4-годишните на градина: В забавачките ще трябват места за 15 000 деца

От МОН обаче очакват реално да влязат между 8 и 10 000 деца
19 дек 2019 07:11,
42
4-годишните на градина: В забавачките ще трябват места за 15 000 деца
Снимка: Pixabay

Места за 15 000 деца трябва да се намерят в детските градини, ако, както беше обявено, от догодина предучилищното образование стане задължително и за 4-годишните. Това сочат разчетите на Министерството на образованието и науката (МОН).

Обхванатите в момента в предучилищни групи (тоест 5- и 6-годишните) са 78-79% от хлапетата, а България трябва да достигне 95% включени в образованието деца от 4 до 7 г., пише "Труд".

С включването на 4-годишните ще трябва да влязат още около 15 хил. деца, но от МОН очакват реално те да са между 8 хил. и 10 хил., обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Още по темата

По отношение на обезпечаването на местата за тях, в момента експертите нищят нужните промени в нормативната база. Вероятно ще се стигне до двугодишен гратисен период, в който общините ще решават дали да се включат в мярката, както се случи при обхващането на 5-годишните в системата на образованието.

От МОН разчитат недостигът на места в София и други големи градове да бъде преодолян чрез строежа на нови детски градини. За последните 10 г. в столицата са построени 100 градини, които осигуряват около 1000 места, а актуалният недостиг варира от 500 до 1500 места, обясни министър Вълчев.

Очаква се през 2020 и 2021 г. да бъдат построени между 80 и 100 градини в цялата страна, включително и в села. С тях ще могат да се осигурят места за още между 8000 и 10 000 деца.

По закон има санкцията за родителите, които не пускат децата в задължителна за образование възраст, и тя е между 50 и 100 лева. На такива семейства вече се спират социалните и семейните, както и енергийните помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ТИ ОТ КОЯ ПСИХИАТРИЯ ДРИСКАШ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ, АМА МОЛЯ, ОПОРНАТА ТОЧКА Е НЕ ШВЕЙЦАРИЯ, А БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА НОРВЕГИЯ- СМЕШНИ И ЖАЛКИ СА ТИЯ ДЕТО ВИ ЗАДАВАТ ОПОРКИТЕ. ЗНАЧИ ДА НЯМА ДЕТСКИ ГРАДИНИ- ТОВА ЛИ ПРЕДЛАГАШ КОНКРЕТНО...
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 4 - 5 г. - азбука, писане, събиране, изваждане + таблица за уможение. На 6-7 вече уравнения с 2 и повече неизвестни. От 2 клас задължително граница на фукция и 3 клас - двойни, тройни интеграли детерминати и т.н. 4-5 клас матури за донеценти и професори. Към 7 клас вече академици...
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е за едни пари, не за едни четиригодишни.
33
3
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Тези в МОН работят ли се еват
32
3
 
8
 
! Отговори
Детски защитник преди 4 години
До детска учителкаМного тъжно ми звучи да се гледа на забавлението като на нещо негативно. Има много видове забавление и някои от тях могат да бъдат ниско качествени. Има и други, които допринасят неимоверно за развитието - интелектуално и емоционално на децата. Една от основните хипотези в когнитивната наука, по които се работи, е, че най-силни невронални връзки се установяват чрез емоции и синестезия. И за двете най-подходящо е забавлението и играта.
31
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в швейцария ги сексуализират от три годишни и ги карат да попълват въпроисници с въпроса от рода на къде обичаш да те пипат, ако беше цар на света за един ден и можеше да избираш какво би направил, представи си че си момиченце....кво да ви говориа. Сачевата не случайно ни я инсталираха без много обяснения. НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и сега да запишеш детето на детска градина е "мисията невъзможна", а си представям когато направят задължително и за 4-годишните!
29
3
 
13
 
! Отговори
детска учителка преди 4 години
А дали е много трудно за журналистите вместо архаичната дума "забавачка", да напишат "детска градина". Или държат да подценяват предучилищното образование, приравнявайки го с някакво детско забавление?
28
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Ясно е, че тази работна ръка не може да я донесе щъркелът, и ще трябва да дойде от други страни, които почти 100%-тово имат същия проблем. Така, че бизнесът да не се ослушва, а да започва да инвестира още от сега в нови технологии и изкуствен интелект, иначе сметката няма да излезе. Подозирам обаче, че бизнесът прекрасно знае това, но просто не му се дават едни пари.... Освен това, трябва да се постави акцент върху секторите на икономиката, които пряко касаят оцеляването на обществото.
27
1
 
9
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Преди малко прочетох една статия, в която се става дума за проблема с недостига на раб. сила в Германия. Трябвали им 6 милиона работници до 2030 година, за продължи да се върти колелото на германската икономика. Това колело се върти от работещите хамстери, но понеже едните хамстери все повече застаряват и излизат от пазара, но все пак продължават да потребяват, а нови все по-малко се раждат, трябва да се внесе от някъде раб. ръка. Ама проблемът става много сложен, защото се случва навсякъде..
26
4
 
9
 
! Отговори
разпоредих преди 4 години
Всички членове, членки и членчета на ППГЕРБ НА ДЕТСКА ГРАДИНА И НА ЗАБАВАЧКА!
25
1
 
19
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Иначе е ясно, че това са отчаяни мерки от страна на правителството, с които уж се цели децата да бъдат по-бързо и по-добре социализирани, за да може един ден максимално голяма част от тях да се включи възможно най-рано на пазара на труда. Сега основен проблем е фактът, че младежката безработица е много висока, което е тенденция не само у нас. Едва ли обаче точно това нещо ще помогне, особено след като и интелектуалното ниво на децата спада.
24
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До LanМного по-умно е, но как да се случи, след като самите родители не са наясно с проблемите на собствените си деца? Сестра ми имаше такъв проблем с детето си, което малко по-трудно проговори. Тя обаче разбра за проблема и се консултира със специалист, но когато трябваше да покани хората в дома си, срещна съпротива от страна на съпруга и родителите му, които явно се срамуваха да признаят, че точно при тяхното дете и внуче може да възникне такъв проблем. Проблем обаче имаше!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМА ДРУГАРЮ ЖИВКОВ ТО НЯМАМЕ ТОЛКОВА ДЕЦА..И ДЕЦА ЩЕ ВИ НАПРАВИМ ДРУГАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасен нов свят.. Ще ги учат да онанират и на йога.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Градини има, персонал няма. Особено медицински сестри за яслени групи никакви не могат да намерят.
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще въведете пълнолетие да се навършва на 15. Че не достигат бачкатори.
19
1
 
21
 
! Отговори
ikar преди 4 години
Много странно! Били построени 100 детски градини за 1000 деца!!!! Излиза, че в 1 детска градина има 10 деца?!? Това да не са частни детски градини тип - майките си помагат в споделено гледане на децата?
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие като преписвате статии, поне се постаряйте да препишете правилните цифри, а не да си измисляте някакви.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За последните 10 г. в столицата са построени 100 градини, които осигуряват около 1000 места" Значи само по 10 места (деца) в една детска градина. Закривай ги тези 100 градини. Реално ако построиха 3, пак добре.