84% от учителите ни са магистри, хвалят се от синдиката

Имало и много възможности за продължаваща квалификация
10
84% от учителите ни са магистри, хвалят се от синдиката
Снимка: архив, БулФото

84% от българските учители са магистри, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на конференцията "Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването - перспективата на учениците".

По думите й новата Европейска комисия подготвя европейски стандарти за придобиването на учителска специалност, които ще направят това задължително, а ние вече сме по този път.

Такева отбеляза, че продължаващата квалификация е много важна, защото обогатява знанията, уменията и компетентностите на българските учители.

Според нея не може да не се отчете, че българското висше образование подготвя добри учители и учители за предучилищна и начална подготовка, предаде БТА.

Такева каза, че като председател на СБУ смята, че много е важно да имаме мотивираща и приобщаваща училищна среда - и за учителите, и за учениците. В българската образователна система, след излизането на младите учители от висшите училища, имаме четири "писти" за квалификацията на педагозите.

Сред тях са националната програма за квалификация на учителите, има и много средства от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", поясни Янка Такева.

И добави, че средства за квалификация на учителите ще се осигуряват и чрез програмата за иновативните училища и иновативните политики, които са за обмен на педагогически опит и практики между училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това,че съм магистър,няма нищо общо с госпожата и синдиката й.Обученията,на които трябва да ходим по директива,с абсолютно нищо не са ми помогнали в работата.В момента уча втора магистратура и отново се чувствам интелигентен и обогатен човек - чувство, забравено след 13 години в системата на образованието, система,съсипана не без помощта на вечната Такева.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупостите в България край нямат!Какво като са магистри??!!Даваш едни пари и по някое време ти дават една диплома с оценка 6 и си магистър!!Нищо не си свършил,нищо не си научил и в крайна сметка нищо не получаваш,ама голямата работа МАГИСТЪР
8
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ами те магистратурите са платени т.е. купени ! През моето следване имаше само една специалност педагогика към ФИФ , а сега чувам , че са 15 /петнадесет /!? откъде толкова преподавателски хабилитирани кадри за тях !?
7
1
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
При мен всички пичове даскали, бяха мъже. Абсолютно, до един, всички бяха много добри и по професия, и по характер. За даскалиците... Имаше добри, но поне 1 трета бяха зле.При вас как бяха даскалите?
6
0
 
15
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Всички учители са магистри , а всички български ученици са най-тъпите в Европа !!! Е , кое е истина - децата ли са *** или магистрите не са никакви магистри !
5
1
 
14
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Най-тъпите момичета в класа ми станаха учителки и найстина повечето са с магистратури.
4
0
 
8
 
! Отговори
123456 преди 4 години
Такева, то хубаво да си магистър, но в обявите за работа пише: бакалавър със стаж до 1 година! За да е по-малък разходът за заплата!!!08750
3
1
 
15
 
! Отговори
Тошето преди 4 години
Магистри по всичкология от долно ръгниколец университет (диплама до 1000 лева) ....
2
2
 
19
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 години
И какво от това, че са магистри? Неподготвени за реалната ситуация искат да практикуват само поради увеличаващите се заплати. А резултатите ще са плачевни!
1
3
 
20
 
! Отговори
47% преди 4 години
От децата неграмотни. Браво, тези дипломи по интернет ли ги поръчахте?