Образование онлайн: Ще отрежат ли класици от матурите за втори път?

Под въпрос са Никола Вапцаров, Димитър Димов и на Димитър Талев
12 дек 2020 07:30,
53
Образование онлайн: Ще отрежат ли класици от матурите за втори път?
Снимка: БГНЕС

Произведения на български класици могат за втора поредна година да отпаднат от матурите и Националното външно оценяване за 7-и клас.

Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев, който участва в дебат за дистанционното обучение, иницииран от омбудсмана Диана Ковачева.

"Не е проблем някои от последните теми за изпитите след 7-и клас и за матурите да отпаднат. Следим темпото на преподаване в ситуацията на електронното обучение", заяви Вълчев. Окончателно решение кои произведения ще влязат ще се вземе през март и април. Вълчев посочи още, че ако кризисната ситуация продължи прекалено дълго, след 7-и клас ще се включва само материалът, взет първия срок.

Пред "Телеграф" учители по БЕЛ съобщиха, че последните произведения, които седмокласниците изучават, са "По жътва" на Елин Пелин, "По жицата" на Йордан Йовков и "Заточеници" на Пейо Яворов. За матурите пък под въпрос са Никола Вапцаров, "Тютюн" на Димитър Димов и "Железният светилник" на Димитър Талев. Именно тези автори отпаднаха и миналата година. Вълчев бе категоричен, че ще има национално външно оценяване след 7-и и матура след 12-и клас. Изпитите след 4-ти и 10-и клас обаче не били задължителни.

Министърът призна, че 30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние и каза, че ученици, които нямат дигитални устройства, също ще приключат годината. По време на дискусията майка на първокласник се оплака, че учители преподават без камери, а за малките показват ченгели пред черен екран. Министърът изрази учудване и обеща да направи проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
17
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Щом образованието ще е онлайн, значи не са нужни толкова много учители. Дали преподаваш така на 25 деца или на 25 хиляди, все тая. Интернет стига до всички.За училищната администрация да не говорим! Тя става абсолютно ненужна.Да ги съкращават! Ще спестим няколкостотин милиона.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова пък имаме "дистанционно обучение" ! Имам съседка учителка по литература. За уроците си използва мобилен интернет, но в момента пакетът за 3g е приключил и... ясно какво следва. В същото време тя има ученичка която учи с помоща на смартфон NOKIA ! Поздравявам министъра на образованието и целия кабинет на Тиквата !!!
6
18
 
10
 
! Отговори
Перник Изток преди 3 години
Образованието в този му вид е абсолютно неадекватно и безмислено. По тази логика уениците могат сами да си ровят в интернет и да се самоообразоват. Е, тези които имат желание за това... Колкото до учителите-техните трудови договори трябва да бъдат прекратени, защото е грехота една бедна държава да плаща големи заплати за нищоправене. Нека първите уволнени да бъдат тези учители, които най-много реват за дистанционно обучение.
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът изразил учудване.Какво се чуди? В Тикволандия първа грижа е да вземеш едни пари без да работиш.
4
5
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
почина НИКОЛАЙ ПАЧЕВ виден краевед и ЧОВЕК на културата просветата в ГРАД КОЗЛОДУЙ
3
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам от данъците ми да се плаща на лежаща по къщите администрация и за образование, което не става за нищо.Уволнявайте ги тия ленивци и да си търсят работа реална тогава, да ги видя как ще се лигавят!
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да закриваме образованието и който както се справи. Без друго от година е така. Няма смисъл да се харчи за заплати и поддръжка. Като не щат да работят като учители в реално училище, да си търсят работа по фабриките. Там никой не им подг.ъзва на мераците.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умните родители отдавна не разчитат на масовото училище.Със седмокласника миналата година у нас взехме всички автори и произведения и си довършихме и математиката. На училище не разчитам за нищо. Целта на масовката е да произвежда неграмотници за черноработници.