Проблем - записват първокласници само в едно училище

Това е риск, посочват експерти
28 май 2021 10:47, Петя Славова
11
Проблем - записват първокласници само в едно училище
Снимка: БГНЕС

След като вчера шефът на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева заяви, че има достатъчно места в София за първокласниците, стана ясно, че част от родителите са подали заявление за прием само в едно учебно заведение.

Още по темата

10 555 са общо подадените кандидатури ден преди електронната система за прием в първи клас в столицата да бъде затворена. От тях са на 3 160  децата, които са кандидатствали само за едно училище, посочи заместник-кметът на София Генчо Керезов. Това означава, че близо 1/3 от кандидат-първоволаците ще пробват късмета си само в едно школо и рискуват на първия етап да останат без такова, ако не бъдат класирани в него, предава "Монитор".

Затова директор на 119-то СУ "Акад. Михаил Арнаудов" и столичен общински съветник Диян Стаматов съветва родителите да добавят поне по още 1-2 училища преди системата да бъде затварена в петък в 18 часа. "Притеснително е, че има много родители, които са посочили само едно желание за класиране. Това е безкрайно рисково, затова е добре до петък, когато системата бъде затворена, да посочат още едно такова желание. Добре и на първо, и на второ, и трето класиране родителите са отбележат 3-4 желания", коментира той.

В кандидатурите на 2 079 деца са посочени две училища, а в останалите 5 316 – има три или повече кандидатури. За тях има разкрити 11 778 места в 158 училища. "Места има предостатъчно, но в случаите, в които едно училище е много желано, е възможно на първо класиране детето да не успее да се класира, но припомням, че ще има второ такова. При всяко следващо, родителите отново трябва да посочат училищата спрямо своите собствени желания", посочи още Керезов.

Шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева допълни, че има предвидени места за първи клас за всички 6-годишни деца, които в момента са в подготвителните групи. Кастрева допълни, че в София има и 2 училища към Министерството на културата, 4 държавни училища и още 44 частни училища, които също предлагат възможности за прием в 1 клас, но са извън е-системата.

Класирането трябва да стане ясно на 4-и юни. В училищата, за които има по-голям брой кандидати от една и съща група и с еднакъв брой допълнителни точки ще се разиграва жребий. Входящите номера на всяко едно от тези хлапета ще бъдат вкарани в машина и тя ще генерира на случаен принцип изцяло нови 8-цифрени номера. Класирането на малчуганите, които участват в жребия, ще започне от най-малкото случайно генерирано число до заемане на оставащите свободни места.

Всички родители, на които служебните проверки са валидни, т.е. данните им са потвърдени по служебен път и не се изискват допълнителни документи, ще имат възможността да запишат децата си с квалифициран електронен подпис. По думите на Кересов проблем ще има с под 1% от подадени данни, но те ще бъдат проверени в рамките на периода от затварянето на системата до извършването на класирането. Останалите родителите на класирани ще могат да ги запишат на място в училище. Там отново няма да бъде необходимо да носят служебно проверените документи. Сред тях е и удостоверението за завършено предучилищно образование, което също ще бъде достъпно в е-системата.

Директорът на дирекция „Образование“ в СО Мария Минчева обясни, че ако едно дете не се запише в училището, в което е класирано, то губи мястото. Така то ще бъде обявено за свободно на втория етап от подаване на кандидатурите. В същото време, няма ограничение да бъде подадена кандидатура за същото училище и на втори етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Искаме смяна преди 2 години
Омръзна ни вече от един и същи фейс на Кастрева 100 години. Кога ще я махат тази мазна лисица?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са го измислили. В Канада от детската градина на пет години до 12ти клас задължително се ходи на училище по местоживеене, тоест в най-близкото до адреса ти. Няма ама едно училище е на по-високо ниво от другото, по-добро е, няма елитни езикови, математически, профилирани и не знам си какви гимназии и т.н. На който родител не му харесва училището, няма друг вариант освен да се премести да живее в друг район.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бе, че кой би искал детето му да учи с кхмери или да е на 1 час път от тях?
9
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
До #8, Идеята е, че не трябва да се допуска записването на неживеещи в района деца. В противен случай имаме казуса, описан от колегата по-долу.
8
0
 
3
 
! Отговори
От 4 преди 2 години
Ясно написах, че първо трябва да се приемат децата от района и после, ако има места и на тези по месторабота. Каква хипотетична логика ви гони и кое не е редно, след като ще е по-удобно за хората.
7
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
По район, защото, ако Вие имате възможност всяка сутрин/следобяд да карате детето си на/от училище, то аз съм далтонист (така съм се родил) и нямам право на шофьорска книжка. И когато Вашето дете от Люлин, Младост, Надежда, Дружба... измести моето от Лагера, Хиподрума, Борово... то просто моето дете няма как да стигне до училището, в което е прието. Поне - не и на време за учебните занятия. Ето защо децата трябва да бъдат приемани по местоживеене, а не по месторабота.
6
0
 
5
 
! Отговори
?!?! преди 2 години
Е всеки иска добра градина и добро училище- нищо чудно в това. Голям зор е да го докараш до прием в университет. Да направят едни учебници ,една образователна програма и прием с матури в университетите по всички специалности- тогава истеричния напън в прогимназиите и гимназиите ще отпадне. Голямата секира да започва в университета, както е на Запад
5
0
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
По вашата логика всички градини и училища трябва да са в индустриална зона и в центровете на градовете, но не и по жилищните квартали, защото там е централизацията на работещи.Само по адрес, но по реален адрес , а не с фалшиви регистрации от лъжлив наем и десето коляно роднина.
4
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
И защо да е точно по район. Живееш примерно на 1 км. от градината, а другата ти е на 50 м. от местоработата. Кое ти е по-удобно? Но това трябва да се допуска, само ако преди това са приети всички деца от района. Бе големият зор е да го добуташ. до университета, а трябва да е обратното.
3
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
И на гаргите е ясно ,че има големи разлики между училищата-в нивото на учителите , качеството на преподаване ,че дори и в битовите условия. За да получи добра подготовка и да е конкурентно способно ,детето трябва да е в училище на ниво. А разликите между големите градове и по малките населени места са просто космически- 6 от малко градче е около 3-3,50 в елитно училище.Трябва строг прием по местоживеене ,но не с фалшиви адреси, иначе винаги ще има централизация.
2
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Защо децата не се записват в училища и детски градини по район? Каква е тази пр ос то ти я с класиранията?
1
0
 
8
 
! Отговори
пловдив преди 2 години
Голяма простотия с тези класирания. Нас не ни приеха в детската градина, която е срещу блока, защото тя е ВИП - там спират всеки ден от джип нагоре да си водят и взимат отрочетата, а ние вместо това също трябва да палим колата и да водим детето на кънда мънда в простосмъртната детска градина, в която го приеха. После Защо имало трафик, задръствания и мръсен въздух.