Образователната ни система готова за 63 000 украински ученици

Основният проблем е липсата на ваксини
75
Образователната ни система готова за 63 000 украински ученици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата, това означава, че всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, осен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред БНТ.

"Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре", смята министърът.

Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в български училища. Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици.

"Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система", обясни министър Денков.

Основното препятствие с украинските ученици е имунизационният календар, който е различен от българския, обясни акад. Денков. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище след като получат необходимите ваксини.

Засега няма да има промяна в учебните графици, ще се използват последните две седмици до 30 юни за допълнителна работа с учениците. С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв. Миналата седмица са качени 21 програми в областта на образованието, които вече са "опаковани" и могат да се насочат към училищата.

"Това са парите за образованието, те няма да се променят. Правим разчет за това какви допълнителни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи как се развие войната, дали ще има съществено увеличение на броя на децата. Ако останем на това ниво, на което сме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако ситуацията се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: училищеукраинциДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Цяла Европа се радва на новата работна ръка, само бай ти *** пс.ува и гони бежанците и иска да му дават и на него помощи за бежанци.."............... Новата работна ръка?! Ти шегуваш ли се? Никъде украинец-бежанец не е започнал работа. Те изискват да ги настаняват, хранят и поят, а не да им дават работа. Така е навсякъде - Полша, Румъния, вече плъзнаха и към Германия. И никъде не питат за работа. Тези бежанци са заможните, състоятелните украинци, бедните не тръгват изобщо.
22
3
 
19
 
! Отговори
аноним преди 2 години
Както върви скоро ще преименуват държавата ни на Украйна
21
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите в момента умират от завист, че някои хотелиери получават по 40лв на ден докато плащат по 50 000лв ток..
20
15
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Цяла Европа се радва на новата работна ръка, само бай ти *** пс.ува и гони бежанците и иска да му дават и на него помощи за бежанци..
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО Е ПРОБЛЕМ липсата на ваксини???? Какъв проблем е това? Нали нашите са ваксинирани? Какво значение има дали украинските деца са ваксинирани? КАКВО СТАВА С ТЕЗИ ВАКСИНИНИ НЕЩО НЕ Е НАРЕД?!? Това е най-най-най-най-най важното нещо на света изведнъж?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 еми в софия да им отказват.. те там реално нямат никакви места и без това.. освен по 40 деца да са на група,което е абсурд
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тия 63000 места са в провинцията.. там детските градини са празни, само в софия са пълни щото целият народ се изнесе там.."________________ Аааа, тука имаме греда - украинските бежанци не щат в провинцията, сега са по морските ни курорти, а наесен ще изискват да им се осигурява пребиваване в София или Варна. Бас хващам. Дано да не се стига до наесен, разбира се.
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63 000 украинчета ще оправят демографската ситуация, защото българските жени не искат да раждат да не се развалят формата!
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре украинци, отколкото българи.. те поне са патриоти за разлика от тоя ганювски народ дето след 20 години ще изчезне, понеже намалява с по 1 милион на всеки 10 години..
14
1
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 години
Ако те сега живеят по хотели в курортите, каква теснотия ще стане в училищата, някой замисли ли се? Затова направете "релокация" из цяла България. Но пак ще пострада учебният процес.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом в образователната ни система се намериха пари за 63 000 украински ученика, се пита в задачата: защо в началото на всяка учебна година родителите се изнудват с по няколко стотачки (за помагала, ремонти, карти, тоалетна хартия, униформи и каквото се сетят, че ще мине) - ами да вземат с тези пари да подпомагат БЪЛГАРСКИТЕ родители и ученици.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7 тия 63000 места са в провинцията.. там детските градини са празни, само в софия са пълни щото целият народ се изнесе там..
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги пратят в Руските езикови гимназии. Има достатъчно в България
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изучаването на Украинския език ще бъде въведен в образователната програма. Това ще помогне за ои-доброто интегриране на бежанците.
9
4
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Никой не ги кара насила да работят като учители.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Она не е готова за наше ганювчета, готова била за бежанци!!! Бооожеееее, колко мъка има по тоя свят, Божеееееее!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя образователната ни система може и да е готова за 63 000 украински ученици, въпросът е КОЙ Е ГОТОВ ДА ПЛАЩА за това?
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майкооо, хората 5 години чакат да им вземат децата на градина.а за чуждите веднага намират места, ако трябва ще изгонят българските деца, ама ще вредят украинските! Сбъркана държава
5
3
 
20
 
! Отговори
Свят преди 2 години
А украински министър на образованието ще има ли?
4
4
 
10
 
! Отговори
аноним преди 2 години
Децата да са живи и здрави, а на родителите, които ги учат на фашистки лозунги съд