"Зелени коридори" в лабораториите за големите ученици?

Положителните тестове при децата били много малко
9
"Зелени коридори" в лабораториите за големите ученици?
Снимка: БГНЕС

Как би могъл да се организира процесът за връщане на учениците от големите класове в училище и защо се стигна до ситуация, в която децата чакат на опашки за тестове - това бяха основните въпроси от дискусията в БНТ с участието на Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народното образование и директор на 119 СОУ, д-р Благовеста Пенчев, ръководител на верига лаборатории и Антоан Тонев, директор на СМГ.

Още по темата

„Не би следвало всяко училище само да си решава ситуацията и да подхожда индивидуално. Според мен, единствено централизираният подход е правилен и възможен“, смята Стаматов.

На същото мнение е и д-р Пенчева. Тя обаче поясни, че лабораториите биха могли да бъдат полезни, ако централно се обяви някакъв коридор за ученици, в случай, че за тях се изисква зелен сертификат за присъствено обучение.
Не такова е мнението на директора на СМГ, според когото е много странно как учениците в държавните училища от 5 до 12 нямат право да се тестват в училище.

„Аз бях подложен на огромен натиск от родителите да възстановим учебните занятия подобно на Испанската гимназия и ние взехме такова решение за възстановяване на присъстването обучение в 29 паралелки. Така че, когато говорим за централизирано решение - да нека да го има, но то да е за всички и еднакво, а не само за частните училища. Не може някой да бъде привилегирован само заради финансирането“, категоричен е Тонев.

„Влязохме в още по-голям хаос с нашето здравно министерство, което побърква всички“, смята Стаматов. По думите му, остава "тайна и загадка" докога ще стигнат тестовете за учениците от 1 до 4 клас.

„Много малко са положителните тестове, което показва, че децата не са заразоносители в този смисъл, който
повтарят експертите“, заяви Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез сертификати са един бошкаф дет му се вика Ходих в един мсгазин сертификата ей тъй го погледнаха въобще не се задълбочи до кога е и на кой е лична карта не ми искаха Ей туй е у нас
6
1
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
а не сте ли се запитвали, че масово ученици ще се откажат въобще от ученето...
5
1
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Напротив, масово се заразяват и някои не го карат леко. Но ползата от тестовете е, че родителите се ограничават да пускат болните сополанци в училище точно, защото ще ги тестват и не е ясно какво ще излезе. Иначе бройките си вървят- всекидневно по статистика има поне по 160 заболели в групата 0-19, а всъщност са много повече.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото това беше целта! Да накарат децата да чакат в студа на опашки за тестове. Да мръзнат и да им писне на всички и да сложат иглата. Предупреждавам ви от месеци, че това ще направят. Но вие не слушате. Сега искате не искате ще ги ваксинирате. А след 10 дни идват и ваксините за над 5 год. МОН вече ви подготвя с това че тестове няма, но ще ви принудят да им ги правите по 2 пъти седмично за да стоят в училище... или игла. Така е като слушате сектанти. Сега ги бодете или стойте на студа пред лабо
3
3
 
6
 
! Отговори
До провителството преди 2 години
Намерете начин хем да угодите на Европа, хем да върнете децата. За това сте там за взимате сложни решения и народа да е доволен.
2
0
 
21
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Малко деца се заразяват и всичките го карат леко - ХАЙДЕ ДА ГИ БОДЕМ с експерименталните отрови, за им причиним сърдечни заболявания, парализи и неврологични проблеми! Все пак ще ги пазич от проблем който не съществува!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как хубаво сладко говорят и Денков и Кацаров. Няма конфликт, но има проблем :) Не виждам някой да протестира обаче. Принципите са до тук, важното беше да се свали правителството и колелото да се завърти. Промяна, промяна, ама на куково лято.

Спонсорирани публикации