Вярата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Предметът ще е свободноизбираем
5 юли 2020 19:11, Анисия Иванова
284

За първи път след Втората световна война в училищата в България отново ще се изучава религия. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие. 

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език.

"Нашата цел беше тази, първокласникът като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и работата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Ако затрием вярата тогава следващото поколение ще е пълно с отчаяни и злобни хора.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог е не повече от една дума, с която се обяснява света. ( Ламартин)А не съм убеден, че религиозното обяснение за света е добро за децата.
24
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да пеят и госпел песни в тези часове.Според мен тези часове ще са добре за възпитанието на децата.
23
16
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Първо, българите никога не са били тенгристи. Второ, православието не е лов на вещици, инквизиция и т.н., това са католически явления. Трето, православието ни е съхранило като народ през вековете на робството. Четвърто, българите имаме нужда от кауза около която да се обединим, ето ви една. Пето, християнството не е просто сбор от нравоучителни истории, а съдържа много по-голяма дълбочина и мъдрост и, на практика, се противопоставя на съвременния потребителски дух, който съсипва западната цивили
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ли часове за религията на Клингоните ????
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17В Сащ църквите не разчитат на държавата.Да си пастор не е лесно понеже се изискват много качества.
20
23
 
9
 
! Отговори
БРАВО НА ДЕЦАТА НИ! преди 3 години
Само така нашите деца ще станат истински българи и достойни граждани, когато придобият християнски морал и няма да се чудим повече защо има толкова много престъпници на законите у нас, които иначе са наследство от войнстващия атеизъм. бг
19
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще учат нещо като история на религиите нямам против. Ама само една конкретна религия... При това представена от розовата й страна, така че да обвържат представата на децата за добротата и моралните принципи само с тази религия? И без да се споменат разрушенията и вредите? Без да се спомене, че се базира на история на чужд народ? Не, мерси. Това би било лъжа. А във всяка религия присъства като морален принцип "Не лъжете!".....
18
8
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До TotenkopfНе си спирай хапчетата, че ставаш за смях. Религията е свободно избираем предмет, което значи че не е задължителен. Американците са прави, че след края на войната екзекутират много есесовци от шайката на Хитлер-включително"мъртвешка глава, тотенкопф и викинг. А ти си болен мозък.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Висока безработица и ще ги правят на попове и калугерки
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек може да научи много от Библията независимо дали е вярващ или не.
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше просто изучаване на религията добре, ама не е. Обзалагам се, че учебниците са изпълнени с внушения за голямата ценност, която представлява религията, с обещания за неземни блага за вярващите и със заплахи как ще си загубят душата в ада, ако не вярват. Всички онези психологически механизми, с които църквата хилядолетия манипулира хората, за да ги привлече към религията, със сигурност са намерили място в т. нар. учебници по религия.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11И аз искам да изучавам тантризъм...
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религия не означава нравствени ценности и морал. Напротив, най-големите крадци и мошеници са най-вярващи. Стига с тая лъжа, че ако ходиш на църква си добър човек.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след 6-7 години ще въведем Шариат за 10 клас, вместо морал и право
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо точно християнство? Аз искам детето ми да изучава тангризъм, защото българите са вярвали в Тангра преди покръстването и това е истинския български Бог.
10
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това приравняване на религия с нравствени ценности и добродетели. Религията е инквизиция, лов на вещици, вартоломееви нощи, кръстоносни походи, конкисти, евенгелизация на африкански, американски и азиатски страни, забрана на науката и преследване на учени, клади и гонения предизвикали огромен брой жертви. В това няма нищо ценностно или добродетелно. Една идеология налагана с векове с много жестокост и насилие над тези, които не вярват или не искат да се присъединят към тази религия.
9
8
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Кой позволява тази свинщина? Агентите от ДС да индоктринират децата, от най малка възраст? Искат окончателно да съсипят Отечеството ни, който е гласувал този закон трябва да бъде осъден и екзекутиран от Военен Трибунал за Държавна Измяна!
8
7
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ГЕРБЕРУХИ , НАПРАВЕТЕ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАЗАРМА ЗА 1 КЛАС !!!ПОЗОР СТЕ !!!
7
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религията няма място в училище ! Така и така децата ще я изучават в гимназията , но да се преподава от 1ви до 4ти клас , това е безумие!