МОН обмисля учебната година да започва в периода 5-7 септември

Денков: До 20 март е възможно да отпадне масовото тестване в клас
23 фев 2022 10:23, Анисия Иванова
146
МОН обмисля учебната година да започва в периода 5-7 септември
Снимка: БГНЕС

Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година.

Това обсъжда ръководството на министерството на образованието и науката със социалните партньори, заяви пред БНТ министър Николай Денков.

До 20 март е възможно да отпадне и масовото тестване в училище, заяви той. Последна дума за това обаче ще има министерството на здравеопазването.

"Преди началото на вълната имахме около 1000 заболели ученици на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а сега са около 2000. Това означава, че вълната още не е отминала съвсем", допълни Николай Денков.

В момента се търси механизъм за превенция на агресията и насърчаването на социализацията в училище. Пуснати са анонимни анкети до директори и ученици за случаите на агресия, с които те се сблъскват и причините, които са довели до това.

Министърът на образованието подчерта, че за преодоляването на този проблем е нужно и участието на родителите.

Предложението за обединение на висшите училища у нас е провокирало различни реакции у ректорите, каза Денков.

Целта на предложението е, обединявайки се, университетите да излязат по-напред в световните класации и така да привлекат интереса на повече студенти, учени и инвеститори.

Ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е подкрепил идеята, като дори е изчислил, че ако Алма Матер се слее с друго голямо висше училище у нас, може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света, допълни Денков.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на министърът. Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като тя вече е донесла ползи в много европейски страни.

От министерството на образованието предлагат и промяна в начина на атестация на преподавателите във висшите учебни заведения, както и въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обхватът на проверките за плагиатство - идеята на образователните власти е всяка научна публикация да може да бъде проверена. В момента за плагиатство се проверяват единствено публикациите, които участват в конкурси.

Предлаганите промени се очаква да бъдат формулирани в законопроект след като приключат обсъжданията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в сила още от следващата академична година, каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 91 - тук съм съгласен - може да е от 1 септември учебната година, на много места е от 1 септември (например Италия). Уви и тук ЕВропа не е еднородна, мисля че в Белгия се почваше от 7
82
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се изтегли учебната година по-напред не е лошо, и без това през половината време децата не учат покрай Ковида (т-е. - учат електронно, а и с намалени часове) така учителите ще имат повече време да предадат урока.
81
11
 
11
 
! Отговори
Драги МОН-ки преди 2 години
Като ще правите нещо - правете го като хората. Щом ще променяте началото на учебната година, нека да е от 1 септември, като в целия цивилизован свят. Това с 15 септември е останало от времето, когато децата са помагали на родителите си за прибиране на реколтата. Било е разумно - имало е и реколта и семейства с много деца. Сега - няма защо. Да започват и завършват учебната година на една и съща дата всички ученици, Какво е гова разтягане - от 1 юни до 30 юни. Стига експерименти с деца и родители.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
регулацията ще увеличи приема на студенти в университетите, а ще подобри качеството.ЗА атестацията се говори от години. Естествено че ректорите няма да възхитени, никой не е възхитен да изгуби властта си. Геренално обаче това ще помогне, след година или две. В повечето случаи сливанията дори няма да са механични. ще се сливат специалности, под една шапка, университетите ще останат автономни.
79
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
подкрепям Денков. В страната ти има 52 университета, а сме 6,7 милион.аФранция 40 милиона, а има в пъти по-малко университети. Всеки нов университет отнема качествени студенти от старите-.Половината от тези университети са бивши институти (ВИАС) или колежи(Библиотекарският).има и ужасно много дублиращи се университети и специалности. Има икономически университет, но всеки университет равива икономика. Да не казваме, колко университети са започнали като филиали на Софийският такъв.
78
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗа какъв ритъм на обучение говориш, като всеки месец се измисля някаква ваканция. А през лошото и грипно време децата така или иначе не са на училище. След три месеца лятна ваканция нито им се работи, нито учи.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A кога ще приключи
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама направо Аман от ГЛУПОСТИ
75
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"Не знам за какво изобщо са насочили усилия към дебилни идеи, вместо да подобрят качеството на образованието." - целта е тотално ЗА-тЪ-пяване, за да могат да ни манипулират по-лесно. За сега се справят перфектно със зададената им задача.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо не се замислите за тежките раници и простотиите в учебниците, ами 7 дни са ви проблемни......аман
73
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости, престанете да копирате простотиите на другите. От 1 август дали да не започнат, а? Ейййй, вече аман.
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ех, тези изкуфели академици....
71
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи децата да започнат да учат в хубавото време, за да им дават по-дълги ваканции в лошото и в грипния сезон. Гениално, как никой не се беше сетил. Да не говорим кой и как ще ги гледа тези деца през тези ваканции (родителите са на работа) и как прекалено дългите ваканции накъсват материала и ги откъсват от ритъма на обучение. Не знам за какво изобщо са насочили усилия към дебилни идеи, вместо да подобрят качеството на образованието.
70
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се увеличи продължителността на учебната година, а да се намали учебния ден на 4 часа. Даскалите се уморяват на 4 - часов работен ден, а мъчат децата по 6-7ч. дневно.Добре е учебната година да започва на 01.09 и да завършва на 15.07, с голяма зимна ваканция от 20.12 до 31.01, те така или иначе януари месец не учат по една или друга причина-дървена, грипна, между срочна и др. вид ваканции.
69
12
 
27
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Който пипне 15 Септември ще загуби предсрочните избори!
68
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната глупост! Никакъва мисъл за здравето на децата. Като не ги искате вкъщи, не ги раждайте!От 7 до 7 в училище през учебната година. Вечер- децата пред телефоните, и вие също. В събота и неделя на спорт, курсове по езици и т.н. Закарани някой да ги обучава и обгрижва вместо вас, които "отмаряте" от работната седмица. Децата прегряват, преди да пораснат. После имало агресия. Няма ли ред и предвидимост, няма нищо! Пощадете децата си!
67
18
 
8
 
! Отговори
Много преди 2 години
от родителите ще го подкрепят. Работещите и без това наливат луди пари за занимални през лятото, защото няма кой да им даде 3 месеца отпуска за гледане на деца през ваканцията. Бабите и дядовците работят до последно, защото едва вързват двата края с мизерните пенсии. Няма кой да гледа лапетата. А оставени без контрол не може. Да го направят както е в Германия- започват на 1.09 до 15.07 Няма тън-мън. Отпуската ти минимум на 80% трябва да е взета през юли-август.
66
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе направо не пускайте децата си на училище и ги пращайте в англия да берат ягоди.. те и без тва после за друго няма да стават хахах
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После най-вероятно дъщерите ви ще ходят на кастинг в Ергенът...
64
6
 
6
 
! Отговори
Съгласие съм преди 2 години
По добре да почва на първи и да свършва на 31 Май. Аз като ученик най съм мразил да ходя на училище до края на Юни, когато е вече лято и навън времето е прекрасно. А Септември е някак си тъжен с тези дъждове и вечер винаги ти трябва връхна дреха. Ех спомени! Върнахте ме в детството с тая статия