Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни

Основният двигател на епидемията са домашните контакти
111
Училищата били ключовият фактор за рекордния брой болни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи точно на един инкубационен период време от отварянето на учебните заведения, коменитра  пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас.

Още по темата

Според него скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден.

"Аргументът училищата да останат отворени беше, че няма достатъчно регистрирани болни или положителни PCR за тази възраст. Това число зависи от насоченото търсене, а при положение, че при децата тази болест протича в много случаи безсимптомно. Предполагам, че много от тези случаи са останали незабелязани и след това видяхме резултата от експлозията и дифузното разпространение. Тези тихи, невидими случаи разпространиха болестта през дома си и през контактите", посочи той.

Доц. Пашов уточни, че според научната литература основният двигател на епидемията са домашните контакти.

По думите му преминаването на учениците на дистанционно обучение е временна мярка, която цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два, а не става дума за постоянна форма на обучение в електронна среда.

Изменчивостта на вируса не е основният проблем за Covid-19, подчерта ученият.

Той предупреди да не се вземат безразборно имуностимуланти, защото имунната система не е силна или слаба, а проблемът ѝ е колко добре е настроена и "бърникайки" в нея лесно може да бъде разклатена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ти какво, очакваш Китай и Виетнам да дават коректни данни?
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабата и дядото обикновено живеят на друг адрес. Не сме в турски сериал, че да живеем по три поколения в една къща.
53
3
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Абе ти с ума ли си си?Многоумния, но малко знаещ.Защо няма втора вълна в Китай, Виетнам, Ю.Корея, Япония.Не е от училища или там просто забравили да я предвидят.
52
2
 
8
 
! Отговори
до51 преди 3 години
може ли да ми обясниш как ще се пазиш от детето си, което е длъжно да ходи на училище. И как ще опазиш бабата и дядото които са рискуви и живеят на същият адрес? Или за теб твоите родители са без значение.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе направо да отпада образованието и толкова. Кой каквото прочете в смартфоните е достатъчно. Скоро ще дойде COVID-20, догодина COVID-21 и така до безкрай. Маски и криеница. А от университетите може би наистина няма полза. Нали един форумен коронаджия беше написал, че не познавал висшист, който може да раздели на две магарета сламата? Явно от щаба мислят същото.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма глупост. Ако това е вярно, то значи, че трябва да има бум на заболели учители и ученици.
49
2
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Умниците трябваше да се заразят още през пролетта, да ги вкарват в стаи по 100 човека без маски и между тях по 1 заразен на 10. И сега не е късно.
48
4
 
13
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Ами то беше повече от ясно че така ще стане. Решението че децата трябва да ходят в училищата беше политическо. Защото част от хората не вярват че има кофти вирус докато не го прихванат. Тази простотия беше за да се убедят невярващите. Цената на глупостта ще се плати в човешки животи както винаги. И както се казваше в една стара приказка Мъдрият се учи от грешките на другите, умният от своите а глупакът знае всичко.
47
1
 
14
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Градският транспорт цяло лято е с намалени мотриси,автобуси и т.н.Хората се бутаха като сардини в консерва.Сега е още по зле.Истинският разпространител е гербаджийската некадърност.Истинският убиец е гербаджийската корупция.Съд и затвор за цялата управляваща ***.
46
1
 
7
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
до 48каква оставка.Това е масово убийство! Менгеле е светец пред тея. Направиха си експеримент с гламавите *** и щрауси.
45
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупаците не могат да разберат че дори да бяха спрели учениците да не започнат учебната година, втората вълна нямаше да ни подмине. Тя беше предвидена за октомври още от пролетта.
44
4
 
10
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Сетила се Мара, да се побара. Аз това го казах още от 15 септември, а може и от по-рано.Честита ви учебна година! Честити ви трупове.Айде като си направихте Менгеле-експеримента, връщайте поне до 6 клас онлайн.Само три 9-12 не са достатъчно, за да се укроти кризата. И тези от 1-6 да се разредят пи 10 в група.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не беше ли пандемия или вече е код червено и епидемия по добре звучи :)
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Разумен човекПpocт човек си... с извинение. По време на епидемия и при положение, че изобщо не са духом в час за да научат нещо...Това направо е...
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното хвърляне на боб от хунтата
40
1
 
15
 
! Отговори
Моля преди 3 години
Иначе градския транспорт работи и в час пик като сардини са наблъскани 50 човека на 10 квадратни метра.
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда да съм доцент, гадагел или пророк за да предвия какво ще се случи с вируса в мига в който обявиха че започват присъствена учебна година.Казах го................ама какво от това.Нали има мангърковци, Кунчевци, Ангелчовци и т.н.Все прости хора водени от още по-просст индивид от Банкя чието основно занимание чрез заемани различни държавни длъжности е да пълни не шкавчетата които видяте с кинти ами цели стаи с обеми на хангари.това е вашият "готин" любимец Бъцко от Банкя по-известе
38
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на Вълчев !Оставка и за здравния министър ако не ги затвори!Нито доктори ,нито учители ще останат!Срам и позор да виждат какво се случва и да не предприемат действия!
37
7
 
14
 
! Отговори
Разумен човек преди 3 години
Да затворим всички училища, да не си правим експерименти с децата, децата са най-ценното което имаме, да бъдем отговорни и да спасим децата, не трябва да позволяваме безотговорно отношение към децата!
36
1
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Анонимен 8 Може да е предположение , но децата не са за експеримент.Училищата не са за проба-грешка.

Спонсорирани публикации