Вярата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Предметът ще е свободноизбираем
5 юли 2020 19:11, Анисия Иванова
284

За първи път след Втората световна война в училищата в България отново ще се изучава религия. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие. 

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език.

"Нашата цел беше тази, първокласникът като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и работата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
10
 
! Отговори
Религиозен водач преди 3 години
Будузъм ще се преподава ли. А Индуизъм. А за Петър дъното и бялото брадство ще има ли часове. Свидетелите на Яхова - тях къде ги забравихте.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как науката обяснява произхода на света? С Големия взрив, който е измислица на еврейските кабалисти. Това е "теория" т.е. недоказано предположение. Как е възникнал човек? С още една недоказана теория - възникнал от маймуните. В университетите все още се проповядва измислицата на еврейския фанатик Мордехай (Маркс)... И това, ако е истинско образование...
44
5
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
Няма такъв учебен предмет в учебния план ! Опитват се да го вкарат в училище от задния вход ! Аз съм атеист и не искам децата ми да учат религия .Има си неделни училища и който иска да иде там .Това е попска наглост ! Ами да влязат и имами , ходжи ...! С чий подпис е утвърдено това и от кой орган , на какво законово основание две начални ко,ошки ,платени вероятно пишат тези нелепости !?
43
3
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Това трябва да е избирателно ... Това да се зомбират деца от 1-4 клас е същото като да си отгледаш детето без пол ....
42
2
 
7
 
! Отговори
Атеист преди 3 години
А моите деца какво ще правят, докато на другите деца им промиват мозъчетата с религиозно "благонравие"?Не ща и уроци по атеизъм - това също е безсмислено. Трябва да е нещо полезно.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаМного лъжи говориш.
40
3
 
9
 
! Отговори
дърт преди 3 години
До Анонимен 26А какво общо има между вяра и религия?Там където започва религията, там свършва вярата!
39
7
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Защото православието е учението на Христос, който е Господ Бог. В Стария Завет има над 250 пророчества, които се изпълняват в Него. Нещо, което всички теолози признават и не могат да обяснят рационално. Вършел е чудеса и изцелявал неизлечимо болни, както Неговите ученици свидетелстват. Христовото учение се налага из цял свят, въпреки че е било подложено на най-яростни гонения от самото начало.
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е възможност за децата, които са прекалено глупави да разберат науката, да опитат с религията.
37
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвате в Христос, но вярвате във врачки и вещици, теософи, дъновисти и други Ню ейдж измами, ходите по шамани и ходжи, леят ви куршуми, развалят магии, носите червени конци против уроки, носите камъни и амулети, гледате на карти, четете хороскопи и вярвате, че звездите влияят на живота ви, треперите черна котка да не ви мине път, чукате на дърво, и т.н., и т.н. Все глупави суеверия, в които въвличате и децата си от най-ранна възраст.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Православието да е най-добрата религия? Ти си православен само поради случайността да се родиш в България. Ако беше роден в Турция, най-вероятно щеше да си ходжа и да казваш, че исляма е най-добрата религия. Ако беше роден във Виетнам , щеше да си сигурно будист. Говорил съм с хора от различни религии и всеки твърди, че неговата е най-добра... Това е същото с от кой отбор си фен. Ако баща ти е левскар и то ставаш най-често левскар. Или пък цесекар, ботевист, локо Пловдив и т. н.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратителен акт на шайката която ни управлява и съсловието водещо човечеството за носа вече 2000 години.Аз не желая на моите деца да им говорят глупости в училище и да им мътят главите!Обратното - трябва да повишат качеството на преподаване, защото положението е плачевно! Седмокласници не знаят елементарни неща по математика.
34
2
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Кое е истина? Можеш ли да ми посочиш някаква обективна истина? Какво означава истината?
33
4
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Отвратително ....
32
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Почни да се молиш и ще разбереш, че Бог съществува.На мен ми е помагал.Бях се контузил физичиски при един ремонт и ме болеше кръста и ми помогна. Помолих се и се оправих и ми мина.Бях останал без приятели и се помолих да си намеря добри и нови приятели и си намерих.
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Всъщност религията е възникнала като начин за обяснение на света в примитивни и първобитни общества, които не са намирали рационални обяснение за това, което се случва около тях и това, което наблюдават и са го приписвали на божества. Едва по-късно са си дали сметка, че чрез вяра хората могат да бъдат манипулирани и контролирани и от това едни хитреци, които твърдят, че имат връзка с бога и могат са общуват с него и да посредничат са извлекли огромна полза.
30
7
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
...зация. Шесто, православието учи човек да бъде добър и смирен. Седмо, православието се противопоставя на алчността и материализма. Осмо, то е естествена преграда пред редица вредни религиозни и идеологически учения, които съсипват съвременните хора. Девето, православието е официална религия. Ако някой има предпочитания към други религии, да емигрира към други държави. Десето, християнските принципи не могат да бъдат отделени от светските, защото светски принципи не съществуват.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БАНкоЗа казармата е време българина да учи децата си как да стрелят в задния двор на къщата си. Друг начин няма. Дори да има задължителна едва ли ще ги научат на нещо. Ще попълнят един протокол че са минали и до там.
28
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаИстината е, че религията е измама основана на измислицата за съществуването на Бог. И никакви аргументи за ползата от християнството не променят факта, че се касае за внушаване в училищата на една лъжа. А да започнат образованието си с лъжа, не е добро за децата.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религията е възникнала като средство за манипулация. Някой умник се е сетил, че може да контролира хората много ефикасно. Преди хиляди години са построявали статуя и като се случи нещо лошо земетресение или наводнение казваш - Боговете са разгневени, пусни 3 жълтици в статуята, за да ги омилостивим. И невежият народ пуска жълтици.. Така се е родила религията, после е усъвършенствала средствата за манипулация.