Учители и полицаи ще търсят "ученици в риск"? Преподавателите: Не сме силоваци!

Над 28 000 учители са подготвили петиция до МОН заради готвени промени
6 авг 2019 16:00, Анисия Иванова
62
Учители и полицаи ще търсят "ученици в риск"? Преподавателите: Не сме силоваци!
Снимка: МОН

Въпреки летните отпуски сред учителското съсловие във Facebook групите започва брожение заради готвени промени в постановлението, с което Министерството на образованието издирва и връща деца и ученици, отпаднали от образователните институции (ПМС от №100/08.06.2018 г.).

Според промените екипите за превенция, чиято цел е да издирват ученици в риск и да ги връща в образованието, ще бъдат придружени от полицаи. Два пъти седмично екипите ще посещават домовете на деца, които без уважителни причини не са били на училище или детската градина. Самите екипи ще се сформират от директора на училището. В тях ще се включват представители на общината и дирекция "Социално подпомагане".

Заради готвените промени "Учители за силно българско образование“ и "Педагози", в които членуват над 28 000 педагози, са изготвили петиция, която ще изпратят в МОН, за няколко дни тя вече е подписана от 4617 души.

Ясно и аргументирано авторите на петицията обясняват защо не са съгласни с готвените промени.

Според тях в наредбата не е ясно дефинирано какво означава "дете в риск от отпадане".

"На какво основание учители и други професионалисти ще посещават дома на дете, което не се е появило на училище един ден, а родителите му не са се обадили? Недопустимо е като "дете в риск от отпадане" да бъде определяно всяко дете, което по една или друга причина е отсъствало от часове, и това да води до незабавна и незаконна намеса в личния живот на семейството – посещение на дома от учители, социални работници и полицаи", пише в петицията.

В петицията се посочват и "юридически проблеми". Работното място на учителя е училището, а не домовете на децата, както и че обикалянето по техните домове е извънреден труд, който не е посочено кой ще заплати, твърдят учителите.

Друга причина наредбата да падне в съда, според преподавателите, е, че домът е неприкосновен по конституция.

"От текста на документите става ясно, че два пъти седмично при посещение на домовете на учениците учителите ще бъдат придружавани от полицаи. Полицаите ще разполагат ли със заповед за обиск и ако не, на какво основание ще изискват от семействата да бъдат допускани в жилищата им? А ако имат такава заповед, тя на какво основание ще бъде издавана? Отсъствието от училище състав по Наказателния кодекс ли е? Приемането на подобни текстове с правителствено постановление ще представлява закононарушение и затова може да се очакват жалби от гражданите, масово напрежение и съдебни дела, заведени включително от учители", пише още в петицията.

Според учителите с готвените промени училището ще се превърне в опасно място за децата и семействата.

"Свидетели сме на опит за налагане на елементи на противоконституционната Истанбулска конвенция и замразената Стратегия за детето 2019-2030 г. Факт е, че в постановления и закони са навлезли промени, които ще започнат да действат от 01.01.2020 г., с което ще бъдат развързани ръцете на държавните институции да оказват натиск върху българското семейство, да диктуват начина на възпитание, да санкционират, без да оценяват по същество и индивидуално всяка отделна ситуация. По този повод и в проекта за промени на ПМС 100 се прави опит учителите да бъдат въвлечени в конфликти и дори да стават причина за конфликти, чието решаване обаче е от компетенцията на социалните служби и на правоохранителните органи", твърдят преподавателите.

Според тях готвените промени са опит за налагане на тотално наблюдение и намеса в живота на гражданите. "Категорично отказваме да бъдем проводници на подобни политики и на този нов социален експеримент, който вече даде своите печални резултати в други страни", категорични са те и добавят, че с промените се прехвърлят задълженията на родителите върху образователните институции.

"Това е опит и за превръщането ни в силоваци и чиновници, които да действат като наказателен държавен апарат. Ние ОТКАЗВАМЕ ВСЯКАКВО СЪДЕЙСТВИЕ в това отношение и няма да позволим да се съсипва всичко, което сме изградили в своите общности от родители и деца", пише още в документа.

Учителското съсловие настоява промените в наредбата да бъде оттеглени. "Готови сме да защитим мнението си по всякакъв начин, включително и със съдебни дела", завършва петицията. Целият текст на документа е публикуван на сайт peticiq.com.

Междувременно в социалните мрежи Диян Стаматов, директорът на 119-то училище, също призна, че наредбата на МОН среща голяма съпротива сред учителите. И дава предложения: "Наличието в училище на специалист за бърза и директна връзка с родителите - и то на тези с неоправдано отсъствие; специалист от социалните служби за всяко училище - на пряко и отговорно разположение на директора на училището; кварталният полицай да е в пряка връзка с училищния и социалния специалист".

"Иначе има реалната опасност МОН да изгуби най-важните си герои - учителите. Това не бива да се случва! На никаква цена!", предупреждава Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега учителите обикалят.С новите документи отпускат ли се средства за път? Знае ли някой от министерството как се обикаля по селата? А из махалите?Най-погрешното в начинанието е изходната позиция. Презумпцията е, че на училище не ходят от определен етнос. На практика първите, заради които се допусна огромната промяна в допустими отсъствия, са дечицата на големите клечки. Сега под път и над път доктори дават "извинителни", ако въобще е вписано отсъствие. Защото дневникът "не трябва да се цапа
29
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят "образователна полиция", може да преследват и учениците с ниски оценки и с белезници да ги отвеждат в карцера, по стените на който са изписани текстовете на уроците. Напоследък просто пръскат мозък с идеи как да обединят образованието с полицейщината - родителите насилствено щели да се водят в училището да полагат обществен труд ако децата им отсъствали. Който има деца най-добре още утре да се маха заедно с тях от територията. Нема такава държава!
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опааа....Стратегийката за дететенцето ли ще ми прокарвате така завоалиранко?! За да може много по - лесно и на "законно" основание да изземате деца,които да отиват за отглеждане в едни съмнителни по пол и религия групички както стана в Норвегия,Швеция, и много други запад(нали) държавици?! Или ще ни разказвате как еничарството дава много перспективи за правилно юношеско и кариерно развитие?Тоя филм вече сме го гледали преди 500 години.И помним! После ще ревете кръв като долети сатъра!Всичките!
27
2
 
12
 
! Отговори
V преди 4 години
Тия са малоу.мни .Четох кви оценки къв натиск .Не може за един млад живот да има такъв огромен натиск а горанов да ни краде на воля. Натиска трябва да е извън основното образование ,а то служи за основа .Други са важните неща .Учителите не трябва да гледат на децата като на нещо от което трябва да се възползват за да не ги съкратят паралелките .Ако хората спрат да ползват тази система то тя трябва да се промени .А иначе има къде да се раздават оценки.Ама по добре да не знаете ;)
26
5
 
9
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 4 години
Не два пъти ! При бай Тошо всяка сутрин събирахме децата в ромските квартали ! Всеки божи ден...
25
2
 
3
 
! Отговори
БРЕХ, ТИ ДА ВИДИШ преди 4 години
До Бивш учител Нямаш си на представа колко си прав.Мога да продължа списъка на екстрите които получавам, ама нада ли ще ме разберат.
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постоянно отгоре измислят глупост след глупост, сега пък занимават учителите с глупости, явно целта е да се пилее енергията на общественото недоволство на най-различни страни, за да не забелязваме наистина големите злоупотреби с власт.
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3. Една баба говорела на внука си: Що не станеш полицай? Докато видят, че не ставаш за нищо - ще си набрал доста стаж. Докато се чудят какво да те прават - ще се пенсионираш с 20 заплати!"
22
4
 
6
 
! Отговори
До КОНСТИТУЦИЯ преди 4 години
Не си я дочел - задължително е, но в КРБ не е задължителна присъствената форма. Затова и се даде възможност със закона да се изберат и други, по-гъвкави и полезни, защото в сегашното си състояние много училища по-скоро пречат и дезограмотяват, отколкото да създават полезен продукт.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кандидат- родител. Като станеш родител, тогава ще те видим. Иначе е лесно да се говори. А и мислиш ли, че си в сътояние да преподаваш на отрочето си всички предмети? Надали и вероятно нероденото ти още дете ще израсне като един неграмотен неудачник. Старите хора са казали: "като ще строиш къща, извикай майстори"
20
2
 
34
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
До aaa"Когато им вдигат заплатите няма петиции и ревове. Само, когато им се вменява някаква нова отговорност се дава отпор."------Стани учител, тогава? Нищо не работиш половин ден, 3 месеца отпуска, а и заплатите вдигнаха?Ще получаваш 35 лева да класно ръководство, 35 лева за работа с деца от "Ромското включване" и ще имаш привилегията всеки ден да ти късат нервите, а ти да си безсилен, държавата ги пази повече, от колкото предполагаш...
19
1
 
24
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Разбирам да има евентуални мерки ако детето не е ходило цял срок, или месец, да се провери какъв е проблема, но това ежедневно да се случва е някакъв вид тоталитаризъм който го е нямало дори по време на комунизма. Бойко и сие определено се готвят за ефективна диктатура.Родители да полагат обществено полезен труд ако детето не е в училище?
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На коя куха тиква й хрумна тази тъ.па идея?Имам чувството, че от години управляващите се състезават къде по-некадърни кадри да сложат, които ръсят кухотевини не на кило, а на тонаж!
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грях на учителите и училищата е това, че не водят коректно присъствията на учениците. Това е много важно. Ако се прави честно и обективно,на много народ ще му секне кранчето със социалните помощи и това е редно да се случи. Освен това има редица училища и паралелки за закриване поради липса на ученици. Бадева плаща държавата за тяхната издръжка. От нашия джоб. Иначе да, учителите не са силоваци и освен водене на отсъствия, както и подаване на сигнали за последното, друго не са длъжни да правят.
16
2
 
23
 
! Отговори
Э73 преди 4 години
В момент, когато се говори за дистанционно обучение, да те водят с полицай на училище, е повече от смешно. Ама явно такова е нивото на т.нар. "експерти" в МОН!!! А този директор Стаматов - явно вече много си му личи професионалното изкривяване. Я да вземе да си почине няколко години, а не да вгорчава живота на родителите.
15
2
 
21
 
! Отговори
1$345 преди 4 години
Прокарват " по терлици" Стратегията за детето!
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това определено не е работа на учителите. Те са задължени да водят присъствената форма коректно и да подават сигнали в полицията и органите за закрила на детето за отсъствия на ученици лез извинителни причини. И са до там. След това на ход са специализираните органи, които затова получават заплати.Стига с това преплитане на отговорности, че така се създава най-безотговорната държава на света!
13
1
 
25
 
! Отговори
хах преди 4 години
Няма такава държава. Разберете че образованието е привилегия. Насилствено "образование" не е образование. Да не говорим че това вероятно нарушава и хартата за правата на човека.
12
3
 
15
 
! Отговори
Така, така преди 4 години
Някога, баща ми беше началник цех в Русе, тогавашния "Георги Димитров". Отвратително място! Имаше задължение по закон да информира тогавашната милиция ако работник отсъства от работа дори за ден без да се е обадил за причината. Естествено, обичайно ставаше дума за понеделник и вторник и още по естествено, липсващите бяха от ония "тъмните". Идея си нямате в какъв вид са ги довеждали на работа. Подути от бой.
11
0
 
21
 
! Отговори
А какво очаквате? преди 4 години
Бивши мутри и бухалкаджии са на чело на държавата вече 10 години!