Първолаците носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден

Имат общо седем задължителни буквара
Обновена: 15 сеп 2021 07:03 | 15 сеп 2021 07:00, Камелия Цветанова
47
Първолаците носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пълната с учебници и тетрадки раница на първолака ще тежи пет-шест килограма тази година. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на майки на най-малките ученици, които вече са готови за 15 септември. Общо седем задължителни буквара имат първолаците спрямо учебната програма. Те са за предметите български език и литература, математика, музика, околен свят, технологии и предприемачество, изобразително изкуство, чужд език, който най-често е английски.

Още по темата

Три-четири от тези буквари се слагат в раницата всеки ден и вървят с учебна тетрадка. Отделно от малките се иска да носят и тетрадки с тесни и широки редове или квадратчета. Постоянно присъствие в раницата имат несесер, кутия с храна, бутилка с вода и цветни моливи. Технологиите и предприемачество вървят с пластилин, картон или други неща, с които децата творят. Когато имат изобразително изкуство пък, в раницата се пълни с блокчета, боички, пастели, чашки...

Повечето деца вече са свикнали да оставят поне спортния екип за физическо в шкафчето на училището. В дните, в които той се носи в училище и се връща вкъщи за смяна, раницата става с два килограма отгоре.

Специалисти препоръчват на родителите внимателно да подбират раниците на малчуганите. И допълват, че не са важни само атрактивните картинки върху чантите. Майките и татковците, които са закъснели с избора на раница, е добре да вземат такива с регулация на презрамките в зависимост на височината на детето. И да гледат разстоянието между презрамките в горния край, обясниха експерти. Когато то е по-голямо, не нараняват прешлените на врата на хлапето и така няма риск от травми.

Една такава ортопедична чанта струва между 100 и 120 лв. В някои училища въвеждат и нова схема. Тъй като децата нямат навика да оставят част от нещата си в шкафа, ръководствата на някои школа са наредили учениците да ги държат в училище от понеделник до петък. Така първолакът отива в понеделник с раница, натоварена с всички учебници и тетрадки, и я връща в петък. Майки разказаха също, че още на родителските срещи са олекнали със стотина лева. Сумата включвала пари за помагала, мокри кърпички и дезинфектанти. Учениците в 8-и клас пък вече започват да си купуват учебниците. Повечето предпочитат втора ръка, защото излизат почти двойно по-евтино. За 8-и клас комплект използвани буквари струва 60 лв.. Родителите трябва да са наясно обаче, че търговците отказват замяна, така че, ако стане грешка и букварите, които иска училището, се окажат други, горят с парите. Най-скъпо излизат учебниците в езиковите гимназии. Само комплектът по първия изучаван в училището език струва петдесетачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: първолацираници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 8-и клас комплект използвани буквари струва 60 лвКакви буквари в 8 ми клас?
35
0
 
0
 
! Отговори
+++ преди 2 години
И към тези 6 кг. като сложиш несесери,платненки за физическо,минералната вода която е задължителна и още ненужни неща, сатава към 8-9кг.Лично съм замервала раницата на внука ми беше 8,200кг.Добре че милия си е хванал килограмите,иначе не го виждам как ще я влачи.
34
2
 
2
 
! Отговори
зверилниците преди 2 години
До мъките започват - побоища с палки вместо показалки,родителски срещи бой у дома,преподаватели-партийци,дневен режим, оставане след часовете, безброй задачи по време на ваканциите, учителски тормоз и внедрени доносчици сред учениците.пари
33
3
 
1
 
! Отговори
мъките започват преди 2 години
с комунистически преподаватели ще промиват мозъците на децата ни! Не им вярвайте!Всичко е само едно отбиване на номера.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да вземе аФторката да се върне в 1. клас и да се позапознае с "букварите"...неграмотници.
31
1
 
1
 
! Отговори
р преди 2 години
После цял живот болки в гърба и кръста. Толкова ли е трудно да имат шкафчета в училище и 2 комплекта учбници.
30
0
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
До Родител на първолаче Понеделник-Петък Домашните сигурно се ппишат сами докато учебниците и тетрадките са в шкафчетата.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо ще заякнат хлапетата. На ЕС трябва яка работна ръка.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая статия е направо копи-пейст и от миналата и от по миналата и от поне 10 години насам. Как пък не написахте нещо ново?! А взимате заплати за нещо, което сте написали преди години и само го копирате.И аз искам така!
27
0
 
5
 
! Отговори
Тухла 4етворка преди 2 години
Освен букварите по рисуване и "технологии и предприемачество", задължително трябва да има и буквар по физическо, а може би самата 10кг чанта на 25-30 кг първолак е достатъчна.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нека тренират от малки и без това ще са гастербайтери след 15-20 години ...
25
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
5-6 кг. учебници и пособия - не първолаци, а трудоваци...
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАЙКИТЕ С УВРЕЖДАНИЯ ОТНОВО ВИЯТ НА УМРЯЛО
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, открихте топлата вода! Преди 30 години, когато аз бях 1 клас, нямаше олекотени чанти, чанти с колелца и т. н., шкафчета, нито пък някой се занимаваше да ме води и връща. Носехме си всичко, пък на, не се свърши светът и си пораснахме здрави. Вярно, след училище се катерехме и тичахме, а не бяхме с таблети. Обаче едва ли сме били някакви тежко атлети. Е, щом ние се справихме, както и поколенията преди нас, защо сега да не могат?
22
7
 
8
 
! Отговори
ааа преди 2 години
От днешните деца нищо не става, не си правете труда да разждате, в България се раждат само лоши хора
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пресмехулко - 95% от озкривяванията на гр.стълб са от носене на чанти първи до трети клас!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 - ако ще носят кафе - за какво да мъкнат сега чанти, бре? ***
19
0
 
14
 
! Отговори
интересно преди 2 години
от статията: "За 8-и клас комплект използвани БУКВАРИ струва 60 лв..." Същата дума е употребена още веднъж в следващото изречение, така че не е случайно допусната грешка. Какъв е смисълът на думата БУКВАР? Само в 1-ви клас има буквар, в следващите класове нагоре има УЧЕБНИЦИ. За кой ли път се чудя чужденци ли пишат статиите?
18
3
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Тежината на раницата не е проблем! Реалните проблеми са огромната степен на обездвижване и това, че за разлика от преди десетилетия, когато аз бях ученик учителите не учат децата на трайни навици за правилна стойка на седене за да не се получат изкривявания. На снимки съм виждал така зле седящи ученици, че съм се ужасявал!
17
4
 
6
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Призовавам всички честни и отговорни български учители, всички учители със здрав разум и широко сърце, ДА БОЙКОТИРАТ фашизоидните, противоконституционни и антимедицински мерки за тормоз на нашите деца! Не на маските в клас, не на ежеседмичното бъркане в синусите на здрави български деца, не на задължителната ваксинация, не на безумието мотивирано от икономически и политически интереси на световната мафия! Да на науката и знанието, да топлотата на детската усмивка! Честит първи учебен ден!