Какви са причините за лошите резултати на българските ученици?

Учениците не могат да учат, такава е системата
10 дек 2019 11:51, Ния Христова
34
Какви са причините за лошите резултати на българските ученици?

При последното проучване PISA се видя спад в уменията на българските ученици в областите по четене, математика и природни науки. Предполагаемите причини за това коментираха Гергана Бенева, учител по български език и култура в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", и Мила Иванова, специалист "Развойна дейност и оценка на въздействието" във фондация "Заедно в час", в предаването "Смарт час" по Bloombergtv Bulgaria.

Мила Иванова смята, че учениците не могат да усвояват базисната материя в училище, или с други думи, че не могат да учат.

„Когато казваме, че учениците не умеят да учат, това не е обвинение към тях. Ключово е да си кажем, че това е продукт на системата, в която работим, а те са потребителите на тази система“, сподели Иванова.

Гостите коментираха основните причини за резултатите от проучването. Като една от основните причини посочиха растежът на броя деца, чиито майчин език не е българския.

Цялото интервю можете да изгледате ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
18
 
! Отговори
... преди 4 години
Боклучава образователна система. Планът и разпределението на учебния материял, както и учебниците, стават само за кръглата папка под бюрото ми. Не може всеки час по математика да се взима нов урок, а упражнениятоа да клонят към 5% от времето в училище по предмета. Това го е измислил някой пълен некадърник или садист с желание да тормози деца и родители. БЕЛ е пълен булшит - *** тестове, глупави ОЛВ, никакво творчество, а едновремешно зубрене на готови теми. Чужд език-учи се на школа и учител.
9
3
 
23
 
! Отговори
педагог преди 4 години
С децата трябва да се работи индивидуално , иначе се получава манджа с грозде. Но това могат да си го позволят само богатите. Когато се работи в групи по 20-30 деца , по-простите и по-агресивни деца естествено се изявяват над останалите и енергията отива напразно. Резултата е изпростяла и агресивна нация със чалга елементи.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалга, плюс мързел, плюс скучно поднесена информация не отговаряща на възрастта на учениците и резултатът е на лице! В гимназията се учат маса неща, които реално представляват интерес само за хората решили да се развиват в съответната сфера, т.е. би следвало да се изучават в университета. И понеже 99% от учениците нямат интерес към съответната наука... дори не смятат за нужно да положат усилия да научат съответния урок. Пък и довечера има такова яко чалга парти...кой ти ще учи?!
7
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И какво от това, че родният им език не е български? И на белоруския евреин Исак Осимов родният му език не беше английски, но някакси е успял да го научи
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи реших да помогна на внучката по химия за седми клас.Учебника е написан от някое светило,което е добре,но....материята не е достъпна за децата.Например показали структурата на кристална решетка с надпис " електростатични връзки"??? Що е " електростатика" не е обяснено,както и преподавателя не е обяснил.Да не изброявам изцепките по нататък!
5
4
 
27
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Баба ми едно време казваше следното: "учителите са само да проверят дали си си научил урока вкъщи".Съжалявам, ама...не четеш ли вкъщи и най-добрите учители няма да ти помогнат.
4
8
 
7
 
! Отговори
Т преди 4 години
Значи ... в Швеция, Дания и Норвегия имат същите дори и по-лоши резултати.Явно това поколение не,че затъпява ами зчне си служи с главата. За тях е нещо нормално да намират отговорите в интернет.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Растежа на брой деца, чийто татковци имами са на калъч къде завърнат.После помощи програми и пак наново.Но до12 клас се преминава само с присъствие,за да могат да вземат книжка и на трудовия пазар да ти сесмеят в очите.
2
23
 
12
 
! Отговори
мама преди 4 години
Вината е в учителите Те не могат да заинтригуват децата и да ги научат как се усвоява един материал Изпяват си песента и си заминават в къщи да си броят парите и ваканциите да се колкото може по-вече.
1
5
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
от прости родители какви деца очаквате да се пръкнат телефони таблети ичалга