Част от зрелостниците на матурата – четат, пишат, но не разбират. Но драма няма!

МОН: Част от тях са функционално неграмотни
Обновена: 18 юни 2019 13:16 | 18 юни 2019 13:15,
111
Част от зрелостниците на матурата – четат, пишат, но не разбират. Но драма няма!
Снимка: БулФото

Резултатите от матурите показват, че част от зрелостните са функционално неграмотни - могат да четат и да пишат, но трудно разбират какво им се казва. Това каза директорът на Дирекция "Съдържание на предучилищносто и училищносто образование" към МОН Евгения Констатинова пред Агенция Фокус.

Повод за думите й станаха ниските резултати на 12-класниците на матурата по Български език и литература. Средната оценка, обявена от образователното министерство, е 4,06, което е понижение сравнение с миналата година. Оказа се, че най-големи затруднения срещат абитуриентите при разбирането и създаването на текст - цели 6% просто са преписали текста, предложен на матурата от творбата на Елин Пелин "Косачи".

Още по темата

"Трябва да се отчете, че не винаги сравнението на резултатите в отделни години е просто и коректно. Всъщност, ако се загледаме в резултата, ще видим, че той е само с две точки и мъничко по-нисък от средния по същия предмет през миналата учебна година, което на фона на 100 точки едва ли е толкова значимо и едва ли можем да говорим за някаква драматична промяна", обясни Константинова.

Тя подчерта, че резултатите в отделните години варират, но в никакъв случай не може да се говори за тенденция към занижаване на резултатите.

"Този резултат не ни радва. Основната ни борба, в цялостния процес на обучението през всичките години, е младите хора, не само зрелостниците, да придобият основни умения да четат текст, и като казвам да "четат", не означава да знаят буквите, а да четат, така че да разбират какво им казва текстът, да обработват информацията от него, да го тълкуват и да създават такъв", посочи експертът.

Една от положителните тенденции, които Министерството наблюдава е това, че все повече деца пишат текст, докато в предни години са се предавали много бели листове.

"Все повече зрелостници създават текст по 41-ва задача, която обикновено е откъс от изучавано произведение, което трябва да тълкуват. Тази година ни прави впечатление, Слава Богу не са в преобладаващата си част, но се увеличава броят на зрелостниците, които просто преписват текст", потвърди Константинова.

Според нея, целта на училището и на тези задачи не е учениците да научат някаква литературна интерпретация и да я възпроизведат, а да се научат на собствено мислене и тълкуване.

"Често в обществото се говори: "Учениците са неграмотни". За съжаление, част от това общество разбират това, че те не могат да пишат и да четат, не познават буквите. Далеч повече стои зад това - те са неграмотни функционално", изтъкна Евгения Константинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: матуриМОНАбитириенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бъдещите прислужници някъде по света повече не им трябва!
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям дял в ниския резултат имат и резултатите от така наречените "смесени" области. Младите турчета не искат да учат български, но не искат да учат и турски. За реализация разчитат на ДПС и саудитски фондове.
61
0
 
16
 
! Отговори
Честно преди 4 години
Няма да разбират, защото трябва да назубрят това което е написано в учебника за по-висока оценка.Проблемът е, че учениците няма как да изразяват собствено мнение по литературните въпроси и като учат от различни помагала накрая става каша и се раждат бисери. Ще цитирам бисери този който помня от училище:,, Ботев бъдейки с единия крак в бъдещето, с другия е стъпил в бъдещето, а по средата е жестоката реалност".,, Баба Илийца извадила кола и се оправила сама". Ех,българско образование ...
60
0
 
25
 
! Отговори
ЗАЩО преди 4 години
Според мен драма има само когато става дума за единици, а понеже това е масовка- въобще не е драма ! То е състояние, от което излизане няма ! Няма драма, разбира се, има неграмотна и мързелива млада част от населението, която не иска и да работи ! Няма драма - има финал, драмата е на свършване !
59
15
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И какъв е проблемът? Ако им бяха дали "Напаст божия", щяха да го разберат. Но "Косачи" и аз не го разбирам, още повече, че самият разказ е незавършен. Освен това, не става ясно и защо Лазо си тръгва от групата.
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ОСТАВКИ НЯМА... ИНАЧЕ МНОГ РЕВЕМ КОЛКО СА ОНЕПРАВДАНИ ДАСКАЛИТЕ... И ТИЯ ПАРИ А ИМ МНОГО!
57
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, как ще има драма? То премиерът енеграмотен и няма драма, а каквоостава за ученици.
56
0
 
7
 
! Отговори
Ко? Не! до teen преди 4 години
Очевидно ти е все тая за Алеко и Елин Пелин :) Бе, все пак някой неща трябва да се учат. То е ясно, че се глобализираме , но трябва да е плавно. Иначе, харесвам бунтарския дух.
55
1
 
22
 
! Отговори
Schnapsführ преди 4 години
Едно време си имаше определени работни места и за такива хора... Имаше чистачи, общи работници, работници в земеделието, не всички седяха зад бюро и получаваха 2000+ лева.
54
1
 
4
 
! Отговори
До Teen преди 4 години
Тинка, къф Константинов, бе братче, Елин Пелин! Не знам коя е ТАЯ, но ти успя да потвърдиш думите ѝ.
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо не става от образователната ни система .. и от министерството на ..
52
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
До TeenКакъв Алеко ,Бе Урко ! ,,Косачи ,, е от Елин Пелин ! Не алгоритми,@бдАл си ти ! Свещена простота ! Разработват,разработват на Муро .уро !!!
51
19
 
1
 
! Отговори
Дърт до 52 преди 4 години
До TeenБраво хлапе! Има надежда! Сега ще ти наскачат, но не се поддавай на стереотипите! Кошмар ми беше да чета къхърната българска литература, особено след като се докоснах до автори като Жул Верн някога. Полет на фантазията, на стремежите и надеждата. А ме принуждаваха да се забивам емоционално с "Дядо Йоцо гледа". Осакатиха ни. Вие сте ни надеждата. Браво хлапенце!
50
24
 
4
 
! Отговори
Teen преди 4 години
Коя точно е Евгения Констатинова, че ще раздава квалификации? Кой пък точно е Алеко Константинов, че да ми е стожер в живота с "Косачи" ?! В първата четвърт на 21-ви век, 15 годишни разработват и усъвършенстват алгоритми и софтуер за безпилотни комбайни, а тая тотя, ще ме ми губи времето да чета за "Косачи" ?! Или "ковачи" ? Или стругари? Пълен шит.
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно - кауните от миналата матура, също неграмотни, коментират днешните ученици и обощават колко зле било положението. Положението е зле само в медиите и главите на троловете.
48
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се премахнат тестовите въпроси и има само с отворен отговор, е тогава гледай как ще лъсне родната ни образователна действителност. Ама смеят ли? :)
47
9
 
8
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 4 години
Дечицата /изключваме ония, шоколадовите/, са на много нива над нас на техните години. Обработват бясно информацията, отегчават се бързо от простотии, каквато е образователната система в България. Приемат ги, учат на запад, реализират се, правят пари, уреждат си живота и изобщо не им дреме за ***, който се гордее, че знае таблицата за умножение наизуст, но ако връчат инженерен калкулатор директно отива на невролог, че го е треснала пареза от нерви. Хайде, хайде ....
46
5
 
3
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Кой би учил помията дето се сипе от МОН!?
45
2
 
13
 
! Отговори
18 преди 4 години
Премахнете тестовете, защото 90% от въпросите са от затворен тип.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това означава, че децата не са глупави, а просто витаят някъде другаде.

Спонсорирани публикации