Българи искат да открият 21 нови неделни училища в чужбина

Заявка има и на Канарските острови
9 фев 2022 15:07, Ния Христова
11

Българи искат да открият 21 нови неделни училища в чужбина. 

 
"Искането е от 21 делегации от 11 страни. Най-много са от Великобритания. Заявките са са от населени места, в които няма български неделни училища. Такива са подадени от Испания, Канарските острови, Палермо, Канада, Албания, Гърция, Ирландия", заяви директорът на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" към МОН Наталия Михалевска пред Bulgaria ON AIR
 
"Неделните училища се посещават от деца на възраст от 4 г. до 12 клас. Има разкрити 373 училища на всички континенти, в 43 държави. Обхванати са около 35 000 деца", поясни Михалевска. 
 
В неделните училища децата не само учат български език, история и география на България, но и фолклор и извънкласни дейности.
 
"Те получават удостоверения за завършен клас по определен предмет. С него могат да се върнат в българската образователна система. Те могат да сертифицират езиковите си компетентности по общата европейска езикова рамка чрез Департамента за чуждоезиково обучение към Софийския университет", допълни събеседникът от МОН.
 
"Например в училището в Пекин се обучават деца от Виетнам и от Япония, в Дубай - от Бахрейн и Саудитска арабия. Български деца от Сингапур учат онлайн в Милано. Затова говорим за общност, която е свързана с България. Това са хора, които искат да опознаят България чрез езика", заяви Наталия Михалевска.
 
Около 15 млн. лв. е бюджетът за всички български неделни училища - той включва средствата за обучения, наеми на помещения.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ,,Хубаво" ! Да открием бг училища в Турция?!?! От какьв зор?! Ние да не би да сме бьлгари да открием училища тук? Ние с голям зор сме осьществили мечтата си да избягаме от вас ,вие ни говорите за бг училища!Не ще и да чуваме за вас!Пьк и за какво ще ни послужи тоя език,кьде ще го ползваме-да говорим с магарето на село ли?Те,макетата даже не ще да чуват за вас,ние да отваряме училища!!!Пфууу!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Да не забравят и петъчни училища да открият! Защото от Харвард само слаби ученици вадят ! Мнооооого слаби ! И прости !
8
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 2 години
Не е точно така - не ни искат училищата. Искат парите, които се отпускат за тях. Не всички, разбира се, но някои.Лесно се различават от другите, които са честни и родолюбци.Отварят всяка година по 2-3 нови филиали на едно и също училище, записват де що видят име на българско дете , а на родителите казват, да си плащат месечна такса, щото тези от България не дават пари!?!Не е ли странно, че бройката на училищата и децата извън България само расте? Кой заверява отчетите на неделните училища?
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще им плаща училищата ? Заплюли Родината си ,а искат училища,както и те да ни определят живота тук !
6
2
 
8
 
! Отговори
Хубаво преди 2 години
А в Турция няма ли да се открие училище, защото онези с българските паспорти които на всеки избор в Държавата гласуват, те не днаят грам български език? Някои си *** да определя моята съдба, така ли?
5
3
 
9
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Вие едва ли някога сте го научавали българския. Прочетете си коментара. Смислово неясен. Пълен, кратък член объркани. Горките ви деца. Сигурно и с чуждия език е същото.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в чужбина и ще и никога няма да си дам детето в българско училище. Ако има едно лесно българският да го забравим
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е чудесно. А може ли и в България да се открият? Няма едно ново построено общинско или държавно училище след 1990 г.
2
1
 
2
 
! Отговори
Като гледам преди 2 години
текста да разбирам ли мисире, че Канарските острови не са Испания?? Неграмотници
1
1
 
3
 
! Отговори
Али Ръза преди 2 години
даааа, 15 000 000 са си 15 милки