Подготовката е учебната година да започне присъствено

Анализ на МОН: Близо 25% от децата не се включват активно в учебния процес
49

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че подготовката е учебната година да започне присъствено.

По думите му ангажимент на учителите и на родители е именно към този тип поведение за ангажиране на децата и осъществяване на пълноценен учебен процес.

Още по темата
Премиерът каза това в началото на среща на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Янев съобщи, че според анализ от Министерството на образованието, близо 25 процента от децата в предучилищна и училищна възраст не се включват активно в учебния процес.

По думите на премиера те не са достатъчно ангажирани както в социалното общуване, така и по отношение на учебния материал. Всички тези въпроси ще бъдат разгледани в дълбочина, търси се възможно най-доброто ангажиране на държавните институции в различни области, посочи премиерът, цитиран от БТА.

Вицепремиерът Гълъб Донев каза, че в условията на четвъртата ковид вълна, преди началото на учебната година, има доста неясноти и безпокойства около началото на й. Той припомни, че служебното правителство не отстъпва от ясно заявения ангажимент учебната година да започне присъствено.

Според него в днешната дискусия участниците трябва да бъдат водени от категоричното убеждение, че училището е най-добрата форма за учене и социални умения. Той посочи, че немалка част от децата остават "офлайн" от училищния живот и това е причина за днешната среща. Механизмът цели децата от рискови групи и региони да бъдат задържани в училище, напомни Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече предпочитам нулева година, вместо да ми заразяват насила детето в училище, а и семейството ми. Какъв е този министър, да ни насилва да се разболяваме, да си подава оставката като не може да се справи с ковид кризата!
29
0
 
5
 
! Отговори
Аз , Родителя: преди 2 години
Ще решавам , къде и как децата ми да учат , без да прихващат заразата!...МИНИСТЪРА ДГД!!!!!!!!!
28
4
 
2
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Ограничителните мерки са напълно излишни, продажници... Който го е страх да замотава парцала и да се нашива другите да си живеят живота спокойно. Аман.
27
9
 
3
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Вчера получих анализ от една чужда лаборатория за наличието на остатъчни количества от препарити за растителна защита в пчелния восък. И така, данните са коренно различни, поради това, че аз всяка година пращам в различни лаборатории (български и чужди) същата тази проба; все пак съм си оставил една представителна проба от ... восък. Платих да този анализ 545 лева. Същото се отнася и с анализите за covid-19; в пет различни лаборатории може да получите 6 различни неща! А сега на кой да вярваме?
26
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден ще разберем,че дявола не е бил толкова черен,но ще бъде късно!!!С неуки и необразовани млади хора,нищо добро не чака страната ни,нищо добро не чака и нас!
25
5
 
15
 
! Отговори
Пазете се хора преди 2 години
радев посегна на живота на децата и това му беше последната грешка
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дни мой познат,си прави антигенен тест за пътуване в Англия.В една лаборатория - положителен,в домашна обстановка отрицателен,във втора лаборатория отрицателен?! И това не е единичен случай за съжаление!
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато бях на училище, всички носеха маски по коридорите, но щом влязат в стаята ги махат. няма значение дали беше междучасие или по време на някой час. през последните месеци в училище вече нямаше и 1 ученик в повечето класове да е с маска по време на часовете. никой нищо не казваше.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В МОМЕНТА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИМА ЛАВИНА ОТ НЕЗАЕТИ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА РОМСКИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ МЕДИАТОРИ В УЧИЛИЩАТА НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА...РАЗХОДИТЕ ЗА РОМСКО ОБРАЗОВАНИЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ...ТЪРСЯТ СЕ РОМСКИ МЕДИАТОРИ ДОРИ ЗА ГИМНАЗИАЛНИЯ ЕТАП,КОЕТО ОЗНАЧАВА,ЧЕ ИМА РОМИ ДОСТИГНАЛИ 8 КЛАС БЕЗ ДА ВЛАДЕЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...
21
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето при грипни епидемии ни спираха ако има 1/3 разболели се от класа. Сега един-двама да има и хайде, затваряй. Те децата ще станат хептен Едеоти.
20
23
 
4
 
! Отговори
ааа не бе преди 2 години
Точно така и никакво ОНЛИНЕ.
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С полу мерки нищо не става. Това ако ще трябва да угаждаш на всякакви не върви.
18
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да пуснеш малки деца между учители които не искат да се ваксинират и може са болни е абсолютно престъпление!
17
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 15 до 30 септември присъствено. След това ваканция.
16
26
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Децата искат да са на училище. И на тя х им омръзна по цял ден на компютъра.
15
3
 
17
 
! Отговори
Присъствено преди 2 години
Нека да е присъствено, както в нормалните страни (със 70% ваксинирани), но и мерките да са както при тях. Засега е ясно, че за това няма нито пари, нито персонал, нито култура, нито желание да се направи нещо. Типично по български - много шум и всеки сам да се спасява.
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 15.септ. до 16.септ. присъствено, после онлайн...... Нот гуд!
13
10
 
28
 
! Отговори
нямам думи преди 2 години
В западна европа учителите или се ваксинират или излизат в неплатен до края на пандемията , точка. На никой дори не му идва на акъла да застрашава живота на децата. Какво прави радев??????
12
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква подготовка за учебната година, бе серсеми? Провалихте се с организацията й. Провалихте се с ковид мерките. Провалихте се с актуализацията. Провалихте се с Плана за устойчивост. Провалихте се с мигрантската криза. Провалихте се със строежите на магистрали и пътища.
11
3
 
28
 
! Отговори
На кой му пука преди 2 години
За стола на Радев. Не трябва да се съсипват децата, от Радев файда никаква.