Колко четат учениците ни? 26% никога не разлистват книга

Разликата в грамотността между тях и четящите е равна на 2 години обучение
Обновена: 25 яну 2020 19:07 | 25 яну 2020 18:55, Камелия Цветанова
58
Колко четат учениците ни? 26% никога не разлистват книга
Снимка: Pixabay

Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат много рядко. Данните са на Института за изследвания в образованието, базирани на изследването ПИЗА, съобщи bTV.

Още по темата

Близо 28% са учениците, които са посочили, че изобщо не четат за удоволствие.

Почти една трета от анкетираните - 33%, посочват, че предпочитат да четат книги на хартиен носител.

Броят на книгите за деца млади хора в една от най-големите столични книжарници е 10 000 и продължава да се увеличава с всяка година.

Учениците търсят предимно училищна литература, приключенски романи с илюстрации, а тийнейджърите – фентъзи и младежки романи.

Мотивацията за четене се определя от различни фактори. Сред основните са любопитство, конкуренция, признание и оценки, сочат данните на Института за изследвания в образованието.

Разликата в четивната грамотност на учениците, които четат редовно художествена литература и тези, които не го правят, се равнява на двугодишно обучение в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: училищеученицикнига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До скоро много четях, но с възраста зрението доста се влоши!Сега слушам аудио книги на английски или руски (има много малко аудио книги на български).
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе незнам колко четат днешните ученици, но съм готов да се обзаложа,че са доста по грамотни от списващите тук "журналисти"!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чукча писател!Чукча не читател
13
3
 
27
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Аз съм прочел само корицата на Винету и нищо ми няма!Какво толкоз!Най важно е да сме стабилни
12
3
 
12
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Като знаят, на кое място сме по свобода на словото,не им е до четене или пък писане !
11
1
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Знаеш ли, кое ми хареса в коментара ти? Че си откровен и, че си тъжен от факта, че книгите не ти носят нещо духовно. Надявам се някой ден това да се промени. Книгите са един друг свят и ти го знаеш, но явно не ти допадат. И по изказ, правопис, пунктуация си доста интелигентен- феноменален случай. Браво на теб.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първият фактор децата да четат е да виждат как родител чете. Вторият фактор е произведенията по литература, които изучават в училище, да не са толкова скучни. Погледнете програмата по литература за 7 клас - Вазов, Вазов, Вазов, Вазов, Вазов - все едно никога повече няма да учат Вазов. И това е открай време. Сякаш МОН-ьо има радар да засича кои произведение децата харесват, за да ги премахне веднагически от учебната програма, но скучното и досадното (сума глави от "Немили-недраги") стои с години.
9
4
 
14
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Чел съм много, но в училищните години, и в университета- българска, световна литература, дори староанглийска, но всичко, защото беше задължително и трябваше да имам отлична диплома. Всичко задължително, го прочитах. Пишех есета- финала на олимпиада по Психология в София. По литература пишех добри анализи, вниквах в книгите, но просто не ме влекат. Не знам защо. Даже след 7ми клас насила бях на изпит по литература- изкарах 5.75, а по математика имах 5.50.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
26% ли са феновете на гроб, бре
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взимат пример от премиера.
6
6
 
22
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Имаше една американска топ-адвокатка, която имаше проблем с четенето на книги. Специфично заболяване. Даже в университета имала асистент, който и четял лекциите. По дела ходи само с асистенти- сама не може да чете. IQ-то й е над това на Айнщайн, топ адвокат- много интересен случай. За него се сетих, като ти прочетох историята. Все пак, опитай се да се зачетеш в нещо, може да те грабне.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е голяма конкиренцията..за бъдещ премиер!!! Младежта осигурява достойна смяна на гръб!!!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С виртуалното обучене (VLE) въобще ще забравят какво са учебници, а практиката показва, че когато го няма заучаването и изписването писмено и устно, а само скачане от тема на тема става една каша. Надграждаш много новости върху липсваща основа. Сега ще се изкарат какви ли не карбонови теории, а учениците стават все по-зле заради липса на някакви основи. Производствата се местят всеки ден, но не се изграждат специалисти, защото нишо не е постоянно.
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак лъжи съчинени от пропагандата!Какви 25%бе след като вече по селата и малките замиращи градчета 90% са индийци с интелект на овца!А те не знаят да говорят на български каво ли да метат и пишат!
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да не четат книгите от графоманите в днешните книжарници.В книжарниците има много хартиена чалга и хартиена халтура.
1
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го крия- през живота си не съм прочел по собствено желание нито една книга, освен учебниците в училище и университет. Завърших ФМИ към СУ и после учих магистратура в САЩ. Работих в редица технологични компании там, сега работя на директорска позиция в немска компания у нас, заплатата ми е петцифрена, имам и малък бизнес. Не се гордея, че не чета, но нямам интерес. Само, ако е за изпит или квалификация, което ще ми донесе дивиденти. Явно за мен духовните дивиденти от книгите не важат. Тъжно.