Синдикат "Образование": По-малко часове работа за учителите над 50 години

Социалният министър Сачева внесе проект за промяна в Кодекса на труда
7 фев 2021 16:15, Анисия Иванова
64

Учители и директори на училища да могат по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано. Социалният министър Деница Сачева внесе проект за промяна в Кодекса на труда. Синдикатите искат и по-лек режим на работа - с час по-малко седмично за учителите над 50 години.

Щастливи учители, щастливи ученици. Без стандартизирани тестове и домашни. 200 учебни дни и четири ваканции. Или рецепта за "образователно чудо" – такава е картината във Финландия, държавата с най-добра образователна система в света.

"Във Финландия е много на почит да бъдеш учител. Много се радвам, че вече 34 години живея във Финландия и съм учител", сподели учителят по музика Пламен Димов пред Bulgaria ON AIR.

С цел предпазване на учителите от "прегряване" - във Финландия и други европейски държави учителите със стаж от 4 до 7 години имат право на едногодишен платен отпуск за възстановяване, релакс или надграждане на своята квалификация.

В България обаче нещата засега изглеждат по-различно. Затова и като мярка за облекчаване на учителите синдикат "Образование" отправя предложение към МОН учителите над 50 години да работят с час по-малко на седмица.

Предложението предизвиква противоречиви реакции.

"1 час по-малко седмично, но за тях може да се измисли някакъв вид облекчение, творчерска отпуска или нещо от този род, за да не им се отрази на пенсиите", коментира учителят  по Физическо възпитание и спорт 74 СОУ "Гоце Делчев" Стоян Симеонов.

Сред предложенията на синдикат "Образование" към МОН, е учителската професия да бъде категоризирана към втора категория труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много разбирачи има тук! Никой не се сеща, че проблемът е в делегираните бюджети, в безкрайните рИформи в образУванието, за безкрайната бумащина и т.н., не в учителите. А родителите, които си мислят, че учителите трябва да покриват техните задължения..
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До специалистите, които смятат, че учителите са за завиждане - станете учители, взимайте големите заплати, давайте частни уроци. Но после не се оплаквайте. Даже бегло не знаете какво е да си учител днес.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отпуската е 56 работни дни, в които се включват:- ваканции - есенни, зимни, пролетни, летни- грипни/дървени и каквито още ваканции измислят от МОН и Общината- понеделниците след избори, когато не се учиВаканциите не са допълнително към отпуската.
56
0
 
6
 
! Отговори
Един от Вас преди 3 години
До СтругарА защо забравяте за отговорноста на родителите ?
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтругарНе си прав. У нас мат'ряла е генетично увреден с чалга, алкохол и наркотици. Вожда ти го каза.
54
3
 
1
 
! Отговори
Св преди 3 години
Аз наскоро разбрах, че освен ваканциите има и отпуска, която вземат през годината. Отделно колко часа е раб. ден ако имат по 2-3 часа? Това че си се прибрал вкъщи, не значи че не можеш да си го правиш и на работа до 8-те часа (планове, проверки класни и т.н.). А частните уроци на диванчето вкъщи са най-обидни. Т.е. учителя ако не си е свършил работата да го научи, може в училище да работи индивидуално в рамките на заплатата. Откъде накъде ще ходиш вкъщи?
53
4
 
5
 
! Отговори
osman преди 3 години
До АнонименА лекторските що не ги казваш? Поне още 200 лв отгоре до за половин ден работа? Не сте ли малко нагли?
52
1
 
5
 
! Отговори
456 преди 3 години
До Анказаплатата ти идва точно от родителите и не е необходимо да плащат два пъти за това, че не си изпълнила служебните си задължения
51
4
 
11
 
! Отговори
345 преди 3 години
А до колко часа сте на работа? Другите работят по 8 часа на ден.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ако не се лъжа, в някой от тия страни учителите имат допълнителен надзор и проверки, допълнителни сертификати, могат и докторат да пишат, та затова получават това допълнително време. Не просто да не прегреят.И още нещо - аз не помня някой учител да е бил цяла лятна ваканция в училището и да е подготвял програмата за следващата година. Та дори сме имали учители, които си вземаха отпуските като почне учебната година.
49
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
До Анона брутна?
48
2
 
10
 
! Отговори
Частни уроци преди 3 години
Е значи сега ще взимат по още един частен урок вкъщи, да не прегреят. Няма такава простотия по целия свят - частни уроци вкъщи ...
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSЗавиждате. Имат бойни синдикати. А освен това, е нормално учителите да получават поне колкото шофьорите. Няма качество без пари. А и квалификацията ще оказва все по-голямо влияние върху заплатите, особено в държавния сектор. Тенденциите са такива. С втората категория труд леко прекаляват, но си е тяхна работа.
46
10
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
нахалството на даскалята просто няма граници
45
4
 
10
 
! Отговори
Стругар преди 3 години
Бе де да знам. Аз като произведа брак не само не вземам заплата, но и плащам от джоба си бракувания материал. Пък виждаме каква "стока" ни произвеждат учителите .... А, и да, входния материал и във Финландия и в България си е един и същ.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и над 40 г. и как измислиха точно 50 г. На останалите пък ГЕРБ и КНСБ ще дигнат над 70-80 г. за пенсия.
43
6
 
16
 
! Отговори
Takaa преди 3 години
13. Работа с т.н. малцинства т.е *** където са били 1 г. в Германия, после 1 г. във Франция после другаде и са тотално неграмотни14. ходене по адреси да се търсят първокласници - след работа15. Работа с проблемни деца (т.н. бавнозагряващи защото вече няма спец. училища за тях)16. Постоянно препрограмиране на учебната програма при извънредни ваканции (при гримни епидемии или др.) - след работа
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай СпироМного си умен.....и грамотен.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учител съм с 20 годишен стаж, 3 ПКС, чиста заплата - 1199.54 лв за декември.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще се сравняваме с първенца в PISA - Сингапур, там на частни уроци ходят огромна част от децата. Потърсете статията "Как се изкарва шестица на ПИЗА" - много полезно четиво.