Сопот на бунт: Готвят се протести заради "Под игото"

Хората искат МОН да се намеси, заради съвременния прочит
1 дек 2019 09:00, Петя Славова
319
Сопот на бунт: Готвят се протести заради "Под игото"
Снимка: архив, Булфото

Новото издание на "Под игото" породи силно недоволство и в родния град на Иван Вазов - Сопот.  Жителите там се разбунтуваха, дори се готвят за протест и приканват МОН да се намеси, съобщава Нова телевизия.

"Романът е една икона в българската литература и история. Както "Под игото", така и цялото творчество на нашия патриарх, представляват национално богатство. Светиня, която не бива да бъде променяна по един или друг начин. Тя трябва да се запази в автентичен вид, за да бъде достъпна до всички съвременни поколения. Конкретният случай не бива да се разглежда еднозначно, защото историята трябва да се помни и не трябва да се променя", каза кметът на Сопот Деян Дойнов.

Още по темата

"Склонни сме да приемем вариант на "Под игото", в който да има бележки под линия или скоби. Важно е обаче те да бъдат коректно представени. Един съвременен прочит за нас е немислим", посочи Борислава Петрова, директор на къща музей "Иван Вазов".

Романът "Под игото" беше преведен на съвременен български. Идеята е езикът на Вазов да бъде приближен до този от днешния ден. Това обаче предизвика множество негативни реакции в цялата страна. Кюстендил също гласува декларация против промяна на повече от 6000 думи в романа "Под игото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
31
 
! Отговори
* преди 4 години
А в новия прочит има ли новите бг думи: чатя, пействам и т.н. ?А във версия 2 след 20 години романа ще има само 20 думи :Ъ?Ъхъ!Уау...
181
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А съвременен прочит на Винету - кога? За един приятел питам...
180
2
 
5
 
! Отговори
Ти бе, преди 4 години
ти - "такованият от Вазов" ("псевдонимът" на форумния пишман "творец" е политкоректно променен, но лесно ще го разпознаете)! Такива като тебе драскаха и драскате в библиотечните книги автобиографичната "сентенция" "това на писателя - в онова на читателя". То какъв ли читател си и ти, ама явно Вазовото "това" бая те е [цензурирано;-)], "та и днес йоще" продължаваш да го "превъзнасяш" ;-)...
179
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай ти ***, иронично е, че хора като теб които немогат да вържат две изречения, говорят за глупализация. Нищо не се разбира от неграмотния ти коментар.
178
1
 
2
 
! Отговори
Бай ти Ганю, преди 4 години
До Бай ти ***,"Отвсякъде" имах предвид :)
177
9
 
4
 
! Отговори
Бай ти Ганю, преди 4 години
Това е роман бе хора! и в какъв-то и да е вида му с оригиналнсотта! А иначе коментарите са за история! Глупализация-та тече от всякаде!
176
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААНа потурчените българи не им е все тая,защото коренът им е прекъснат.Покръстете се и всичко ще се оправи.Мир вам!
175
2
 
23
 
! Отговори
напънисий преди 4 години
о неразумни уруде,защо гледаш и не вярваш на очите си?романа просто е станал политически коректен
174
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо протестират нали са връзкари, да дават рушвети и с шръзки както са свикнали
173
20
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Сопотски маскари, извинявам се за архаичния речник - палавници от Сопот...
172
0
 
3
 
! Отговори
до хахаха - 186 преди 4 години
Това каква връзка има с темата, тая Славка да е е сопутка, имам предвид сопутчанка?
171
4
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
* Няма нищо по-красиво от моминските очи,Няма нищо по- игриво от моминските коси,Няма нищо по- прекрасно от моминските ръце,Нека Огъня не гасне във моминското сърце*Славка Калчева Наздраве , Българи :)))ТурчинаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
170
3
 
36
 
! Отговори
258 преди 4 години
До Анонимен...Kак може ние като учехме да го разбираме, а сега - не могли...===Ами айфони, тротинетки :)
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виновен Путин
168
1
 
17
 
! Отговори
258 преди 4 години
До бай Иван #54Спомням си,как един преподавател по български език през 1968 година ни втълпяваше,че Васил Левски бил " закърмен" с комунистически идеи,защото не искал цар да ни управлява след осеобождението.==Аз също си спомням нещо такова. Но беше в отделенията. От онези учители (в начално училище) си спомням с признателност нашия учител по алгебра, който ни учеше да мислим. Например да предложим 3 решения на една задача. Поклон пред моите учители от начално училище!
167
32
 
14
 
! Отговори
Ибан Васов преди 4 години
Беше голямо робство под турско ей! Българинът живееше в голяма къща с обширен двор, имаше поля и градини, стада и кошари, не пипкаше агнешко ако не е лойно и вино, ако не е руйно! Плащаше непосилен данък от ... ехем... приравнено към днешните стандарти данъкът беше варираше между 2% до 4%, включително данъка "джизия", който данък освобождаваше християните от всякаква военна повинност!!!Еей робство робство ... сега плащаме между 40% до 60% директни и индиректни такси ... но сме свободни.
166
1
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Фактявен ФАКТ е че ти си необразовано,приматско същество!Немаш си и представа какво огромно творчество ни ПОДАРИ Вазов!
165
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сопот на бунт: Готвят се протести заради "Под игото"------------"Бунт!!!!! Въстание!!!!!""Не щеме ний богатство, не щеме ний паринай-искаме свобода, човешки правдини"Из "Записки по българските въстания" - Захарий Стоянов.
164
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така както е тръгнало скоро време ще изучаваме биографията на ББ,ЦвЦв и другите разбойници...
163
0
 
6
 
! Отговори
Анонимници, преди 4 години
газени от два влака, движещи се по насрещни коловози, да не се кахърят напразно за българската история;-)...