Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте

78% готови да работят за компании у нас, които покриват изискванията им
Обновена: 14 апр 2020 11:42 | 14 апр 2020 11:36, Камелия Цветанова
457
Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

78% от студентите са уверени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания, а 62% вярват, че могат да намерят желаното работно място у нас. Това сочат данните от проучване на социологическата агенция “Тренд“ инициирано от „Българската асоциация за управление на хора” (БАУХ) и „Българското дружество за връзки с обществеността” (БДВО).

Близо половината от анкетираните студенти (49%) биха искали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е между 1201 лева и 2000 лева.

Още по темата

 
Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, показват резултатите от представително проучване „Най-желаният работодател в България“ проведено през месец февруари 2020 г.

Епидемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас, затова сигурността и стабилността, която компаниите дават на хората в началото на техния кариерен път, придобиват още по-голяма важност.

Нивото на възнаграждение, възможностите за развитие, естеството на работа и балансът работа-личен живот са сред най-важните за интервюираните студенти.

Мнозинството от тях (78%) са убедени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място, а 62% считат, че могат да си намерят такава „идеална“ работа у нас.

Очакванията на младите хора стават още по-актуални в ситуация като настоящата, когато осигуряването на адекватни доходи, стабилност и грижа за служителите се превръщат в приоритет за участниците на пазара на труда. Ако компаниите бяха хора, то студентите искат от тях да са честни, съвременни, креативни хора, на които може да се разчита.

Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и саморазвитието (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Своите качества, които те посочват като най-важни за започване на работа, са: знания и умения (60%), самоорганизираност (45%), умение за бързо учене (44%), креативност (43%) и чувство за отговорност (42%).

Специализираните портали за работа (40%), препоръки от приятел (29%) и социалните мрежи (21%) са трите най-често използвани канала, по които младежите се информират за потенциалните възможности за работа.
По-голямата част (77%) от следващите редовно обучение биха искали да работят по специалността си.

Предпочитанията на младежите към българските и чуждестранните работодатели в страната са на сходно ниво, с лек превес към международните компании (21%) спрямо 19% за местните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво умеят?И как ще се мерят с един човек, който има 20-годишен опит?
19
2
 
15
 
! Отговори
seira преди 4 години
"СТАРТОВАТА ЗАПЛАТА" ЗА ВИСШИСТИ И КВАЛИФИЦИРАН ПЕРСОНАЛ (РАБОТНИЦИ) = ДВЕ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ (МРЗ)!УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
18
5
 
18
 
! Отговори
Humble approach преди 4 години
Айде малко повече скромност. Асистентите в университета, дето е на снимката, започват със 700 лв стартова заплата. Дори доцентите в СУ едва докарват 980 лв основна заплата.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е не, ще искат коричка хляб и шепичка *** вода от локвите.В краен софийски квартал 1 квадратен метър недостроена сграда на мизерна улица до бунище или изоставена ж.п гара се търгува за 2750 лева за квадратен метър. Никога няма да си купят нищо хубаво с 1000 лв на месец от които за храна и сметки отиват 900.Те да не са клошари като дъртите.
16
0
 
7
 
! Отговори
Da be? преди 4 години
Да бе верно ли? ахаххахахахахахахахххахаха
15
0
 
28
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
в ИТ сектора да, но на вякъде другъде нещата изглеждат покрътително
14
7
 
23
 
! Отговори
az преди 4 години
Да не ви разправям на какво приличат 90% от завършващите. И то в елитни специалности уж. Знаем ги тия. Искам, искам. И накрая като му кажат, че за нищо не става. Вика мене България не ме уважава, аз ще ставам национален предател в чужбина.
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те искат, ама освен в айти сферата, няма кой да им я даде. Ся ще наскачат троловете с по 10-15 хил. На месец да обяснят как в тяхната фирма портиера и чистачката взимат поне по 3 хил., А от останалите никой не работи на под 5 000 ;))))
12
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха, студенти влезли функционално неграмотни и излезли пак такива С купени дипломи в джоба, а не могат дори да пишат правилно.Искали били по 1000 лв стартова заплата.Голяма наглост
11
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви некадърничета, бе човек?90% от всяка една работа може да се върши на встъпително ниво от всеки един средноинтелигентен човек. За няколко месеца е вътре. А ако е подкрепено с диплома, практика, желание за развитие, ще издуха "старите" буумъри за 1-2 години.
10
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви 1200-2000 лева ги гонят тия лапнишарани,при тая масова безработица която се заформя в целият свят,ще е пълно щастие да се класират някъде и за минимално заплащане!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...., които покриват изникванията им"... ех Ками, Ками
8
3
 
15
 
! Отговори
бивш студент преди 4 години
Аре стига бе! Две хиляди лева??? Аз се надявам с толкова да се пенсионирам!!!
7
6
 
47
 
! Отговори
Пешо секса преди 4 години
Те хубао искат по 2000 лв., ама какви знания и умения могат да предложат? Гледам ги по Студентски град масово само се напушват с наргилета, висят по кръчми, а да не говорим за пиянските изпълнения по дискотеките. Подбора на персонал си казва думата, сега особено по време на криза се търсят най-кадърните. И ще има пари за тях.
6
0
 
45
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Прочетох "Студентите искА" и се отказах... Двама вафли и трима швепса.
5
22
 
13
 
! Отговори
- преди 4 години
Каквото и да е завършил , без опит и 100 лв не заслужава. Да въведат задължителна практика , за да може да бъде конкурентен кадър на пазара на труда след като завърши. Дипломата работа на върши.
4
31
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мамини златни, некадърничета. То работа няма да има за хората с опит и акъл, камоли за някой току що изпълзял от БГ университет дето не става *** за зеле от него, но иска 1200 лева заплата, защото се мисли за ... "ЕКСПЕРТ". Смях в залата!
3
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление дори 1200-2000 е малко.Превърнете ги в евро, ако искате - 600 евро МЕСЕЧНА заплата. А при нас храните са по-скъпи, както и някои услуги, отколкото в Германия например.Според мен трябва да бъдем приети в Еврозоната, за да лъснат още по-ясно тези неравенства, и да бъдем подпомогнати от ЕС с по-добър бюджет (ако трябва със съфинансиране) за минимални заплати. Европейска столица се бори за 600 евро стартова заплата. Тъжно.
2
2
 
51
 
! Отговори
zeus преди 4 години
При средна заплата по метода на медианата от около 800 лева, желанието им е справедливо, но нереално.
1
2
 
70
 
! Отговори
KALki4 преди 4 години
Правилно! Няма балъци където да работят по 600-700лв. Санитарния минимум за живот в София е около 1200лв. на човек!