Денков: Няма как децата да се върнат в клас преди 8 ноември

По-големите ще могат да се върнат седмица след малките
30 окт 2021 10:45, Александър Попов
68
Денков: Няма как децата да се върнат в клас преди 8 ноември
Снимка: БГНЕС

"Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември", каза министърът на образованието и науката Николай Денков пред bTV.

По думите му този срок е за децата от 1-и до 4-и клас, като по-големите ще могат да се върнат в класните стаи седмица след това.

"Децата ще се върнат в училище, когато осигурим максимално среда с безопасни учители и тестване на децата", каза още Денков. Той припомни, че при тази заболеваемост е опасно децата да са в клас, защото те също се разболяват и боледуват тежко понякога.

"В момента 100 деца са с COVID-19 в болниците. Помислете каква отговорност е на следващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница. Родителите не усещат тази отговорност, но върху нас тежи всеки ден“, каза още Денков.

По-късно през деня предстои да бъдат отворени офертите за тестовете, с които ще тестват учениците.

"Докато не видим какво точно представляват самите тестове, няма да имаме точен алгоритъм кой ги прави и кога. Разглеждаме вариантите да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни", каза Денков.

"Разбирам притесненията на учителите за тестването, но те са неоснователни. Тук говорим за тестове, които децата могат да си правят сами, както е в Германия, или като тези вкъщи, които си купуваме от аптеката. Това са обикновени тестове. Ние ще обучим учителите, ще покажем нагледно как се тества, ще покажем и на децата, за да видят, че могат и сами", уточни Денков.

На въпрос дали предстои нов локдаун, Денков коментира, че все още не е ясно. "Това, което виждаме от данните е, че тази седмица, въпреки покачването спрямо миналата, имаме едно известно задържане през последните дни. Ние отново сме на границата да видим дали ще тръгне нагоре или надолу кривата. Какво ще се случи в следващите две седмици е ключово за евентуален локдаун", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на 8-ми ще каже "сори" ама няма да ви върнем на у-ще .
13
6
 
35
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
В моя приятелски кръг попаднах на видео с българска ромка, живееща в Германия, която показваше т.е щадящи тестове, най-вероятно същите, които ще се прилагат у нас. Тези тестове се раздават от детски градини и училища на родителите да ги правят у дома. Тя показа опаковката на теста и демонстрира как теста излиза позитивен ако вместо да се плюе в него се поставя няколко капки редбул енергийна напитка. Пак им вярвайте и си тествайте децата, за да оправдаят задължителна ваксинация.
12
1
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
За жалост наистина има деца в болниците, поне аз познавам едно такова ... Но истината е, че то по принцип се разболяваше и преди много често , не знам за другите случаи ?! ___За щастие този вирус засега е милостив към децата ни !!!
11
4
 
19
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Този проф е подозрително активен. Защо ли?...
10
5
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Да, в общи линии е така. Само че това не е цел, а принуда. 100 деца в болниците с Ковид май не ви стигат. Накрая наистина ще изплискате легена с плиткоумието си. АкълоЛИПСИС = Апокалипсис.
9
5
 
35
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
А за учителите ще имали по 1000лв отгоре, че ще стават и медицински лица в случая???? Ще им дават ли и по 10...20лв на тест за пробонабиране и обработка на данни???? И за по лесно преобразувайте училищата в болници-лаборатории!!!!! И следващата ви стъпка е да искате децата да са ваксинирани иначе онлайн........
8
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата няма да се върнат в клас, ако ще ги тестват. Защото ни е ясно какво следва. 2 седмици тестове и после ама парите свършиха, сега родителите да ги тестват за своя сметка или да ги ваксинират, виждате вече ваксината е за деца над 5 години. Зелен сертификат за влизане в час. Това е целта нали? По-бедните хорица ще бъдат изнудени да ваксинират децата си за да ходят на училище. Няма да стане.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До за 1А КАК ЕДИН ЧОВЕК ОТ РЕКЕТА СТАВА ПРЕМИЕР?
6
5
 
21
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Не ви ли е ясно, че изобщо няма как децата да се върнат в клас в тази ситуация? Какъв 8 ноември? Как може втора зима да се случва едно и също? Как се наричат хора, които не се учат от грешките си? Защо в други страни ситуацията е спокойна, а в България отново сме в пик на огромна вълна? Защото политиците ни са ....
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, няма проблем, Денков, не бързайте. То вие от това правителство, за Вера Су дето отрови морето не се счупихте от бързане, пък сега за учениците ли ще се престаравате...
4
1
 
24
 
! Отговори
за 1 преди 2 години
До АнонименА КАК ЕДИН ЧОВЕК ОТ ПОДЕЛЕНИЕТО СТАВА ПРЕЗИДЕНТ?
3
1
 
27
 
! Отговори
Sapiens преди 2 години
Вече нямат търпение да сварят жабите.
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой си ти бе , да решаваш такива неща
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК ЕДИН ЧОВЕК БЕЗ НАУЧНА ДЕЙНОСТ СТАВА АКАДЕМИК? ОБЯСНЕТЕ ДЕНКОВ.