Високи сметки за топло... Само 7% от домовете в България са енергийно ефективни

Близо 704 000 са обитаваните жилищни сгради, които трябва да бъдат санирани
117
Високи сметки за топло... Само 7% от домовете в България са енергийно ефективни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само 7 на сто от домовете в България са енергийно ефективни, по данни на държавата. Останалите жилища трупат все по-високи битови сметки за отопление и се рушат.

Близо 704 000 са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена през следващите години. Това показа анализ за състоянието на жилищния фонд у нас, изготвен по поръчка на регионалното министерство.

Според същия анализ, сред сградите с нужда от саниране, най-голям е броят на еднофамилните къщи - близо 650 000, блоковете са 55 000, сградите от семеен тип – 3 200, а общежитията - 500.

Още по темата

Към момента, едва 7% от жилищата у нас, отговарят на съвременните изисквания за енергинйна ефективност. В това число попадат построените след 2010 г., както и сградите вече обновени по различните програми.

Основна пречка за санирането е фактът, че 60% от населението живее в многофамилни сгради, което при нужда от саниране, изисква съгласието на всички собственици. То, често не се дава, най-вече поради различни финансови възможности.

След изолацията и подменената дограма, блок в столичния квартал „Разсадника” вече втора година преминал в по-горен енергиен клас. Ремонтът продължил 6 месеца. Да се съберат, подготвят и предоставят всички необходими документи обаче, се оказало доста тежка задача продължила близо 5 години, обяснява домоуправителят инженер Оник Пилибоян пред Нова тв.

Изменения в закона за етажната собственост, нисколихвени кредити за собственици с ниски доходи и най-вече - обслужване на всички документи на едно гише. Това, според домоуправителя, трябва да се случи възможно най-скоро, за да не изгубят и други като него години само в подготвяне на документация.

700 000 са обитаваните жилищни сгради, които трябва да бъдат санирани. Препоръката е енергийната им ефективност да бъде подобрена, а до 10 години първите резултати да са вече налице. Реално, броя на тези сгради е 1 400 000, но голяма част от тях са от керпич, камък или дърво и са прекалено амортизирани, за да бъдат санирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Баце санирали ли е къщата я Барселона?
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омръзна ми от *** по улицата,а преди всичко по форумите! Разбра ви цял свят, че сте бедни и Борисов не ви дава пари,за това няма да си санирате блока,напук! А да видиме сега, кой ще ви накара!
69
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е стига с този Борисов,тука става дума за резила с фасадите и енергийната ефективност, която отричате! Отричате и сдруженията,защото сте глупави и бедни,а бедни щото глупави!
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко и Уието Пафлова са санирали шкембетата си от суджуции не им е студенонямат нужда оот саниранесанирането е за гладните
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така нареченото саниране е една голяма измама.
66
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личните си автомобили миете през ден,сервизите са препълнени,ама да си оправите къщичката не желаете!
65
0
 
9
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Ами много е просто.Поствят се планки и се заваряват,като след това се антикорозират и се поставя болкит срещу влагата.А по ъглите се заваряват и противотрусни опорни планки от гъвкава стомана.Има си технология на санирането.Преди години след земетресението във Вранча,бяха експериментирани няколко такива.Даже и за строеж на фамилни къщи от сглобяеми елементи.Но вие,вероятно и понятие си нямате от строителство.А и самото проектиране на сградите бе според района.Даже вилни покриви не се разрешаваха
64
3
 
19
 
! Отговори
Поплавски преди 4 години
Високи сметки за топло,високи сметки за в хладилника,ниски пенсии и заплати,това гарантира Борисов и неговата клика.Говори на Меркел и Макрон за дереджето ни тук,измислейки *** цифри и уйдорми,нещо което те го знаят че е лъжа,но клатят глави като слънчасали коне в знак на съгласие.Гърми новината в испанската прокуратура за дебела корупция идваща от най високо място в България,тук се правят на хремави,че на нищо не им мирише.Г-н Гешев,влез на "Дондуков"-1,но вземи с теб няколко чифта белезни
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някои все виждат измами,непотребно саниране и т.н.,само и само да няма правила и даване на пари! Можете да живеете на село,на палатка....! Заради такива сме станали за смях в Европа,с тези лепнати стиропори по фасадите! Някъде да сте виждали такъв патент?
62
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Действително, руските пипала се простират навсякъде в България изсмуквайки енергийната ефективност на родината!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат краденето да продължи това е .
60
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиката в България е сбъркана! Всеки блок трябва да е сдружение със строги правила и задължения за обитателите. Няма искаш,не искаш за поддръжка, ремонти,прегледи и т.н.! Болшинството решава и няма мърдане! Както е в целия ЕС! Тука е разпасана работа и по този начин няма да стане!
59
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Do 47Санирането е измама. Все едно да пакетираш мухлясала кифла в нов целуфан.И този масраф ще се плаща опт простия народ и то съвсем скоро
58
4
 
15
 
! Отговори
обран бостан преди 4 години
Все си милех, че високите сметки идват от цената.Или смятате да ни въведете и "хигиенна ефективност" - да не се къпем, а може и хранителна ефективност -да минем към суровоядството. Така сметките ще станат почти същите като едно време, когато бяхме на топло, къпехме се и си готвехме всеки ден.За да живеете така както преди десетилетия вече трябва да сте милионери.
57
1
 
10
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
А колко съседи имаш, които са пуснали на максимум всички радиатори и плащат по 30-40 лева на месец?
56
2
 
6
 
! Отговори
До 41 House. .. преди 4 години
Стига си писал за този данък! Данък винаги се дължи независимо на колко години е сградата. Не си прочел внимателно закона. Разни коефициенти се променят при санирането и ще платиш наистина по-висок данък, но само ако декларираш подобренията, което на практика никой не го прави.
55
3
 
15
 
! Отговори
Do 47 преди 4 години
Я ми кажи как санирането удължава живота на 50 годишна заварка в панелен блок? Отвън добре ама от вътре ? Или латекса подобрява заварките под мазилката и шпакловката ?
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При високите температури тази зима в София и един работещ радиатор - 200 лева всеки месец. Накрая със сигурност ще има и доплащане. Uзмekяpuтe крядящи чрез Топлофикация нямат наяждане.
53
2
 
7
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
До Анонимен 40Докарал си жега от чужбина и затова ти се е сторило, че си се изпотил под езика в празната панелка.
52
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Не само ще ви изкарат на квартири, но ще се увеличи броя на бездомниците.Така е, при капитализъм по български - див, уродлив и хищнически !