Професор: Децата трябва да изучават повече география

Предметът касае практическите умения, заяви проф. д-р Марин Русев
15 сеп 2020 09:25, Ния Христова
15
 
Знаем каква е традиционната храна на хората в другия край на света, знаем кой е президент на Бразилия, но все по- трудно се сещаме кои са имената на големите реки или планини в България.  За това си има причини. Част от тях накараха представители на географската общност в страната да организират петиция за адекватен хорариум, както и присъствие в образователната програма. 
 
Наскоро беше съобщено, че България е единствената страна член на ЕС, която граничи с Турция. Географията още от времето на Живков беше посочена за българистична наука. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти - проф. д-р Марин Русев.
 
Той е на мнение, че е лоша тенденцията да изчезне предмет като "Родинознание", в 3 и 4 клас имаме "Човек и общество". 
 
"Децата имат нужда да знаят, че имат родина, особено тези от малките населени места. На практика в 3 и 4 клас се учи само история и география на България", допълни той.
 
"За пет години има 3 петиции. Ние все пак ще направим всичко възможно да влезем в реален контакт с министерството, не само с подписки. Да убедим властимащите, че трябва промяна. Ще опитаме да намерим този разговор, да направим открита кръгла маса. Вероятно на 1 ноември ще сме готови", заяви събеседникът.
 
Марин Русев смята, че изучаването на повече "География" в училище ще предотврати редица проблеми сред децата, които предстои да заемат лидерски постове в бъдеще, както и би дало практически умения на бъдещите възрастни.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, вие сериозно ли!?Ами цялата география се събира в телефона в десния ми джоб!Един google earth и ето ти всички атласи в едно. Зубренето на добре известни факти е безумие. Децата трябва да се обучават да мислят аналитично и на практични дисциплини-езици, математика(основна, пожелание да се задълбае),финансова грамотност,компютърна грамотност,здравна грамотност,история (за да не се повтарят грешките) и избираеми курсове тип земеделство,животновъдство,готварство,електроника, роботика и т.н.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телевизията може да помогне на всички да научат географията.За всяка новина да има малка карта в единия край на екрана, където да е показано географското място на обекта.Едни ще си припомнят, а други ще научат.Полезно и лесно.
12
2
 
1
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Кръжок по география е достатъчен
11
2
 
3
 
! Отговори
ала–бала преди 3 години
География и да учат и да не учат пак могат да станат депутати и председател на НС.Но специалисти със знания за почвите в Аржентина и Еритрея едва ли са ни толкова необходими.
10
7
 
3
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Географията като предмет трябва да отпаднеТрябва да се засили здравната култура
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, така е. Гола вода са по география и нашата и световната.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда.
7
5
 
10
 
! Отговори
Втрещен преди 3 години
Първата четвърт на 21-ви век е. Всяко знание е на върха на пръстите ти. Вместо да обучат дечицата как да се възползват от милиардите тонове знания споделени по света, те ще им пълнят главите с името на поточе минавало през Якоруда един път на 30 години !!!
6
5
 
8
 
! Отговори
|Иначе преди 3 години
В Китай учат повече математика, физика, химия, биология, езици...И в Германия така. Тук да учат история и география. Нещо не схващам.
5
5
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Извинявай, ама един човек в 10 клас веднъж каза, че Турция е на север от България. За мене трябва да си редко ***, за да успееш да го сбъркаш толкова. Не е ли обща култура да знаеш коя страна къде се намира?
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, затормозявайте ги с още тъ-потии , за какво им е тая география, да и я заврат в ... като започнат да си търсят работа. Учете децата на практични неща!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Наскоро беше съобщено, че България е единствената страна член на ЕС, която граничи с Турция.'А преди да стане член-ка, с кой е граничила?Може би не е съществувала тогава?Веднага да се създаде комисия по този съществен въпрос.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Наскоро беше съобщено, че България е единствената страна член на ЕС, която граничи с Турция.'Онемях!Как никой не е забелязал това досега?
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да не ги изкушите да емигрират!