Денков: Няма как децата да се върнат в клас преди 8 ноември

По-големите ще могат да се върнат седмица след малките
30 окт 2021 10:45, Александър Попов
68
Денков: Няма как децата да се върнат в клас преди 8 ноември
Снимка: БГНЕС

"Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември", каза министърът на образованието и науката Николай Денков пред bTV.

По думите му този срок е за децата от 1-и до 4-и клас, като по-големите ще могат да се върнат в класните стаи седмица след това.

"Децата ще се върнат в училище, когато осигурим максимално среда с безопасни учители и тестване на децата", каза още Денков. Той припомни, че при тази заболеваемост е опасно децата да са в клас, защото те също се разболяват и боледуват тежко понякога.

"В момента 100 деца са с COVID-19 в болниците. Помислете каква отговорност е на следващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница. Родителите не усещат тази отговорност, но върху нас тежи всеки ден“, каза още Денков.

По-късно през деня предстои да бъдат отворени офертите за тестовете, с които ще тестват учениците.

"Докато не видим какво точно представляват самите тестове, няма да имаме точен алгоритъм кой ги прави и кога. Разглеждаме вариантите да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни", каза Денков.

"Разбирам притесненията на учителите за тестването, но те са неоснователни. Тук говорим за тестове, които децата могат да си правят сами, както е в Германия, или като тези вкъщи, които си купуваме от аптеката. Това са обикновени тестове. Ние ще обучим учителите, ще покажем нагледно как се тества, ще покажем и на децата, за да видят, че могат и сами", уточни Денков.

На въпрос дали предстои нов локдаун, Денков коментира, че все още не е ясно. "Това, което виждаме от данните е, че тази седмица, въпреки покачването спрямо миналата, имаме едно известно задържане през последните дни. Ние отново сме на границата да видим дали ще тръгне нагоре или надолу кривата. Какво ще се случи в следващите две седмици е ключово за евентуален локдаун", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
18
 
! Отговори
***** преди 2 години
Що за наглост? Министъра на образованието, който не си направи труда да осигури тестове ПРЕДИ началото на учебната година и с нито едно свое действие не е показал грижа нито към децата, нито към образованието, да твърди, че носи огромна отговорност, която родителите не усещат, а той я бил усещал!!! Кой я усеща, ако не родителите, които се притеснявят за децата си. Некопентентент, нагъл и престъпно бездействащ!
33
2
 
7
 
! Отговори
крадливия министър преди 2 години
и в кенефите на РАШКОВ да го туриш ще усвои материала тотално
32
0
 
7
 
! Отговори
Йода преди 2 години
Ученото си е учено и в тоалетната да го карантиринарш - ще намери ко да яде!ДА ЖИВЕЙ НАУКАТА!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхте ли колко хубаво стана, че всички бивши "педагози" се отказахте овреме от училищната "кариера" и продавате зеле и тикви на Женския пазар? Грипенков щеше да ви довърши само за ТРИ месеца - оказа се по-чевръст в усмъртяването ни и от тошовците!
30
3
 
18
 
! Отговори
bad преди 2 години
Ей , изр.од.и , не пипайте децата , че ще ви наби.ваме на кол !
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкото академиче, призивът му е: "Нека пукнат първо учителите! - сухи съчки а-ла- Менгеле Старозагорски", с безбройните грипенски "служебни" кривителства който оцелял - ОЦЕЛЯЛ! Ако ковидът те изтърве, ще пукнеш от глад или студ - Грипен Решетников пипа здраво!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Светозар 26 "Добре де, чисто практически погледнато, училище с 1000 ученика....кога сутрин ще се направят тия тестове, кога ще се анализират резултати, кога ще се свързват с родители, ако някой не е добре ?" Не че ще има реален ефект от цялото това театро освен да се изпозаразят и да измрат и малкото останали живи учители, театрото се напъва заради изборите - дай да си изберем пак мОндрьо комуниста, дето от половин година се преструва на хамерикански ***, и неговите партийчета!
27
1
 
9
 
! Отговори
Дарт Вейдър преди 2 години
Ковид19 атакува по-избор и когато му кефне!Първо деца от 1-4 клас, след 1 седмица 5-7 кл, и накрая след 1,6 седмици за десерт 8-12 клас!Ако вируса размисли, може и да не атакува никого....Що се отнася до болните - направета полеви центрове и там ги карантинирайте - но едва ли някой ще пожелае..
26
1
 
12
 
! Отговори
дебарската отрепка преди 2 години
ДЕНКОВ скоро ще си получи заслуженото,воглаве с вожда БОЙКИКЕВ
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аадемикчо-радьовско" изчадийче, на 7-ми ще сме дружно на комунистическата манЮфестация - да си отпразнуваме тържествено 104-та годишнина от Октомврийската революция, пък после да *** и стари, и млади - нали така? Да живеят всичките му там *** начело с юмручкото Радьов - марш към право гроба! Освен към глад и гроб, кога комунист ни е водил другаде?
24
0
 
19
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Добре де, чисто практически погледнато, училище с 1000 ученика....кога сутрин ще се направят тия тестове, кога ще се анализират резултати, кога ще се свързват с родители, ако някой не е добре ? На практика как ще става тая работа ? Да не говорим, че топката отново се прехвърля върху учителите, а те не са медицински лица. Министър Денков е просто поредния държавен чиновник, който е много далече от реалността. Ама не го и интересува. Както и останалите чиновници.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, и от децата ли ще събирате генетичен материал? За какво точно го събирате, ако не е тайна?
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата НЕ са опитни мишки, Денков!!!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има как, ама вие не искате, за да може да си прокарате тъпите тестове. Само 1-4 клас без тестване могат съвсем спокойно да си учат присъствено както беше миналата година.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторантурата се задвижи много бързо, след назначаването за министър.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя си връща затова, че го заляха с безалкохолно. Малко му беше.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя си среща затова, че го заляха с безалкохолно. Малко му беше.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези тотално ще ни побъркат психически. Защо той не ходи на всеки 2 дни да си прави тестове? Защо в лабораториите няма от щадящите тестове? Вие журналистите, защо не ги задавате тези въпроси, а сипете само пропаганда?
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да се мисли за облекчаване на мерките, той плаши с локдаун. Ба.си тъпака. Тези деца ще ги превърнат в опитни мишки. Той явно не знае, че сега е сезона на респираторните заболявания и все повече деца са с настинка. Този действа като Гестапо.
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам нещо. След като за децата има "щадящи" тестове и те са валидни, защо на нас възрастните трябва да ни бъркат в мозъка с ония пръчици? От какво точно "щадят" децата ония тестове, ако бъркането с пръчица в мозъка е безопасно?