.Имам десетки съученици, който се хвалят с това, че не са чели книга, ама пак завършили с "висока диплома".
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но ще има нужда от учители на роботите."Поредния неразбрал технологията ...