Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи

Помощта за първолаците се дели на две - за първия и за втория срок
Обновена: 19 апр 2019 13:02 | 19 апр 2019 12:30,
133
Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи
Снимка: Pixabay

Ако детето не ходи редовно на училище или детска градина, родителите няма да получават детски надбавки. Това решиха окончателно депутатите като приеха промени в Закона за социалното подпомагане.

Още по темата
Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина, семейството му няма да получава пари, записаха законотворците по предложение на ГЕРБ.

За извинени се считат отсъствията, когато е представена медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова, музикална или друга художествено-артистична формация.

Социалните помощи ще се обвързват и с полагането на общественополозен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в Бюрото по труда, както и с участието им в обучение за ограмотяване или повишаване на квалификацията им.

Това предложение от "Обединени патриоти" е в изпълнение на концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Александър Сиди от ВМРО обясни, че по този начин ще могат неграмотни хора в трудоспособна възраст, вместо да получават помощи, да се впишат на пазара на труда.

"Искаме да решим проблема със "социалния паразитизъм". Има хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да се квалифицират", настоя Сиди.

Хасан Адемов от ДПС остро разкритикува това предложение и настоя, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитета да извършва такива обучения.

"В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН", настоя той.

Адемов натоя и че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче подчерта, че не се отнемат парите от децата, а ще се пренасочват към училищата и детските градини, за да се използват за конкретните нужди на децата.

Целта на проекта била само да се ограничат безотговорните родители.

С текстовете депутатите решиха и помощта за първокласници да се изплаща на два пъти, половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Отпадна обаче идеята на "Обединени патриоти" Агенцията за социално подпомагане да извършва всяка година оценка на трайно безработните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
8
 
! Отговори
Камен преди 5 години
Този закон за всички български граждани ли се отнася или само за българският етнос?Подозирам, че е второто.34022
82
2
 
2
 
! Отговори
Панталеев преди 5 години
Сигурно е незаконно,но сега ще падне голям бой по децата който отсъстват от часове ,очаквам убийства или самоубийства.
81
10
 
2
 
! Отговори
Панталеев преди 5 години
Пишете ме -1 глас за ГЕРБ на изборите
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи глупавини са писали и чели някои тука...За Протокола само да спомена,че за интеграцията на ...галите до сега са наляти милиарди /по официална статистика/. Нема да разяснявам думата интеграция и цифрите,кой разбрал-разбрал....обаче нищо не се е случило,освен,че цифрите са се стопили. А, интеграция нема...За толкова пари само са им разяснили Правата/задължения не/. Обсъжданата Нормативна уредба е свързана с много други,които не се пипат. В ..баната ви държава се работи "на парче"
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да ви кажаS perce gi galqt i minavat nagore.
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пясък в очитеАко са с ТЕЛК, не могат да ходят на училище и остават да се лекуват. С ТЕЛК са главно българчета с умствена изостаналост и то няма смисъл. След 18 г. никой не ги иска и остават на помощи до пенсия
77
4
 
24
 
! Отговори
пясък в очите преди 5 години
тези помощи Не са проблема ,а онези другите с фалшивите телкове с 1000 лв на месец - смятайте 4-5 деца по 1000 на месец !ама са Електорато и не ги пипат на тая тема !
76
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То па едни помощи за нищо не достигат. Детето не може да си купи учебници, дрехи и т.н. и излиза по-евтино вкъщи и ще научи повече вкъщи вместо да си губи времето с ненужни предмети в училище. След училище работа няма и частниците увопняват и остава без работа без значение е училището и никой не иска диплома от бг училище.
75
3
 
16
 
! Отговори
Майка преди 5 години
За училище разбирам, ама за детска градина не.Аз не съм ходила на детска, баба и дядо ме гледаха, докато родителите ми работеха. За какво да си пращаш детето на детска, като ще е болно през 2 седмици. Не, мерси.
74
1
 
18
 
! Отговори
Социален преди 5 години
Трайно безработните не бива да са на трайна издръжка на трайно работещетите, било то *** или българи или марсиянци! На такива би трябвало да се предлага работа в комуни, които да се организират от държавата или общините и ако нещат - да го дyxaт!
73
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПуркуКолко пъти да ти обясняват, че за ромите детските надбавки не са като за останалите деца? Към тях се прибавят още две суми и сборът се променя съобразно минималната заплата.Но и 30 лв да бяха, що не питаш някой трудов пенсионер каква стойност биха имали за него тези пари?Защо да сме длъжни вечно да даваме на онези? Не е ли крайно време да почнем да взимаме от тях, притискайки ги така, че да няма къде да мърдат? Кой ще ни върне и рентира онова, което сме вложили, за да ги очовечим?
72
0
 
21
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Тази наредба добре, ся е време да махнат делигираните бюджети в училищата и да приемат спиране на помощите още при първото дисциплинарно провинение на отрочето...иначе в училищата ще е ад! Вместо да изпише вежди, ще избоде очи.
71
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му мислят учителите , от една страна ще бъдат атакувани от разярени родители ,чичовци лели, каки , стринки ,баби, дядовци и каквото се сетите там , посочвайки 100 причини за отсъствието на отрочето , от друга страна ще ги атакува администрацията - не изпълняват наредбата ,поредния нескопосан етюд в мерките за образование след "фамозния" закон на Миленката - на учителя се приписват задължения на съдия , полицай , законодател , социален работник..и всичко останало - халал да са им парите
70
0
 
33
 
! Отговори
Хм преди 5 години
В класа на мойта дъщеря имаше дете от определен етнос. До четвърти клас учеше горе долу ,а в пети родителите му решиха ,че е голям и тръгнаха да му търсят булка. В час по руски той стана и се изпика на пода на класната стая ,защото не му било интересно . Ама техните заради помощите го караха да ходи на училище. Та се наложи да направим подписка и да го изгоним. Имаше решение защото беше един, но в училища близо до гетата това няма да мине. Ще стане страшно в часовете. Насила хубост не става!
69
2
 
12
 
! Отговори
baikobaev преди 5 години
Каква е връзката между социалните нищожни помощи и посещението на училище !?Те въобще не разчитат на тях .Така , че ефектът е доста съмнителен!Други са проблемите и съвсем други решенията .
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 Сори, иpтрили са някого и "анонимният" тогава 62, си се оказал ти:)
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се оправя лесно. Немаш частна несъществуваща бавачка с измислен договор и готово. Прибираш паричките и туй то...
66
6
 
4
 
! Отговори
Пурку преди 5 години
те па едни помощи,30 лв,как не ви е срам бе
65
0
 
20
 
! Отговори
Тези проблеми ще се преди 5 години
решат тогава, когато на подобни родители започнат да взимат, а не да дават пари заради това, че са наплодили деца, но нямат средства да ги изхранят, нито са съумели да ги възпитат така, че на 7 г. да бъдат послушни ученици.Този контингент от друго не разбира.
64
1
 
15
 
! Отговори
Който създава деца преди 5 години
без да има условия да ги отгледа и без да има финансовата възможност да ги изхрани, значи е безотговорен тип и децата трябва да му се отнемат. Единственият им шанс е да бъдат настанени в СОЦИАЛЕН ДОМ и е справедливо родителят принудително да работи, за да плаща издръжката им там.Настаняване в приемно семейство в днешната ситуация в Бг не е решение на проблема, защото онзи етнос направи и от това престъпен бизнес -подкупват хора от соц.служби да настанят детето у роднини и после делкат парите!

Спонсорирани публикации