Учител: В дистанционното образование лесно се натрупват пропуски

Пандемията увеличи опасността от отпадане на учениците, смята Иван Господинов
Обновена: 16 сеп 2021 15:46 | 15 сеп 2021 16:30, Анисия Иванова
16
Учител: В дистанционното образование лесно се натрупват пропуски
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията увеличава опасността учениците да отпадат от образователната система заради онлайн обучението. В дистанционното образование лесно се натрупват пропуски, които се наваксват трудно във всяка следваща учебна година.

Това каза Иван Господинов, председател на Сдружение „Образование без раници", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според проучванията на Института за изследвания в образованието се наблюдават притеснителни тенденции в дистанционното обучение в учениците. Те все повече се отчуждават от учебния процес и са по-малко ангажирани.

Господинов допълни, че новите предизвикателства за предстоящата учебна година не са нови. Отново не е ясно до колко и как ще оценим дистанционното образование, както и процентът на ваксинирани учители, който е критично нисък в сравнение с другите европейски държави. По тази тема е необходимо повече информираност и повече разговори в самия колектив.

В Лос Анджeлис беше въведена задължителна ваксинация за децата над 12 години, които искат да посещават часовете присъствено. Децата, които не са ваксинирани, ще се обучават онлайн. Господинов смята, че това не е добър вариант.

"Хибридното обучение е трудно за управление и контрол от страна на учителя. По-труден е от изцяло дистанционния или изцяло присъствения вариант.“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Други ефекти на дистанционното обучение показаха колко малко навици за учене имат някой ученици. А това, което се случва като онлайн обучение в България, е различно като качество от това, което се случва в много държави.

"Разликата е, че ние от самото начало започнахме с дистанционно синхронно преподаване. На живо с камери или в телефонна връзка, докато в развитите държави - дистанционното обучение е означавало ученикът да получи задачи и материали, в началото на седмицата, а в края на седмицата да ги предаде. Няма жив контакт, няма разговор, няма кой да ти се скара или да ти каже: „Не, ти нямаш добри учебни навици!“

В България учителят не е заместен от материали, изпратени до учениците. А на Запад е така, защото учениците са по-самостоятелни. Свикнали са да си правят сами вкъщи задачите, без да занимават никого.

Гостът също отбелязва, че богатите държави са успели да компенсират всякакви сектори по различни начини. И благодарение на това, не са поставили учителите в стресова ситуация. Докато при нас не е така. В България учителите са започнали да работят два пъти повече от началото на пандемията, докато във Великобритания два пъти по-малко по време на дистанционното обучение. Една от причините е, че са получавали необходимите държавни компенсации, смята Господинов.

Повече  може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
То пък едно образование.........
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от статията - "Други ефекти на дистанционното обучение показаха колко малко навици за учене имат някоЙ ученици." НЯКОЙ или правилното НЯКОИ? Елементарна правописна грешка и то в статията, посветена на образованието! Нещо, което се изучава във втори или трети клас! Срам!
13
0
 
3
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
... а защо никои не прави проверки в Плевен относно това как минава учебния процес, колко деца в действителност ходят на училище, дали пишат нещо, дали има поне една тетрадка/учебник по нещо, в колко часа идват и в колка часа напускат училище дали отсъствията се отбелязват някъде? Обучението е пълна трагедия! Нито Кмета на Плевен обръща на тези неща внимание, нито от инспетктората по образавания? А защо е така? До кога учителите ще вземат заплати за несвършена работа, до кога ..?
12
0
 
5
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
При нас в Плевен в професионалните гимназии е пълна трагедия; учениците не посещават училище, но никои не им пише отсътствия. Дскалите пък пият кафе по цял ден и пушат с тези които са на училище, а те не са повече от 4 или 5 човека от един клас. Учениците нямат елементарни познания по нито един предмет! Един учител преподава по 2, 3, та даже и 4 предмета, но в същото време е завършил задочно Долно Нанагорнище селска психология. Нима това е преподаване или трупане на знания при младите хора?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По новините с половин уста съобщиха, че 45% от седмокласниците фалирали на тестовете по математика. Толкова за мъдрото ръководство на Ту лупа. Заслужават с кремък да го одерат.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плашиш децата с тая брада бе,талибан.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз не може да се научи цял живот да се избръсне.
8
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Който иска да учи,може да учи и дистанционно, и като завърши ще си намери добре платена и квалифицирана работа.Който го мързи,ще се оправдава с дистанционното обучение и като завърши ще е бачкатор за малко пари.
7
2
 
7
 
! Отговори
21 век преди 2 години
Те офлайн не учат, а като е онлайн поне свързват дейността с комп и вероятността да вдянат нещо се увеличава. Трябва да се редува присъствено с онлайн, като приоритет да е онлайн!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя кво се оплаква бе? Ся да не иска и ние да си направим онлайн обучението както по неговите думи е в "развитите държави" с изпращане по веднъж седмично заданията на учениците? Щото ако това си мечтае, вече верно ще трябва да им спрат заплатите! То прекалено мързелива работа ще бъде вече! Друг е въпросът що тия "развити държави", като са толкова развити им е толкова калпаво онлайн обучението!
5
2
 
9
 
! Отговори
Учител 35 г преди 2 години
Пропуските в образованието ескалираха след 10 Ноември 1989 г. От втори по резултати в Европа, сега спорес изследване на ПИЗА сме предпоследни, става въпрос за измерими неща в математика, физика, биология, химия.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па в присъственото хич...
3
5
 
9
 
! Отговори
1-20 преди 2 години
Лесно ще се разбере колко неуки даскали има при онлайн обучение. Затова реват толкова много.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе рушвет от дистанция не се получава.:))))))))))
1
5
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше уплаши децата тоя да го обръснат веднага