Образование онлайн: Ще отрежат ли класици от матурите за втори път?

Под въпрос са Никола Вапцаров, Димитър Димов и на Димитър Талев
12 дек 2020 07:30,
53
Образование онлайн: Ще отрежат ли класици от матурите за втори път?
Снимка: БГНЕС

Произведения на български класици могат за втора поредна година да отпаднат от матурите и Националното външно оценяване за 7-и клас.

Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев, който участва в дебат за дистанционното обучение, иницииран от омбудсмана Диана Ковачева.

"Не е проблем някои от последните теми за изпитите след 7-и клас и за матурите да отпаднат. Следим темпото на преподаване в ситуацията на електронното обучение", заяви Вълчев. Окончателно решение кои произведения ще влязат ще се вземе през март и април. Вълчев посочи още, че ако кризисната ситуация продължи прекалено дълго, след 7-и клас ще се включва само материалът, взет първия срок.

Пред "Телеграф" учители по БЕЛ съобщиха, че последните произведения, които седмокласниците изучават, са "По жътва" на Елин Пелин, "По жицата" на Йордан Йовков и "Заточеници" на Пейо Яворов. За матурите пък под въпрос са Никола Вапцаров, "Тютюн" на Димитър Димов и "Железният светилник" на Димитър Талев. Именно тези автори отпаднаха и миналата година. Вълчев бе категоричен, че ще има национално външно оценяване след 7-и и матура след 12-и клас. Изпитите след 4-ти и 10-и клас обаче не били задължителни.

Министърът призна, че 30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние и каза, че ученици, които нямат дигитални устройства, също ще приключат годината. По време на дискусията майка на първокласник се оплака, че учители преподават без камери, а за малките показват ченгели пред черен екран. Министърът изрази учудване и обеща да направи проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз работя в тази сфера, но не мрънкам. Едва ли тези статии отразяват истинското мнение на учителите. Наистина е неприятно това дистанционно обучение. Преподавам език. Готвя 12 клас за матура, но имам и 5 клас. За 5 клас - не е добре !
27
14
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Не е двоен стандарта. И аз готвя, но не в работно време. Колкото до проверката на тестовете е въпрос на организация. Все пак учителите това работят. Дразнещо е просто непрекъснатото мрънкане, колко са застрашени и натоварени. Те и полицаите, и лекарите. Само тези три гилдии надават вой до небето и вечно са недоволни от всичко. Човек ще си помисли, че освен тях няма други професии и никой друг не работи. Но с непрекъснатите претенции се всява разделение в обществото.
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги гоните тия оплювани учители в неплатен, ще трябва да си гледате децата още по-дълго времи! Сами се прецаквате. Е, те ще забравят и буквитеи да четат тия деца, ама нали е важно да ***...м учителите! Голяма злоба! Тия дето го пишат това, едва ли имат деца ученици!
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимко преди 3 години
До 12"Даскалята" също си използват лични телефони, лаптопи и тн. Да, роботят в къщи, но така работното им време става "24 часа хоем офис", както се изказа вчера някакъв IT спициалист вчера. И е прав човекът. Непрекъсното искате да излязат в неплатен отпуск. Непрекъсното говорите, че преподавали по *** и си готвели. А вие не готвите ли? В събота и неделя когато проверяват тестове, вие си веете байряка. Ще кажете - за това са учили. Двоен ви е стандарта нещо!!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За матурите е ок да се учи и изпитва на българска литература, но съм в потрес от изказвания тук че чуждата литература е нещо лошо! Дами и господа, ако нашите възрожденци не бяха чели чужда литература сега щяхте да говорите на турски и да слушате речите на Ердоган по задължение. Така, че внимавайте с изказванията.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе добре ли сте?Как "Тютюн"!!! Само хабите и измъчвате "децата" - най-добре Мария,***.Назмилер и там останалите
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимко преди 3 години
Железният светилник - любима и препрочитана много пъти.Сега се изучава в 12 клас.Но те са последния випуск по старата програма.А в новата е пълно с недомислици.
21
1
 
19
 
! Отговори
едит от елитът преди 3 години
на елитът не му трябват образовани хораа глуппендеритака по лесно се управляватмислят си че са свободни, че тяхното мнение е важноа всъъщност са безправни роби, от които нищо не зависидай им някой лев да се радваттелефончесоциална мрежапари кредитна картатова е схемата ни
20
3
 
14
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Народонаселението на тази нещастна държавица изключително се вълнува дали от 4 януари дечицата ще бъдат отглеждани от сутрин до вечер в училище,но не се интересуват,че в часовете по литература всъщност не се учи БЪЛГАРСКА литература...
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стихотворенията на Вапцаров са преведени на десетки езици. Но неговите стихове са бунт за правда и справедливост.Борбата е безмилостно жесока,казва поетът,обесен на 33 г.от тогавашните бай ***.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без да съм експерт или много начетен, като повечето от майките във фейса предполагам, че Вапцаров щеше да отпадне даже и да нямаше пандемия.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, да бяха всички деца ученолюбиви като детето от втория коментар. Но в случая ще се съкрати материал, за да може и слабите ученици да изкарат по-високи оценки.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако толкова им пукаше за средното образование досега можеха да са го реформирали - да го дигитализират, да има учебни таблети, компютри за децата, интерактивни дъски, мотивирани и обучени на последните технологии преподаватели, със съвременна учебна програма, която ги учи на нещата, които ще им трябват в живота, без тежки раници, пълни с десетки учебници (за да усвоят едни пари едни издателства)
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че не разбират проблема и той не в учителите. Проблема е в хората, които избираме да ни управляват на ръководни постове години наред. Те се интересуват единствено от комисиони по проекти и как да си осигурят цялата рода. Именно от тях идва малоумното разпределение на учебната програма, хилядите помагала и неадекватното учебно съдържание. Обаче умело насочват негативите към изпълнителите разделяайки народа.
14
13
 
8
 
! Отговори
Как си представяте преди 3 години
деца на 14 години да четат и наистина да разбират проблематиката на Тютюн или Железния светилник? Колцина от пишещите тук анти-сеРСеМи са чели тетралогията на Димитър Талев. Аз лично не съм и, честно казано, немам сили за подобен духовен подвиг - три пъти я започвам и затъвам в калните улици на Преспа, преди родолюбците да са ги почистили. А патриотичната полза от четене на литературни анализи е инфинитезимална, т.е. граничеща с нулата.
13
8
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Моят брат Ердоган ще освободи Източна Румелия от българско робство и ще я въздигне! ГЕРБ ПОБЕДА!
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение не е за Ганьовски държави. В тази държава няма условия за онлайн обучение, и няма да има в близките 10 години! Колкото и да ни се иска някой да се грижи за децата ни докато работим, или си клатим краката в някоя дупка на кафе с цигара! Това е жалка картинка...
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционото обучение не е само за да предпази учителите. Даже по-скоро освен родителите на тези деца предпазва и хиляди други пътуващи ежедневно с градски транспорт и нямащи възможност за дистанционна работа. По този начин се прекъсва един поток за пренасяне на заразата особено в големите и гъстонаселените градове, където децата пътуват по два пъти на ден с градски транспорт в пикови часове а в него е невъзможно контролирането и проследяването на контактите, също така са по 28-30 деца в клас.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.шак то при преподаването има и обратна връзка с ученици и родители, която труд о ще получи един преподавател за 25 000 деца.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се този човек как няма срам да се появява след това което сътвори на есен. Училищата с тоалетни от 19 век и по 30 деца в тесни стаи били най-сигурното място в държавата. Резултата не закъсня. Всеки ден над 150 смъртни случаи, първи в ЕС по смъртност и цялата държава стана в червената зона.