Дъщерята на Димитър Димов: Духовната криза е най-сериозна

Отпадането на темата за тоталитарното ни минало е по-страшна, смята тя
7 май 2020 12:08, Ния Христова
43
Дъщерята на Димитър Димов: Духовната криза е най-сериозна
Снимка: БГНЕС
Не съм притеснена от отпадането на романите "Железният светилник", лириката на Никола Вапцаров и романа "Тютюн" на Димитър Димов от изпитите за 12 клас. Това заяви дъщерята на Димов - Теодора Димова в ефира на bTV. 
 
Министърът на образованието Красимир Вълчев този вторник обяви, че тези произведения ще отпаднат от матурите за 12 клас заради пандемията. 
 
Теодора Димова сподели, че по-страшното е отпадането на темата за тоталитарното ни минало от История и цивилизация. 
 
"Това минало не се изучава по принцип, даже се говори за носталгия за него, младите не са ориентирани, и ако се стовари върху тях отново нещо подобно, няма да разпознават злото. Неразработването на темата за миналото ни е по-опасно", изтъкна писателката, която развива темата за събитията след преврата на 9 септември в книгата си "Поразените".
Още по темата
 
Дъщерята на Димов сподели и мнението си за извънредното положение, което беше обявено заради коронавируса. Тя смята, че много хора са разбрали, че не са вечни и това е предизвикало страх, паника и разбиране, че смисълът на живота не се крие в материалните неща. 
 
Димова е на мнение, че духовната криза ще е много по-сериозна от икономическата, след като пандемията от COVID-19 премине. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
666 преди 4 години
Много са т ъ п и от днес.бг. Замениха думата р е д д а к ц и я със звездички.
12
7
 
2
 
! Отговори
666 преди 4 години
Романът Тютюн има нужда от много сериозна редакция и чак след това да се изучава от учениците. В момента е един нелош полуфабрикат, който има сериозна нужда от преработка.
11
3
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Отбелязъл съм си едно наум - от поколението, завършилоо 2020, дето си е взело дипломата "даром" само с половината материал - никога няма да назнача нито един. Лош матрял...
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Защо?
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години гориха и унищожаваха архиви. Та новото поколение да не разбере за кървавото минало на комунистите.Но както е казано в Библията - "Няма нищо тайно, което да не стане явно"Не могат вечно да крият престъпленията си и светът ще разбере.Така както показаха престъпленията на фашизма, така трябва да се покажат престъпленията на комунизма.И не ги показват днес у нас, защото още много от тогавашните престъпници и дечицата им са на отговорни длъжности.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между ПСВ и ВСВ имало много убийства.Винаги като им кажеш, на комунистите какви са ***, започват да ти обясняват това.Когато бях малък непрекъснато ни набиваха в главите за "лошите фашисти", разказваха ни за ястребинчетата, караха ни да се кланяме на паметници на убити партизани.Пълнеха ни главите с пропаганда.И понеже същите взеха властта сега не може и дума да чуеш за комунистическите зверства.
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тютюн" не трябва да се изучава в училище. Който иска, да си го чете.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9- Страхотно , г-жа Димова е повече от права за тоталитарното ни минало ,ама можело е да го нарече с директното му име ко..му..ни..зъм ,ама вероятно е разбрала ,че в този сайт *** ревностно пазят тази мантра и който си позволи да коментира в негативен план то даже не е идеология или строй ,ами си е жив ба..н д..и..тизъм ,та веднага го трият ..щото ясно лъсват едни работи на сегашните ..бе..ци , а пък те са вождове
5
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ???Недостатъчно хора ги имат. Много повече все още живеят с тези от тоталитарното минало. За това говори тя: че има опит тоталитарното минало да се реабилитира. Ти изобщо прочете ли статията, или веднага се хвърли с опорките?
4
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
Една от малкото от истинската българска интелигенция, която оцеля. Много прецизно е дефинирала проблема и е отбелязала до какво води.
3
7
 
11
 
! Отговори
Бойкоебач преди 4 години
Тоталитарното минало е реално настояще, затова не влиза в учебниците! Бойко е Диктатор!
2
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 4 години
За каква духовна криза става въпрос, нали сега си имаме евроатлантически ценности.:)
1
5
 
10
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Отпаднал е целият период след Първата световна война. А там преди тоталитарния режим, има масови убийства, "колене на собствения си народ, както турчин не го е клал" (А. Страшимиров), рязане на глави на селските мегдани, изгаряне на къщи и т.н. Така, че да се преподава всичко г-жо Димова. Това защо го пропуснахте?