Кастрева: 4 на 1000 са карнтинираните деца и ученици

Неоснователни са прогнозите за затваряне на училищата от ноември
12 окт 2020 10:38, Анисия Иванова
17
Кастрева: 4 на 1000 са карнтинираните деца и ученици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Прогнози за затварянето на училищата от ноември са неоснователни и могат да се правят само след обективни обстоятелства, които променят картината и след решение на здравните власти. Това каза д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София.

"За да правим такива изводи, трябва да стъпим на обективни данни", допълни тя пред БНТ.

Очакванията за изключително голям пик до този момент не се оправдават. Към снощи 817 са децата и учениците, които са карантинирани, което означава 4 деца на 1000, при педалогическия персонал това е 2 на 1000, каза още Кастрева.

По думите й всичко е много динамично и картината може във всеки един момент да бъде променена.

"Важно е да се спазват точно правилата и в преобладаващия брой от случаите децата са с положителен тест, придобит извън училище - през семейството или други контактни лица, което означава, че училището е една от най-контролираните среди", каза Кастрева.

Тя подчерта , че освен Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката също е създало информационна платформа, в която директорите на училищата и детските градини всеки ден регистрират карантинираните случаи.

"Училището е най-контролираната среда, защото ние непрекъснато отговаряме на въпроси на родителите и контролираме доколко се спазват правилата", заяви Кастрева.

Тя каза, че все още не са налагани глоби за неспазване на COVID мерките в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Това с тези училища е геноцид и експеримент тип Менгеле! Министрите се правят на разсеяни - всичко било под контрол, но бройките литнаха. По голяма наглост няма и дано си платят тези олигофрении. Дано има съд за тях. Жалкото е, че опозицията е още по-жалка и от тях и няма на кого да се разчита. Същото го правят и в Европа и не мога да предложа друг извод освен да се редуцира бялото население и да се вкарат бежанции на тяхно място? Някой с друго мнение?
12
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ГОСПОЖАТА, едва и работи в стая с още 30 човека , с 10 СМ дистанция . ГОСПОЖАТА , едва ли пътува в пиковите часове с градски транспорт,На ГОСПОЖАТА има кой да й обърне внимание , но на НАШИТЕ деца- НЕ !!!Масово болни , без доказан причинител . Стоят във вкъщи без всякакъв достъп до образование. ДОКОГА......
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ""Ерго, който не му изнася да протестира и без друго има протести......
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСИЧКИ МЕДИИ ОСОБЕНО РАДИОТО СА ПОЛУДЕЛИ САМО ЗА КОВИДЕВЕТНАЙСЕ ГОВОРЯТ АБЕ ХОРА ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На учителите тестове не се правят. Ерго, те не се заразяват и не боледуват.
8
0
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
Училищата да преминат на дистанционно обучение, има болни, а никой не прави тестове!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всички страни,които са отворили училищата положението е едно и също.Следва мощна втора вълна на К19 за съответната страна.България не е изключение.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази лелка да вземе да се поразходи малко из столичните училища и да види персонално как се спазват мерките и препоръките.Сутрин как влизат 600 деца за 10-15 минути, като уж трябва да им мерят температурата. Паралелките са по 25-30 деца по две начин в теснии задушни класни стаи, една хигиенистка забърсва с една кофа целият етаж, учениците от горните класове се тъпчат по два пъти на ден в нередовен градски транспорт.Адекватно би било горния курс да премине дистанционно за да има места за малките
5
0
 
6
 
! Отговори
ТЪП преди 3 години
Идват избори ,Боко го е страх ,че няма да го изберете пак ако затвори държавата . Или аз съм много умен а останалите много *** или обратното .
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Училището е най-контролираната среда"?? Що за бездушен некадърник и лъжец трябва да си, за да твърдиш това, вместо да признаят, че правят експеримент със здравето и живота на децата, учителите, родителите! Нима смятат хората за стадо овце, които не знаят какво се случва в училищата? Мерките са само на хартия!! Има болни, но никой не прави тестове!! Най-разумното при създалата се обстановка е учениците да преминат на дистанционно обучение, какво се чака още, да се заразят всички ли?? ОСТАВКА!!
3
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Масово децата са болни ,но ги пишат тонзилит или ринит, ако въобще родителят ги заведе на лекар. Нарочно се всява недоверие към заразата и омаловажаване на нещата ,защото ако родителите започнат масово да вземат болнични за гледане на дете НОИ ще фалира за 1-2 мес.Родителите ги естрах ,че ще го съкратят.Освен това ще им лъснат зад*ниците на министерството на образованието ,че са проспали 6м и няма адекватна онлайн платформа и обучени учители
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кастрева що не нареди масово тестване на ученици и учители по училищата, за да се види картинката. Не ѝ стиска нали. По фирмите, ако има болен, контактните излизат в home-office за 14 дни, никой не се тества и не могат да го задължат да се тества, след две седмици пак има болни на същото място. Разнасяме си въпросния вирус навсякъде. Никакви дистанции и правила не се спазват, щото *** е бесмъртен. Жалка държава.
1
16
 
6
 
! Отговори
Абе хора преди 3 години
Как може да оставяме децата така ! Ако някой мисли, че има вирус, да си държи детето вкъщи, но нека останалите децата, могат спокойно да ходят на училище ! Далеч по-зловещи грипиве се минаха, та ся за една настинка ... тцтцт