От гетото до рекламно лице на гимназия в Нидерландия - Александрина от Пазарджик

16-годишното момиче завърши с пълно отличие училище
71
От гетото до рекламно лице на гимназия в Нидерландия - Александрина от Пазарджик
Снимка: Pixabay

16-годишно момиче от пазарджишкия ромски квартал "Изток" е рекламно лице на нидерландска гимназия. На билбордовете на училището и в сайта на учебното заведение е снимката на Александрина и нейната класна ръководителка. Преди седмица момичето завърши гимназията с пълно отличие и в момента се готви да продължи образованието си в медицински университет, съобщи БНР.

Родителите са убедени, че успехът на Александрина се дължи на нидерландската образователна система, която успява да развие потенциала на всяко дете, независимо откъде идва.

Бащата на Александрина Янко Янков е категоричен, че тя нямаше да има този шанс, ако беше останала в пазарджишкото гето.

Той и съпругата му имигрират в Нидерландия и преминават през тежък период, докато получат статут на нидерландски граждани. От години и бащата има вече законен бизнес - фирма за довършителни строителни дейности. Тамошните власти не се шегуват и интеграцията на е въпрос на желание, а на задължение, категоричен е той.

"Беше на три години и половина и от общината получих писмо, в което ме уведомяват, че в Холандия децата започват училище на 4-годишна възраст. Детето беше от самата община записано на училище, според района, в който живеем. По същия начин се случи и със сина ми".

Всеки родител, без значение на раса и етнос, е длъжен да праща детето си на училище, а правилата са толкова строги, че няма шанс някой да надхитри системата. Заради смъртен случай в семейството на Янков, преди години децата пропуснали една седмица уроци. Той получил писмо от директора на училището, че ако до 3 дни децата не са на училище, го грози глоба от 8000 евро.

Подходът към всяко дете е индивидуален според интересите му.

Янков е убеден, че ромската интеграция в България един "сапунен мехур", а обхватът на т.н "рискови деца" в българската образователна система е само на документи.

Пазарджишкото гето продължава да се противопоставя на правилата, само защото държавата го позволява, убеден е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една птичка пролет не прави, когато останат 5 % необразовани роми тогава се хвалете, сега 95 % са неграмотни.
8
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/5Нашите - не, но суринамците, турците и мароканците са ги докарали до 3-то коляно. Ред е на индийците.
7
1
 
31
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи ако тука накараш по този начин да си прати детето на училище то "българския" хелзински комитет ше ти го....... То ше се почне че е товмоз, че е дискриминация, че е ... абе и аз не знам ама ше те изкарат по черен и от дявола! Ама глей хората кво праят! Глобичка 8000 евро, затворче отнемане на детето и така! А таз е толкова рома колкото кучето ми! Тя от как се е родила не е стъпвала в римска махала! Та да не ми говорят и пишат глупости тука!
6
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/3Защо да съм хейтър?!Уточнявам фактите, защото не всичко, което хвърчи се яде.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е снимката?
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили нидерландци, тез ,нашичките , още не са довели лелите и братчедите си , тогаз ще видите за каква "интеграция" става дума
3
3
 
33
 
! Отговори
От гетото преди 3 години
ама друг път. Бащата получил писмо, че детето на 4 г. трябва да е записано в училище, иначе глоба.Там глоби, тука социалки и детски за децата и за майката. Това е разликата - кучето скача според тоягата.
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов,проблем?!?!? Аман от черногледци и хейтъри.
1
5
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Браво!Проблемът е, че в Холандия гимназия се завършва на 18 години. Момиченцето може да е било суперталантливо и да е прескочило две години, то в този случай бих очаквал това да бъде отразено в статията.Уточнение: Бивш премиер на Холандия записа сина си в основно училище веднага след като се роди... за да не бъде разпределен в черно.

Спонсорирани публикации