Мед от Южна Америка подбива родния? Пчелари искат субсидия!

Зоват за пряка субсидия от 30-40 евро за семейство
23 юли 2019 09:43,
54

Българските пчелари алармират за нов удар по бранша. Те са изпратили писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, с което се обявяват против плановете на ЕС да подпише споразумение за търговия с храни с няколко държави от Южна Америка.

Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай са страните отвъд океана, които искат договор с Европа за увеличаване на стокообмена. Българските пчелари обаче са категорични: ако се стигне до това не само техния, но и бизнеса на други земеделци, ще бъде под заплаха.

Още по темата
Ако митото падне, разликата в цената ще стане огромна и нашият мед ще стане непродаваем в ЕС. Това стана ясно от думите на Владимир Русев, председател на Асоциация на преработвателите на биологични пчелни продукти, който гостува в "България сутрин".

"Южна Америка е един от най-големите производители на мед и вносител на такъв в Европа. Само Аржентина произвежда около 60 хил. тона", посочи той.

По думите му повод за притеснение е разликата в нормативната уредба и административния контрол в Южна Америка и Европа. Там производствените разходи са други. Българският мед се търгува на около 2.30 евро.

"Качеството също касае аргументите ни, Южна Америка ползва много пестициди, което има отношение към него. Това би стигнало до пчелите и крайния продукт", подчерта Русев пред Bulgaria ON AIR.

За да се минимизират пагубните ефекти, пчеларите предлагат няколко мерки. Една от тях е пряко субсидиране на родните пчелари -  по 30-40 евро за пчелно семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
ФЕЙСБУКПАТРИОТ преди 4 години
Че то в България и всички картофи са Самоковски, всичкия фасул е Смилянски, всичките дини са от Любимец...
42
3
 
2
 
! Отговори
Всяка година преди 4 години
България внася тонове мед от Китай. От Украйна също. А не съм видял в ни един магазин да продават китайски или украински медДе отива този мед?Мистерия.В магазините само български мед продават. Дали?
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как става така,че домати от Македония ,Гърция,тур на,въпреки транспортни и други разходи продават домати. по евтини. от нашите?36736
40
2
 
1
 
! Отговори
Голям прос преди 4 години
Хайде сега вземайте проби и от техния мед както дерете и нашите кожи. Щом ползват пестициди не знам как ще го купуват германците например
39
3
 
4
 
! Отговори
Няма проблем преди 4 години
Да внасят и от Казахстан ако искат. И от Чернобил също. Но да бъдат така добри да пишат от къде е. А не само вносител.И да се посочва и на етикетите на готовите храни с мед - меденки да речем. А купувача да си прави сметка.Истината е че натурален мед можеш да си купиш само от познат пчелар. Човек на когото имаш довериеА между другото , пчелите зимата не се хранят. А ако се наложи аварийно - каквото им се даде изяждат го. Четете малко повече, не папагалствайте.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
господина е БИО - демек не пчелар, а схемар. Правете разлика
37
3
 
2
 
! Отговори
Бгр преди 4 години
До 1Използваните пестициди там, попаднали в растенията, чрез техните пчелички, достигат до техния мед. Опасението е такъв мед да не попадне на територията на ЕС и да не достигне до крайния потребител при нас.
36
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест нашите медопроизводители ни цакат с най-скъпия мед в света и реват на това отгоре за субсидии.Точно така! Искат 8-9 лв. за кг. и все "милите" са на загуба. Я искарат някое пръскане, я атака от африканска пчела, я някакъв перманентнтен мор. А все чакат най - високата цена. И не е вярно, че пчеларството е трудно. Работата с пчели в интересна, увличаща, не е отговорна като на хирург. Повечето пчелари я практикуват за релакс!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Качеството също касае аргументите ни, Южна Америка ползва много пестициди, което има отношение към него. Това би стигнало до пчелите и крайния продукт", подчерта Русев пред Bulgaria ON AIR.Айде стига с тия манипулации. Преди и след като се внесе дадена селскостопанска продукция и се прави множествен анализ за установяване на качеството. Европа не е проста да взема некачествени храни.
34
3
 
0
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Откъф зор ще внасяме от ю африка?!?!? Хайде опитайте да внесете в Швейцария турски домати и краставици по 1 лв?!? Тоз загубен ЕС мита няма ли
33
1
 
3
 
! Отговори
АЛЛЛААРМАА преди 4 години
Алармирам спешно. Моят бизнес се конкурира от всякакви пришълци....Искам държавата спешно да ми дава по 3-4000 лева на служител и по 50 % от производствените разходи за единица продукция....Иначе затъваме....ПОМОЩ.
32
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 e прав. Нормално е да търсим южноамерикански мед, а не псевдо български такъв. Тук куцо кьораво сакато си захранва пчелите със захар за да не умрат през зимата, а от това страда качеството на меда.. Процента му на полезно действие е в пъти по-малак от другия!
31
2
 
17
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Е каква трябва да е производствената цена на мед от Южна Америка и какви трябва да са му транспортните разходи до България, че цената му да прави дъмпинг на българския мед? Това са някакви абсурди!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин пчеларят ме удиви с изказването си, че пестицидите, използвани в селското стопанство на Латинска Америка ще навредят не на качеството на меда им, а на пчелите в България. Моля някой от четящите тук пчелари да коментира причинно - следствената връзка.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаш да съсипеш един бранш, субсидирай го!
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата е че там мухите Фъркат целогодишно. А у нас се хранят със шекер зимата.Там и телешкото им е най- вкусно. И вадят по 2-3 реколти годишно.А и имат най-ниската корупция в Южна Америка.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен, истината е, че стойността на парите е различна. И умишлената инфлация в "развитите" страни е част от политиката за прегради на движението на стоки. Какво може да се купи за единица национална валута в самата страна, това е мярката за ценност. Защо никой в България не протестира, като купува банани за 2 лева килограма? Идват от другия край на географията и пак производителите са съгласни.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам субсудия, защо само зърнени, медови, черешвво и такива имат помощ. И аз искам помощ за бизнеса си? С какво те носят повече в икономиката? Ами да инвестират не с 200 кошера ами в 2000 кошера и да се конкурират. Значи останалия бизнес плаща данъци и отделно от тея данъци финансирате производители, които после пак карат джипове за 150к? Нещо не схващам.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25не, от такива като теб дето не могат да дадат един подкрепен с реална аргументация контра аргумент сме на това дередже. Твоята работа прилича на вица със шопа дето му показали камила, гледал я, гледал я и накрая казал: "е па за мене, няма такова животно!"
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МиткоС Уругвай и Аржентина, най-развитите страни в Южна Америка практически имаме еднакъв стандарт - по данни на МВФ за 2018г. по ППС на глава от населението Уругвай 23 274$, България 23 156$ и Аржентина 20 537$, това са фактите.